Kelemen Hunor: Vessenek véget a boszorkányüldözésnek!

2016. március 17. 17:09

„Nyomatékosan kérjük, hogy Erdély városaiban vessenek véget a magyarság ellen irányuló egyértelmű boszorkányüldözésnek” – áll az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor közleményében. A politikus azért tiltakozik, mert a román hatóságok majdnem ötmillió forint értékben szabtak ki bírságot összesen 84 emberre, amiért a március 15-i megemlékezéseken Erdély-zászlóval jelentek meg. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere tiltakozásul hivatalában kitűzte Erdély zászlaját.

2016. március 17. 17:09

Felháborodásának adott hangot az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke amiatt, hogy a román hatóságok képviselői magyar emberek gyülekezéshez és szimbólumhasználathoz való jogát korlátozták március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen és március 15-én Kolozsváron.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Marosvásárhelyen a csendőrség 84 magyar embert bírságolt meg azután, hogy békés, incidensektől mentes szabadságnapi felvonuláson vett részt, mindeközben Kolozsváron a csendőrség olyan illegálisnak nevezett zászló eltávolítását követelte a békésen felvonuló március 15-i tömegből, amely hivatalosan is elfogadott szimbólum Romániában” – áll a Kelemen Hunor által aláírt állásfoglalásban. 

Az RMDSZ elnöke szerint a szabadságjogokat sértő intézményi túlkapások folytán még inkább csökken a magyar közösség amúgy is megingott biztonságérzete.

„Nyomatékosan kérjük, hogy Erdély városaiban vessenek véget a magyarság ellen irányuló egyértelmű boszorkányüldözésnek, hiszen evidens, hogy Marosvásárhelyen és Kolozsváron is békésen ünneplő közösségre vetették ki hálójukat a csendőrségi alkalmazottak. Hangsúlyozottan követeljük, hogy a közbiztonság felelősei a közveszélyek elhárításával foglalkozzanak, ne békés embereket bírságoljanak meg, ne az Erdély-zászló vagy székely zászló eltávolítását tekintsék hivatali teendőik kiteljesítésének” –  áll a dokumentumban.

Erdély-zászló a kolozsvári polgármesteri hivatalban

Az RMDSZ elnöke mindkét esetben kérte a hatóságokat: indokolják meg az eljárásaikat. Úgy vélte, az alaptalan szankciók kirovása ellentmond a jogállamiság elveinek. „A romániai magyarság nem olyan országban akar élni, ahol folyamatosan megfélemlítik!” – áll Kelemen Hunor csütörtöki állásfoglalásában. 

Ugyancsak csütörtökön az egyik közösségi portálon publikált fényképpel és bejegyzéssel tudatta Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, hogy az Erdély-zászló elleni kolozsvári rendőrségi fellépés elleni tiltakozásul hivatalában kitűzte Erdély zászlaját. 

Ötmillió forintnyi bírság 84 embernek

A román csendőrség csütörtökön közleményben tudatta, hogy nyolcvannégy embert bírságoltak meg összesen 70 800 lej (4,95 millió forint) értékben a székely szabadság napi marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés után. A csendőrség szóvivője megerősítette a székely szabadság napja estéjén az MTI-nek adott nyilatkozatát, mely szerint az esemény rendbontás nélkül fejeződött be. Hozzátette: a nagy számban kirótt bírság annak a következménye, hogy a hatóság álláspontja szerint a résztvevők engedély nélkül vonultak a főtérre a prefektusi hivatal elé.

A román rendőrség március 15-én igazoltatta, és a zászlók bevonására kötelezte a kolozsvári ünnepi felvonulásnak azokat a résztvevőit, akik Erdély-zászlóval vonultak.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő2
2016. március 17. 17:37
Majd Európa erős embere megvédi őket. Ahogy eddig is.
lajkakutyus
2016. március 17. 17:21
És mit csinál az Orbán kormány? Meddig hagyja szó nélkül, hogy piszkoskodjanak a magyarokkal?
Szvidrigajlov
2016. március 17. 17:20
Igaz, Európa határait kicsit keletebbre kellene tolni. Gyimesfelsőlokig, és a Békás-szorosig. Viszont nem tudom mi a fenét lehetne kezdeni 5-6 millió alacsonyabb rendűvel az adott területen. Talán Angela Merkelnek, vagy Matteo Renzinek bejönnének. Ők kedvelik az ilyesfajta népeket. És azért tegyük hozzá a szomáli és iraki helyett az oláh legalább írni tud latin betűkkel.
Antigoné
2016. március 17. 17:20
Ezt már Kelemen sem nyelhette le (holott sokat elbír az RMDSZ).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!