Szijjártó megbeszélte a brazilokkal: 200 millió dolláros hitelkeretből növeljük az exportot

2016. április 02. 10:38

Brazília és Nigéria képviselőivel is kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter a washingtoni atomcsúcs alkalmával. Magyarország növelni szeretné a Brazíliába irányuló élelmiszer-exportot, ezért 200 millió dolláros hitelkeretet biztosít erre az állami Eximbank. A nigériai exportra 69 millió jut.

2016. április 02. 10:38

Kétoldalú tárgyalásokat folytatott és gazdasági együttműködési megállapodásokat kötött brazil és nigériai kollégájával pénteken a washingtoni atomcsúcson részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a brazil Mauro Vieira és a nigériai Geoffrey Onyeama személyében két olyan ország diplomáciájának irányítójával egyeztetett, amely Magyarországnak fontos gazdasági partnere. 

A magyar-brazil tárgyalásokon a miniszter közlése szerint három kérdésben jutottak megegyezésre: Magyarország növelni szeretné a Brazíliába irányuló élelmiszeripari exportját, és ennek érdekében az állami Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet nyit; a Tudomány, határok nélkül elnevezésű oktatási csereprogram keretében idén ősztől újabb kétszázötven brazil diák érkezik Magyarországra; valamint az Európai Unió és a Mercosur (dél-amerikai közös piac) közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügyében Budapest támogatja a tárgyalások felgyorsítását. 

„Az egyre inkább Afrika gazdasági óriásaként jellemzett Nigéria, amelynek gazdasági teljesítménye tavaly már lehagyta a Dél-afrikai Köztársaságét is, mindig jó gazdasági partnere volt hazánknak” – fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az utóbbi években, a Nokia Magyarországról történt kivonulásával ennek az együttműködésnek a mértéke alaposan megcsappant. „Tanulság ez számunkra is, hogy diverzifikálni kell gazdaságunkat” – fogalmazott az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter.

Geoffrey Onyeamával folytatott pénteki tárgyalásukon gazdasági együttműködési megállapodás aláírásáról és az Eximbanknál nyitandó 69 millió dolláros hitelkeretről állapodtak meg. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a nigériai Lagosba külgazdasági diplomatát helyezett ki, a magyar tejkivitel, a hús- és gyümölcs-export, valamint a mezőgazdasági gépek exportjának előmozdítására. 

Jelenleg több mint kilencszáz nigériai tanul magyar egyetemeken, és Magyarország további ötven helyet ajánlott fel az afrikai országból érkező diákoknak. A magyar diplomácia irányítója felhívta a figyelmet egy különös együttműködésre is: az egyik nigériai egyetemen magyar honvédségi orvosokat képeztek ki olyan trópusi betegségek kezelésére, amelyek a migránsokkal együtt felbukkanhatnak Magyarországon is.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2016. április 02. 22:17
Hát igen! Egy ekkora gazdasági erővel rendelkező ország mint mi teljesen természetes,hogy a lehető legtávolabbi országokkal létesítünk gazdasági kapcsolatot. Mikor a Braziloknak élelmiszert akarunk eladni az olyan mint Nigériának olajat árulnánk. Szerintem a zselés fejű Csányi papa megbízásából erőlködik élelmiszer fronton.
Csikasz
2016. április 02. 21:10
Brazília jó üzlet. Onnan valahogy repülőgép technológiát kellene szerezni, mert történetesen ők látják el az egész Amerikai belső piacot gépekkel. Most egy kicsit meg is vannak rogyva, tehát lehet, hogy hajlani fognak rá. Nigéria viszont...hát nem tudom.
választópolgár
2016. április 02. 11:59
"Jelenleg több mint kilencszáz nigériai tanul magyar egyetemeken, és Magyarország további ötven helyet ajánlott fel az afrikai országból érkező diákoknak." Nyüzsgő kábítószer-szállítási útvonalak húzódnak Magyarországon, amelyeket nigériaiak, szerbek és koszovóiak tartanak kézben. A nigériaiak egyetemistának jelentkeznek hogy utánna szabadon árúsíthassák a drogot: A 2008-as jelentés szerint a Magyarországon élő nigériaiak közül is sokan érintettek a kábítószer-kereskedelemben, ők főleg a kokainszállítmányokat felügyelik, és magyar nőket toboroznak drogfutárnak. A magyar rendőrség a WikiLeaks-távirat szerint úgy tudta, hogy a nigériai bűnszervezetek új útvonalakat akartak létesíteni Magyarországon, amelyeken Dél-Amerikából és Észak-Afrikából érkező drogokat terjesztettek volna. http://www.origo.hu/itthon/20110829-wikileaks-kabitoszerkereskedelm-magyarorszagon-keresztul.html
maanzaad
2016. április 02. 11:24
Zseléfejű fasz, te csak kölcsönkastélyokat tudsz a braziloknak felajánlani, azt is családi kölcsönből természetesen...:))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!