A holland hatóságok tavaly elengedték az egyik brüsszeli robbantót

2016. március 24. 21:11

Megerősítette a holland igazságügyi miniszter, hogy a török hatóságok tavaly kitoloncolták Hollandiába a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét, akit később elengedtek. Közben a brüsszeli repülőtéren, ahol kedden a robbantások történtek, fontos biztonsági résekre derült fény. A belgák mindenesetre visszavettek a terrorkészültségi fokozatból, a németek pedig lekapcsoltak egy ISIS-es menedékkérőt.

2016. március 24. 21:11

A hollandok tavaly elengedték az egyik terroristát

Ard Van der Steur holland igazságügyi miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a török hatóságok tavaly kitoloncolták Hollandiába a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét, hangsúlyozta azonban, hogy Ibrahim el-Bakraoui neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon. 

Leellenőriztük belga, német és török kollégáinkkal, és nem volt regisztrálva a rendszereinkben” – mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető, miután Törökország az előző napon arról számolt be, hogy Ibrahim el-Bakraouit a rendfenntartó erők kétszer is kiutasították az országból. Ard Van der Steur mindazonáltal leszögezte, hogy a férfit csak egyszer, 2015. július 14-én toloncolták Hollandiába Törökországból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán elmondta, hogy Törökország tavaly jelentést küldött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet külföldi állampolgárságú harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de mivel azok nem tudták kimutatni a csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről. 

Ibrahim el-Bakraoui volt a brüsszeli repülőtér elleni keddi merényletek egyik elkövetője. Testvére, Khalid pedig a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

M1: Biztonsági hiányosságokat találtak a Zaventem repülőtéren

Az M1 csütörtök esti műsorában elhangzott, hogy egy ellenőrzés során több biztonsági hiányosságra is fény derült a brüsszeli Zaventem reptéren, ahol kedden robbantásos merénylet történt. A reptéren tesztelték a kézipoggyászok átvilágítására használt gépeket, és kiderült, hogy az esetek felében nem jelezték ki a robbanószerkezetet.

Problémákat találtak a repülőtérre felvett alkalmazottak biztonsági átvilágításánál is: sokukat úgy alkalmazták, hogy még nem zárult le az eljárás. A csatorna úgy tudja, hogy nemrégiben el is bocsátottak alkalmazottakat, mert kiderült, hogy „veszélyt jelentenek”. Kiderült az is, hogy a repülőtér körüli kerítésen lyukak vannak, így bárki bejuthatott oda.

Belgium: Abdeslamot nem hallgatták ki rendesen, de visszavettek a terrorkészültségből

A keddi merényletek után a legmagasabb 4-esre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Belgiumban, ezt most visszaállították a robbantások előtti 3-asra. Ez még mindig azt jelenti, hogy egy terrortámadás „lehetséges és valószínű”. 

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem múlt el a veszély. Azt sem árulták el, hogy a terrorfenyegetettségi szint lecsökkentése milyen változásokat fog eredményezni az óvintézkedések tekintetében. 

A Politico közben kiderítette, hogy pénteki elfogása és a keddi merénylet között csak röviden, mintegy egy órán át hallgatták ki a rendőrök, így nem is szedtek ki belőle a konkrét terrorfenyegetettségre vonatkozó információkat.

Németországban lekapcsoltak egy ISIS-es menedékkérőt

Németországban az Iszlám Állam dzsihadista szervezetben viselt tagság gyanúja miatt letartóztattak egy szíriai férfit – közölte csütörtökön a német szövetségi legfőbb ügyészség. A német sajtó szerint az illető menedékkérő, és egy Berlin melletti befogadóállomáson tartóztatták le. 

Az ügyészség szerint a Shaas E. M. néven azonosított 19 éves szíriai állampolgár 2013-ban csatlakozott az terrorszervezethez és legalább 2015 augusztusáig annak tagjaként tevékenykedett Szíriában. Részt vett fegyveres műveletekben, később pedig az volt a feladata, hogy élelmiszert szállítson támaszpontok között. Az illető ellen a potsdami ügyészség indított eljárást bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodás gyanúja miatt. A gyanúsítottat kedden vették őrizetbe, szerdán pedig letartóztatták és az eljárást átvette a szövetségi legfőbb ügyészség. 

Az ügyészségi közleményben kiemelték, hogy az ügy nem áll összefüggésben a Belgiumban és Franciaországban elkövetett terrortámadásokkal, és egyelőre nincs arra utaló információ, hogy a letartóztatott fiatalember konkrét merényletet tervezett vagy készített elő.

A Der Tagesspiegel című lap szerint egy menedékkérőről van szó, aki egy Potsdam környéki szálláson lakott, és úgy került a Brandenburg tartományi bűnügyi hivatal Szalafisták nevű terrorellenes nyomozócsoportjának látókörébe, hogy környezetéből bejelentést tettek a hatóságoknál arról, hogy henceg az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolataival. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2016. március 25. 09:09
Úgy tűnik akkor tudnak elkapni valakit, ha az illető környezetéből falaki feldobja. Nyilván nehéz kivédeni a terror támadásokat de az biztos hogy Európa egyenlőre terror-védelemből nagyon rosszul teljesít. Ami ezen a címen nálunk folyik, az pedig nem más, mint belső problémáinkról való figyelem elterelés. Abdeslam Mo-on keresztül utazott a menekült áradattal -kocsiját többször látták a Keleti pályaudvar közelében (?)- továbbá úgy két hónapja Sopronban kávéházazott. Vagyis: akkor jönnek-mennek amikor akarnak. Reméljük nem vagyunk és nem leszünk célország, mert nem tudnak bennünket megvédeni. (http://index.hu/belfold/2016/03/24/esz_nelkul_nehez_lesz_harcolni_a_terroristak_ellen/)
Haka Pc
2016. március 25. 07:52
EU.:Az iszlám nem veszélyes! ( erőszakolnak ) EU.:Az iszlám nem veszélyes! (rabolnak) EU.:Az iszlám nem veszélyes! ( gyilkolnak ) EU.:Az iszlám nem veszélyes! ( robbantanak ) "A repetitív viselkedés gyakran utal elmebetegségekre." Ezek szerint az Eu valószínűleg elmebeteg.
Tóta W. Kutya
2016. március 25. 01:08
orbánnak úgy kellett ez a támadás mint zsidónak az antiszemitizmus! Most jól megmutathatja - persze csak látszatra - mennnyire megvédi a népet. Úgy megvédi a magyarokat hogy arról koldulnak! Már kilopta alóluk a fél országot a földbirtokos haverokkal, a tesó cigány mészárossal meg a többi zsidócigánnyal!
Tóta W. Kutya
2016. március 25. 01:04
Tegnap voltam "fent" kis telavivban, Judapesten. Egy vicc, amit a rendőrök művelnek! Csak az idióták hülyítésére jó a hátukra!!! vetett géppisztoly! Mire előre fordítanák és túzkész állapotba helyeznék, szitává lőhetnék őket! Még a Tek csinál ugy, minha! katonák volnának! Elől, a mellkasuknál, tűzkész állapotban tartják a géppisztolyt, ujjuk a ravazs felett, ahogy a brüsszeli és más katonák is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!