Merkel: Feszült a biztonsági helyzet Németországban

2016. április 26. 14:33

Angela Merkel német kancellár elismerte: feszült a biztonsági helyzet Németországban, de a hatóságok szerinte mindent megtesznek az elhárításért. A német terrorelhárításhoz naponta 2-4 lehetséges fenyegetettségről, veszélyhelyzetről futnak be értesülések. A terrorelhárítás munkáját tovább nehezíti, hogy a menedékkérők 70 százaléka személyazonosító okmányok nélkül érkezik.

2016. április 26. 14:33

Feszült a biztonsági helyzet Németországban, de a hatóságok kiválóan együttműködnek és mindent megtesznek a veszélyek elhárításáért – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a biztonsági szervek közös terrorelhárító központjában (GTAZ) tett látogatása után.

A kancellár megnyugtatónak nevezte az ország biztonságára ügyelő szervek munkáját a 40 szövetségi és tartományi hatóság terrorelhárító tevékenységét összehangoló intézményben tett látogatása utáni sajtónyilatkozatában, és kiemelte, hogy a nemzetközi partnerszervezetekkel folytatott adatcsere is jól működik.

Fokozódik a fenyegetettség

Elmondta, hogy legutóbb 2007-ben kereste fel a GTAZ-t, és azóta „jelentősen emelkedett a fenyegetést jelentő helyzetek száma”. Ezzel a folyamattal lépést kell tartani a biztonsági szervek személyzeti és technikai fejlesztésében, és tevékenységük jogi szabályozásában is. A politikai döntéshozók érzékenysége a téma iránt kellőképpen fokozott, és igyekeznek egyensúlyba hozni a biztonság és az adatvédelem elvét – mondta Angela Merkel.

Sajtóértesülések szerint a GTAZ-hoz naponta 2-4 lehetséges fenyegetettségről, veszélyhelyzetről futnak be értesülések. Az információkat mindenekelőtt az amerikai partnerekkel együttműködésben ellenőrzik és elemzik.

Terjed a szalafizmus

Németországban az utóbbi években főleg az iszlamista terror veszélye erősödött. A szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követőinek száma gyors ütemben növekedik, a 2013-ban regisztrált 5500-ról 8500-ra ugrott, és számon tartanak 460 közveszélyes, terrorcselekmény végrehajtására is hajlamosnak tartott iszlamistát is, akiket folyamatos megfigyelés alatt kellene tartani, de nincs elég ember erre.

A terrorelhárítás munkáját tovább nehezíti, hogy a menedékkérők 70 százaléka személyazonosító okmányok nélkül érkezik, így nemigen tudni, hogy kik érkeznek a menekülthullámmal.

A hatóságok hivatalos állásfoglalása szerint évek óta nagy a terrorveszély, de absztrakt, elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás Németországban, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2016. április 27. 07:29
Az a helyzet, hogy Merkel tönkretette Németországot, kár szépíteni. Barátom Mannheim mellett lakik egy kis párszáz lelkes faluban, ahol tavaly őszig nem volt divat a bezárkózás, még kerítések sincsnek. Aztán összel a falu mellett építettek egy konténervárost, beletettek 3000 migrót, azok meg unalmukban végigfosztogatták a környéket. Merkel ezt akarja importálni a kvótával. Köszönjük, nekünk van már egy nehezen kordában tartható rétegünk, nem kell több.
néhai Ch.Pilot
2016. április 27. 02:15
Sajnos ahhoz még nem eléggé feszült, hogy Angelának menekülnie kellene...
Morgen
2016. április 26. 19:40
"A terrorelhárítás munkáját tovább nehezíti, hogy a menedékkérők 70 százaléka személyazonosító okmányok nélkül érkezik, így nemigen tudni, hogy kik érkeznek a menekülthullámmal." Ó, mily csodák vannak, az öreg kontinensen! Mi lett volna, ha minden papír-nélkülit visszatoloncoltak volna? Merkel néni! Ne aggódjon, a többinek sem lesz "papírja", baj lesz az "ültető kártyákkal" a nagy, közös asztalnál!
formaegy
2016. április 26. 18:26
"Angela Merkel német kancellár elismerte: feszült a biztonsági helyzet Németországban..." Óh, csak egy csokor virág, és fülig érő vigyor Merkelhitler, és 100 német nő egy szál rózsával bocsánatot kérjen a hordáidtól és a feszültség enyhülni fog! Megérdemli N.o.! Ezt a nőt már rég a felelősségre vonás mellett a hordái közé kellett volna dobni egy szál bugyiban! Ne rinyáljanak! Menjenek vigyorgó pofával, ölelő karokkal virágokkal, és nyalják éppen úgy a Merkelhitler horda fenekét, ahogyan tették! Egyék meg amit főztek! Főleg úgy, hogy az az Európa áruló féreg még mindig szabadlábon van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!