Életbe lépett a menekültek számát korlátozó intézkedés Ausztriában

2016. február 19. 13:44

Pénteken reggel nyolc órakor lépett életbe az intézkedés Ausztriában, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be az ország területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Ezek a számok később tovább csökkenhetnek, miután egyeztettek az illetékes országokkal – nyilatkozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

2016. február 19. 13:44

A reggel nyolc órakor életbe lépett utasítás értelmében óránként öt kérelmet fogadnak be a határ mentén, és kétszázan léphetnek be az országba. Ha elérték az előírt számokat, akkor a menedékkérőknek meg kell várniuk a következő reggeli határnyitást. A belügyminisztérium közlése szerint szombat reggel hat órától este tíz óráig zajlik majd az átléptetés. A stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz pénteken délig még nem érkeztek menekültek.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki közleményében úgy vélekedett, hosszú távon nem lesz megfelelő, ezért tovább csökkenhet a befogadás felső határa. A politikus leszögezte: a számok meghatározását és betartásának tervét a szomszédos államokkal együttesen fogják kidolgozni. Első lépésben azt kell elérni, hogy a balkáni államokat (amelyeken keresztül Törökországból Nyugat-Európába tart a migránsok áradata) ne terhelje túl a menekültek visszatorlódása. „Nem szabad egymás ellen dolgoznunk, hanem közösen kell behúzni a féket” – hangsúlyozta a közleményben, és fontosnak nevezte, hogy a balkáni útvonal által érintett országok szigorúbban járjanak el a határ mentén.

Werner Faymann osztrák kancellár az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban kiállt a befogadás felső határa mellett, és kijelentette: az idén beengedendő 37 500 ember nem kevés, hiszen őket integrálni kell, iskolát és szálláshelyet kell biztosítani számukra. A kancellár szerint a végső cél az, hogy a menekülteket az unió külső határainál felállítandó regisztrációs pontoknál, a hot spotoknál osszák szét.

Johanna Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) csütörtök este adott interjújában megjegyezte: amikor Németország napi meghatározott számú menekültet engedett be, ez „törvényes lépésnek” számított, így Ausztria esetében is „természetesen” az. A „napi kontingens német találmány”, hiszen a német hatóságok hónapok óta csak előre meghatározott számú embert engednek be Ausztriából.

A cél: leállítani a migrációt

Ausztria a napi beléptetési kvóta bevezetése után újabb lépéseket tesz majd a közös cél, az illegális migráció leállítása érdekében – nyilatkozta az osztrák belügyminiszter pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. Az osztrák kormány továbbra is kiáll Angela Merkel német kancellár mellett, de meggyőződése, hogy hogy csak tagállami szintű intézkedésekkel lehet eljutni a menekültválság európai megoldásához – mondta a miniszter.

A nemzeti intézkedések „diktálják az ütemet”, ezt mutatja, hogy Ausztria intézkedései „dominóhatást” váltottak ki a balkáni migrációs útvonalon. Ennek köszönhető az osztrák, szlovén, horvát, szerb és macedón rendőri vezetők csütörtökön hozott „nagyon fontos döntése” is, miszerint csak a háború sújtotta országokból származó menedékkérőket engedik át a macedón határon – mondta az Johanna Mikl-Leitner.

Arról, hogy Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár halottnak nyilvánította a törökországi menekültkontingensek átvételére hajlandó uniós tagállamok együttműködését, elmondta, hogy a hajlandók koalíciójának nevezett csoport csak akkor alakulhat meg újra, ha sikerül az uniós külső határ biztosítása és az illegális migráció megszüntetése, ennek révén pedig a tagállamok „ismét megbíznak majd az Európai Unióban”.

A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa visszautasította az Európai Bizottság (EB) bírálatát a napi beléptetési kvótáról. Elmondta, hogy az EB levélben ismertette kifogásait, ezt a levelet azonban „rossz címre küldték”, mert az áll benne, hogy a menedékkérőknek az első biztonságos országban kell menedékjogért folyamodniuk, és abban az országban kell maradniuk ügyük elbírálásáig, Ausztria pedig nem lehet ilyen ország, hiszen nincs uniós külső határa. Ha a menedékjogi kérelem benyújtását szabályozó előírásokat mindenki betartaná, akkor „nem lenne baj, és nem lenne szükség nemzeti intézkedésekre” - mondta Johanna Mikl-Leitner.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2016. február 20. 00:34
"az idén beengedendő 37 500 ember nem kevés, hiszen őket integrálni kell, iskolát és szálláshelyet kell biztosítani számukra" Azt végiggondolták, mi lesz akkor, ha nem sikerül integrálni ennyi embert, akik évente kitesznek egy egész városnyit? Ne felejtsük el, ők olyanok, akik egész más kultúrkörben nőttek fel, és abban szocializálódtak, és saját értékrendjüket adják tovább!
Szívemből magyar
2016. február 20. 00:06
Most már az osztrákok is fasisztákokká váltak.
Orvosok és mérnökök
2016. február 20. 00:05
FASISZTÁK! Meg amúgy is álprobléma!
jairus
2016. február 19. 20:24
Good Morning Vietnam! Ja... Ausztria.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!