Belügyminisztert cserélnek az osztrák kormányban

2016. április 11. 07:55

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter elhagyja az osztrák kormányt, hogy az alsó-ausztriai tartományi vezetésből vegye ki a részét – jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár vasárnap. A belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka, az alsó-ausztriai tartományi vezető eddigi helyettese veszi át.

2016. április 11. 07:55

Elhagyta az osztrák kormányt a belügyminiszter, hogy az alsó-ausztriai tartományi vezetésben vállaljon szerepet – jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke vasárnap. Johanna Mikl-Leitner az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Pröll helyettese lesz. A vasárnapi sajtótájékoztatón egyúttal bejelentették, hogy a belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka, Pröll eddigi helyettese veszi át. A párt vezetése egyhangúlag elfogadta a személycseréről szóló döntést.

„Mikl-Leitner teljesítménye fordulatot hozott az európai menekültpolitikában”

Mitterlehner elmondta: Mikl-Leitner néhány nappal ezelőtt tájékoztatta őt arról, hogy vissza kíván térni az alsó-ausztriai politikai életbe. Az alkancellár egyúttal méltatta Mikl-Leitner menekültpolitikában végzett teljesítményét, amely szerinte fordulatot hozott az európai menekültpolitikába is. Elmondta továbbá, hogy marasztalta volna, azonban elfogadja Mikl-Leitner döntését. Erwin Pröll tájékoztatása szerint az eredeti tervek alapján Mikl-Leitner három évig töltötte volna be a miniszteri tisztséget, azonban mintegy öt éven át maradt és „kitűnő munkát végzett”

Bennfentes információk alapján Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományi vezető azt tervezi, hogy régi bizalmasát, Mikl-Leitnert nevezi meg utódjának decemberben. Addig Mikl-Leitner a helyetteseként dolgozna. A tartományt 25 éve irányító néppárti politikus terve a párt belső körei előtt állítólag már régóta ismert, azonban a vasárnap esti sajtótájékoztatón ezeket az értesüléseket Pröll nem kívánta megerősíteni.

Határozott menekültügyi politika következik

Sobotka több mint harminc éve a tartomány politikai életének egyik főszereplője, 1998-től pénzügyi tanácsos és 2009 óta a tartományi vezető helyettese. Korábban országos tisztséget még nem töltött be. Belügyminiszterként Mikl-Leitnerhez hasonlóan várhatóan ő is határozott menekültügyi politikát fog képviselni. Az 52 éves Mikl-Leitner 2003 és 2011 között az alsó-ausztriai tartományi kormány tagja, korábban pedig az ÖVP tartományi ügyvivője volt.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, Werner Faymann, osztrák kancellár közleményében úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartja a koalíciós partner személycseréről szóló döntését. Kiemelte: Mikl-Leitner rendkívül nehéz időszakban vezette a belügyi tárcát. A Der Standard című osztrák lap értesülése szerint április 21-én, tehát az ausztriai államfőválasztás előtt pár nappal megválasztják Mikl-Leitnert tartományi tanácsosnak. 

A lap szerint a személycserét az ÖVP tagjai nemcsak meglepetten, hanem bosszúsan is fogadták, és Pröll „fölényeskedéséről” beszéltek, aki nem veszi figyelembe sem a párt, sem a kormány érdekeit. Még nem tudni, hogy Heinz Fischer államfő mikor fogja kinevezni az új belügyminisztert. Egyelőre annyi biztos, hogy a belügyi bizottság csütörtöki ülését, amelyen a menekültügyi törvény szigorításáról tárgyalnak, még Mikl-Leitner fogja vezetni.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2016. április 11. 20:46
Labanc belügy.
Tesze Tosza
2016. április 11. 16:05
http://hvg.hu/itthon/20160317_menekulttaborok_felszamolasa_bicske_vamosszabadi Bocs Körmend a másik nem Győr, itt a hvg. linkje a hírről. Azóta sürgős a labancoknak a szárnyaskapú építés.
Tesze Tosza
2016. április 11. 16:05
A válasz egyszerű. Mivel a magyar kormány az országban található elszór menekültszállásokat be kívánja zárni, és helyettük két nagyobb befogadóközpont felállítását tervezi az osztrák határ közelében (talán Győr és Szentgotthárd ha jól emlékszem), ezért érthető, hogy az osztrákok egyből vasfüggöny után kiáltanak. Emberiességi szempontból gondolom mi csak kevesebbet akarjuk sétáltatni a migránsokat, ha már úgyis a nyugat a cél.
gapinthebreath
2016. április 11. 16:05
Annak a kérdésnek utánanézhetne a Mandiner, hogy az osztrákok azért építenek Burgenlandban kerítést a magyar határra, mert állítólag jelenleg több menekült érkezik Magyarországról, mint a déli határon. Az Ö1 egyik reggeli műsorában több mint napi 100 főt említettek. Hogyan lehetséges ez? Egy biztos, az osztrákok feleslegesen nem költenének pénzt keritésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!