Távol tartaná az afgán menekülteket Ausztria

2016. március 04. 14:16

Információs kampányt indított Ausztria Afganisztánban: Bécs figyelmezteti az afgánokat szigorú osztrák menedékjogra. A kampány célja, hogy távol tartsa a menekültek további áradatát Ausztriától.

2016. március 04. 14:16

A kampányt az osztrák Belügyminisztérium rendelte el, melynek keretében az interneten, a televízióban, az újságokban, óriásplakátokon, a közösségi médiában és a fővárosi buszok oldalán hívják fel a figyelmet az osztrák menedékjog megszigorítására és a menekültléttel járó viszontagságokra.

Azért éppen az afgánok lettek a célközönség, mert kerek 25 500 menedékkérelemmel ők alkották a menedékkérők legnagyobb csoportját tavaly Ausztriában. Közülük tavaly csak 189 afgán tért haza, és 45 százalékuk kapott menedékjogot.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint a tisztesség követeli meg, hogy tájékoztassák Afganisztán lakosait: Ausztria menekültügyi szabályozásai a legszigorúbbak Európában. A kampányt az is indokolja, hogy sok menekültet az embercsempészek is félretájékoztatnak a lehetőségeikről. 

Tudakozódjon utána! Gazdasági okokból nincs menedék Ausztriában!” – áll a plakátokon.

A helyiek közül sokak kételkednek a kampány sikerében. Mindenesetre a kampány nyomán legalább a menekültként átélt viszontagságok és kudarcok is megjelennek a közösségi médiában, árnyalva a sikeres, letelepedett menekültek szelfi-áradata nyomán kialakult egysíkú Európa-képet.

Faymann: Nem vagyunk Európa várószobája!

A következő hetekben Tunéziában, Marokkóban és Algériában is hasonló kampányokat terveznek az osztrákok. A tavalyi koszovói kampány hatásosnak bizonyult: érezhetően visszaesett a Koszovóból érkezettek kérvényeinek száma.

Werner Faymann hangsúlyozta a kampánnyal kapcsolatban: Ausztria egy európai megoldás mögé sorakozik fel a menekültkérdésben, de ez nem azt jelenti, hogy Ausztria Európa várószobája.

Norvégia, Finnország és Dánia is sugároznak reklámokat, hogy távol tartsák a menekülteket, a legtöbb menekült végcélja ugyanis inkább Németország és az észak-európai országok, és nem Ausztria.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veletlen
2016. március 04. 16:55
Ausztria nem a várószoba, hanem a lábtörlő, festői tájképekkel. Másik irányból (Németország) nézve meg a rötyipapír. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!