Életfogytiglanra ítélték Szlovákiában Jozef Roháčot

2016. március 30. 15:55

Távollétében ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre a besztercebányai különleges bíróság szerdán az Aranykéz-utcai robbantás egyik gyanúsítottját, Jozef Roháčot, valamint a „Sýkorovci” csoport vezetőjét, Róbert Lališt. Az ítélet nem jogerős. A magyar Fővárosi Törvényszék csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélethirdetést az összevont büntetőperben, mely során többek között az Aranykéz utcai robbantás ügyében is ítélkeznek.

2016. március 30. 15:55

Életfogytiglani szabadságvesztést rótt ki szerdán Besztercebányán a különleges büntetőbíróság (STS) hat, a kilencvenes években elkövetett alvilági gyilkosság miatt a „Sýkorovci” csoport három tagjára, köztük kettőjükre, Róbert Lališra és Jozef Roháčra távollétében. Az ítélet nem jogerős. A kilencvenes évek legjelentősebb pozsonyi alvilági csoportjának - az 1997-ben meggyilkolt Miroslav Sýkora által alapított és róla elnevezett „Sýkorovci” csoportnak - több tagja ellen, különböző bűncselekmények miatt még tavaly januárban indított pert a különleges bíróság.

A most született három életfogytiglani és egy 23 év szabadságvesztésről szóló ítéletet hat gyilkosság meg- és elrendelése, illetve végrehajtása és bűnszervezet létrehozása miatt szabta ki a bíróság. Az 1998 és 1999 folyamán, főként megrendelésre, kivégzésszerűen elkövetett gyilkosságok áldozatai részben pozsonyi alvilági „keresztapák” voltak, köztük a felrobbantott, illetve lelőtt Dinič testvérek és Roman Deák is. A per fejleményei azt követően gyorsultak fel, hogy tavaly ősszel Kölnben elfogták, majd kiadták Szlovákiának Sýkora utódját, a több éve szökésben lévő Róbert Lališt, alvilági nevén „Kybelt”. 

Az ítélethirdetésen az életfogytiglanra ítéltek közül sem Róbert Lališ, sem Jozef Roháč nem volt jelen. Utóbbi már korábban lehetővé tette, hogy ezt a szlovákiai pert távollétében is tárgyalhassa a bíróság. Jozef Roháčcsal szemben Magyarországon több bűncselekmény miatt, köztük az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben és különböző alvilági gyilkosságok vádjával folyik eljárás. A Jozef Roháč, Portik Tamás és két társa ellen az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság miatt indult összevont büntetőperben csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a Fővárosi Törvényszék.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2016. március 30. 21:05
Nálunk miniszter lenne. Belügyminiszter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!