Porosenko: Idén helyre kell állítani az állami irányítást a Donyec-medence fölött

2016. január 14. 15:41

Helyre kell állítani a szakadár kelet-ukrajnai területek feletti ukrán állami fennhatóságot még 2016-ban – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben, hozzátéve: békét szeretne teremteni és szeretné, ha szorosabbra fűződnének Ukrajna kapcsolatai az EU-val. Az elnök a Krím-félsziget helyzetét is rendezné, amire ukrajnai területként tekint.

2016. január 14. 15:41

Már 2016-ban helyre kell állítani az állam fennhatóságát a Donyec-medence orosz támogatással megszállt területein – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Kijevben, idén tartott első sajtóértekezletén.

Hozzáfűzte, hogy az idei esztendőre két alapvető célt jelölt meg, amelyet államfőként meg kíván valósítani: a béketeremtést és „Ukrajna visszatérését” a Donyec-medencébe. 

Hangsúlyozta, hogy a Kreml „őrült szembenállása” ellenére január elsejétől életbe lépett Kijev szabadkereskedelmi megállapodása az Európai Unióval. Azt pedig, hogy az Európai Bizottság kedvező döntést hozott Ukrajna vízummentességének kérdésében, az államfő úgy értékelte, mint az unió elégedettségét az ukrajnai reformokkal. „Már idén meg kell valósulnia annak, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak az európai uniós országokba” – hangoztatta. Hozzátette, hogy az elkövetkező napokban benyújtja a parlament elé azokat a törvényjavaslatokat, amelyek szükségesek a vízummentességhez vezető hivatalos eljárások felgyorsításához.

Kijevnek bizonyítékai vannak az orosz beavatkozásról

Porosenko a sajtóértekezleten elmondta: Kijev megdönthetetlen bizonyítékokkal – videó- és műholdfelvételekkel rendelkezik –, amelyek igazolják, hogy az orosz fegyveres erők tagjai, illetve haditechnikai eszközök haladtak át Ukrajnába a két ország közti határon. Ezért ismételten követelte, hogy Oroszország haladéktalanul vonja ki katonáit és fegyvereit a Donyec-medencéből, jelezve, hogy ez és a közbiztonság megteremtése előfeltétele a politikai rendezésnek a kelet-ukrajnai térségben. 

Az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím ukrajnai áramellátásáról szólva leszögezte, hogy ha a szerződésben a félsziget Ukrajna részeként szerepel, akkor nincs akadálya a villamosenergia-szállításnak. „Az álláspontom teljesen világos és érthető: a Krímben ukrán állampolgárok élnek, akiknek semmilyen módon nem akarjuk megnehezíteni az életüket. Aláírjuk a megállapodást és szállítunk áramot, de a szerződésben a félszigetre az »ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság« megnevezésnek kell állnia” – mondta.

A Krím helyzetét is rendeznék

Közölte, hogy a Krím orosz megszállásának megszüntetése is éppúgy prioritás marad, mint a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezése. „A félsziget státusának rendezésére a nemzetközi mechanizmusok közül optimálisnak látunk egy Genf Plusz formátumot, amelyben javasoljuk európai uniós partnereink, az Egyesült Államok és talán a budapesti memorandum (köztük Oroszország) aláíróinak részvételét” – fogalmazott Porosenko. 

Kijelentette, Ukrajna nyitott a tárgyalásokra Oroszországgal arról, hogy átalakítsák a posztjáról eltávolított Viktor Janukovics volt elnöknek ukrán eurókötvény-vásárlással nyújtott hárommilliárd dolláros orosz hitelt. Kijev ugyanakkor továbbra sem enged abból az álláspontjából, hogy Moszkvával nem állapodik meg kedvezőbb feltételekben, mint azokkal a nyugati magánhitelezőkkel, akikkel már egyezségre jutott. Porosenko szerint a Kreml „átpolitizálja” a hitel rendezésének kérdését.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. január 14. 19:06
Osztan a csodafegyver meg az Endlösung hogy all ami kene ehhez csokidolfi?
KannibálTatárÚr
2016. január 14. 18:52
Borosenko álmodozik.
heep
2016. január 14. 18:23
"Helyre kell állítani a szakadár kelet-ukrajnai területek feletti ukrán állami fennhatóságot még 2016-ban – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök " Álmodik a nyomor. Bátran mondj le a Krímről és kelet-Ukrajnáról. Krím már orosz felségterület. Kelet-Ukrajna meg csak idő kérdése, hogy azzá váljon. Örülj, hogy a Lengyelek vagy akár mi Magyarok nem kaptunk (eddig) kedvet az oroszoktól valami hasonló kis térképrendezésre.
3M..
2016. január 14. 16:44
Novorosszija döntött. A Démos egy (két) független népköztársaságra szavazott. Ezt meg kell értenie Ukrajnának is! Be kell fejezniük hódító háborújukat, mert ez a kis nép meg fogja magát védeni, és elfogja űzni a betolakodókat. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!