Hollandia is belead apait-anyait az Iszlám Állam szíriai bombázásába

2016. január 29. 19:46

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia is bekapcsolódik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, jelentette be pénteken a hágai kormány.

2016. január 29. 19:46

„A közelmúltbeli párizsi, isztambuli és jakartai terrortámadások bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az IÁ veszélyt jelent a biztonságunkra és az életmódunkra” – mondta sajtótájékoztatóján Mark Rutte miniszterelnök a döntés indoklásaként.

A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani döntés nyomán nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét.

Hatékonyabban fogunk dolgozni, hangsúlyozta Rutte. Bert Koenders, a holland diplomácia vezetője arról számolt be, hogy a szíriai légicsapások elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait fogják célozni. Elmondta továbbá, hogy a szíriai küldetés jelenlegi mandátuma július 1-ig fog tartani. A külügyminiszter hozzátette, a szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg.

Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az IÁ ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte. A holland kormány korábban azt hangoztatta, hogy Szíriában nem fog beavatkozni az ENSZ felhatalmazása nélkül, az Egyesült Államok és Franciaország azonban decemberben, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után felkérte Hágát a műveletekhez való csatlakozásra. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 260 ezret.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. január 30. 15:51
Egy másik "hoax": "What is good for General Motors is not good for America if General Motors is moving production out of the United States. As history shows, free trade is an ideology that is embraced by the intelligentsia of declining nations. Rising nations — Great Britain before 1850, America from 1860 to 1912, Bismarck’s Germany, postwar Japan, China today — practice economic nationalism." https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/01/12/pat-buchanan-believes-donald-trump-is-the-future-of-the-republican-party/
brekker
2016. január 30. 15:41
Egy kis "hoax": https://www.youtube.com/watch?v=hMvCcdttZ9Y
Akitlosz
2016. január 29. 21:39
Aztán meg milyen jogon rendelkezik Franciaország Szíria légtere felett?
Akitlosz
2016. január 29. 21:38
Na persze szokás szerint az van, mint ami sok más újságnál is, hogy másvalaki adja a cikkek címét mint aki írja azokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!