Merkel: Nem adottak a feltételek a minszki rendezés végrehajtásához

2016. február 01. 19:40

Angela Merkel szerint egy évvel a minszki megállapodások megkötése után még mindig ingatag a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, így a békefolyamat politikai szakaszának elindításának feltételei egyelőre nem adottak. Porosenko agresszornak nevezte Oroszországot. A szakadárok naponta negyvenszer sértik meg a tűzszünetet és nehézfegyvereket is bevetnek az ukrán elnök szerint.

2016. február 01. 19:40

A kelet-ukrajnai konfliktus valamennyi részvevőjének jó lenne a békés rendezésről szóló minszki megállapodások végrehajtása, amely azonban továbbra is várat magára, és még a tartós fegyvernyugvást sem sikerült biztosítani a válságövezetben – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

A kancellár az ukrán államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy csaknem egy évvel a minszki megállapodások megkötése után még mindig ingatag a tűzszünet, és az az elvárás sem teljesült, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői eljuthassanak a válságövezet határ menti részére. Így továbbra sincsenek meg a feltételek a békefolyamat politikai szakaszának elindításához – állapította meg Angela Merkel.

A németek és a franciák békét akarnak

A kancellár hangsúlyozta, hogy a fehérorosz fővárosban tavaly februárban Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselői által német-francia közvetítéssel kötött megállapodások maradéktalan betartása valamennyi félnek hasznos lenne, és megnyitná az utat az Oroszország elleni európai uniós szankciók feloldásához.

Németország és Franciaország továbbra is kiáll a minszki folyamat mellett, és annak előmozdítására törekszik – tette hozzá, rámutatva, hogy Francois Hollande francia államfő külpolitikai tanácsadójával együtt tárgyal Petro Porosenkóval.

Németország Ukrajna gazdasági, pénzügyi támogatását is tovább folytatja, a tavalyi 700 millió euró után az idén is segíti a kijevi vezetést a gazdaság beindítását célzó munkájában – fűzte hozzá Angela Merkel.

Továbbra is használnak nehézfegyvereket a térségben

Petro Porosenko nyilatkozatában agresszornak nevezte Oroszországot, és azt mondta, hogy a Moszkva által támogatott szakadárok csak januárban 1200 alkalommal, naponta átlagosan negyvenszer sértették meg a tűzszünetet, egyebek között nehézfegyverek bevetésével, amelyeket már régen ki kellett volna vonni a frontvonal térségéből, és a Minszkben rögzített előírások ellenére 140 embert még mindig fogságban tartanak.

Hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat, mert Moszkva a Donyec-medencében kibontakozott konfliktus befolyásolásával egész Ukrajnát akarja destabilizálni, a minszki folyamatnak pedig nincsen alternatívája, de azt nem lehet csak az ukrán fél erőfeszítéseivel, „egyoldalú lépésekkel” előmozdítani. 

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014-ben tört ki az ukrán haderő és az oroszbarát szakadárok között. A harcok sújtotta területen a hivatalos adatok szerint több ezer ember vesztette életét, többségük civil. Kijev és a Nyugat azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget 2014. márciusi annektálása után katonákat vezényelt Kelet-Ukrajnába, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja. A konfliktus békés rendezéséről 2015. február 12-én kötöttek megállapodást Minszkben.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. február 02. 09:13
Putyinnak három célkitűzése lehet: 1. Addig húzni-halasztani a rendezést kelet Ukrajnában, míg Krím Oo-hoz visszacsatolását az EU és az USA végre (ha másként nem, hallgatólagosan) elfogadja. 2. Ukrajnával visszaállítani a meghitt, majdnem társországi viszonyt. 3. Ukrajnát visszacsatolni. 1: Ez már megvalósulóban van. 2: Ha az ukránok csalódnak Nyugatban (miért ne?). 3: Ehhez Oo-nak nagyon erősnek, az USA-nak meg gyengének kell lennie.
Csigorin
2016. február 02. 05:56
Usa destabilizalta Ukrajnat a majdani puccsal. Ne tessek elfelejteni hogy Donbassz felkelese mar csak valasz volt erre.
illesl
2016. február 01. 22:29
Ю.Стоянов, Н.Басков и С.Лазарев - Frau Merkel [Фрау Меркель] (Новогодний Голубой огонёк 2016) https://www.youtube.com/watch?v=0utPlSPbW_s
illesl
2016. február 01. 22:13
ÁLLÍTSÁTOK MEG BUNDESZMUTTI ANYÓT! Ez a hülye lúd GERMANISZTÁNBAN addig kavar, míg egész EURÁZSIÁT lángba borítja. Állítsátok meg a bundeszmuttit....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!