USA: vezető konzervatív értelmiségiek támadják Trumpot

2016. január 23. 10:09

A National Review konzervatív amerikai lap szerkesztőségi cikkben állt ki Donald Trump elnökjelöltsége ellen. A cikket huszonkét prominens konzervatív értelmiségi és publicista is aláírta. Közben a Washington Post arról ír, hogy a Republikánus Pártban egyre többen támogatnák inkább Trump elnökjelöltségét fő riválisával, Ted Cruzzal szemben.

2016. január 23. 10:09

Trump ellen” címmel jelent meg a National Review című lapban vezércikk, amelyhez huszonkét prominens értelmiségit és publicistát, köztük például Thomas Sowellt és Cal Thomast kért fel a lap hozzászólásra, s valamennyien egyetértésüket fejezték ki a szerkesztőségi állásfoglalással.

A magazin az amerikai konzervatívok ikonikus orgánuma. William Buckley, híres katolikus gondolkodó alapította 1955-ben, s azóta a lap valamennyi fontos, az amerikai politikát és társadalmat érintő kérdésben hallatja a hangját. A most megjelentetett szerkesztőségi cikk politikai opportunistának minősíti Donald Trumpot, s egyértelműen kifejti, hogy a milliárdos üzletember miért nem konzervatív és miért nem ő lenne a megfelelő elnökjelölt a republikánusok számára. Például azért, mert Trumpot a szabadon áramló populizmus és az erőskezű emberek iránti rokonszenv jellemzi – írja a vezércikk.

Érthető okai vannak, hogy előretört, magával ragadóak a képességei a kampányban, de Donald Trump nem érdemli ki a konzervatív támogatást a jelölőgyűléseken és előválasztásokon” – fogalmaz a National Review. Majd a többi között leszögezi: „Donald Trump nem az a morális vezető, akire nekünk szükségünk van”.

Ezzel az állásfoglalással, alig pár nappal az iowai jelölőgyűlés előtt, a National Review szinte háborút indított Trump ellen. A republikánusokhoz közelálló Fox televízióban két republikánus elnökjelölt-aspiráns máris reagált: Jeb Bush volt floridai kormányzó szerint a magazin a „színtiszta igazat írta”, Marco Rubio, floridai szenátor pedig arról adott interjút, hogy Trump soha nem is mondta magáról, hogy a konzervatív mozgalmat képviseli.     

Donald Trump mikroblogban üzent: kudarcos és halódó lapnak nevezte a National Review-t. Kampányfőnöke, Corey Lewandowski pedig egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a magazin állásfoglalása senkit sem érdekel, sem az iowai, sem a New Hampshire-i választók nem foglalkoznak vele.

Egy nappal korábban a Washington Post arról írt: a Republikánus Pártban többen megenyhültek Trump iránt, és inkább őt támogatnák az elnökjelöltségre, mint legfőbb riválisát, Ted Cruzt, ha végül közülük kell választani. A lap szerint ennek a hátterében az állhat, hogy a pártban attól tartanak: Cruz a „földhözragadt konzervativizmusával” elriasztaná az ingadozó szavazókat, és kitenné a hatalomból a mérsékelt republikánusokat.

A Washington Post szerint a republikánusok közül többen nem hisznek abban, hogy Cruz megnyerhetné a választás, Trump viszont erre képes lenne. Ugyanakkor a párton belül többen továbbra is úgy vélik, hogy egyiküket sem kellene jelölni, mert mindkettő „katasztrofális” lenne

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Qró
2016. január 24. 07:20
“Már többször mondtam, de szeretem megismételni: keresztényeknek és zsidóknak közösek a gyökereik. Az antiszemita keresztény ellentmondás” – fogalmazott Ferenc pápa. " Biztos ezért gyalázzák folyamatos Jézus a zsidók Igau keresztyén számára CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az Új Szövetség fogadható el Mivel Jézus zsidó nyomásra történő keresztre feszítésvel az Ószövetség érvényét vesztette A jeruzsálemi templom függőnyének kettészakadása is ezt jelképezi
El Qró
2016. január 24. 07:17
“Már többször mondtam, de szeretem megismételni: keresztényeknek és zsidóknak közösek a gyökereik. Az antiszemita keresztény ellentmondás” – fogalmazott Ferenc pápa. " Biztos ezért gyalázzák folyamatos Jézus a zsidók Katolikus templomokban állandóan először az Ószövetségi iratokból olvasnak fel, persze nem azokat a részeket ahol a kegyetlen jehovájuk komplett népcsoportok kiirtására szólít fel
El Qró
2016. január 24. 07:13
"A történtek után a szakszervezet vezetője ellen eljárás indult, többek között sikkasztás vádjával." Ha tudni akarod, ki uralkodik feletted, elég megnézned, kit nem szabad bírálnod Voltaire
El Qró
2016. január 24. 07:09
Az igazán jó választás Ron Paul lenne Kb 6% értelemmel megáldott ember van kint, ennyiens szavaztak rá A többi konzumidióta hamburgerzabáló Holowoody agyhalott birka a zászlólengetéseikkel egy ilyen választási gyűlésen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!