Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az iráni diplomatáknak 48 órájuk van, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát

2016. január 04. 02:55

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg és gyújtották fel Nimr al-Nimr ismert főpap kivégzését követően. Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát.

2016. január 04. 02:55

A szaúdi külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg szombat éjjel. Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát. Rijád nem engedi meg, hogy az Iszlám Köztársaság aláássa a szunnita királyság biztonságát – szögezte le a külügyminiszter.

 
A konfliktus azért bontakozott ki, mert a szaúdi hatóságok szombaton terrorizmus vádjával kivégeztek 47 embert, köztük Nimr al-Nimr ismert főpapot, az arab tavasz nyomán kirobbanó kormányellenes tüntetések vezetőjét. A férfit 2012-ben tartóztatták le, most szombaton pedig lefejezték. Ezt követően felháborodott tüntetők rohanták meg Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét szombat este. Az épület egy részét fel is gyújtották, mielőtt a rendőrség visszafoglalta volna azt.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2016. január 04. 11:36
Ők aztán nem szaroznak! "Ha pör, hát hadd legyen pör" (Arany J.)
Onurisz
2016. január 04. 10:21
Két elborzasztó iszlám állam. Mindkettő ül az olajon, de az egyik legalább rá van kényszerülve, hogy a társadalmára is fordítsa a bevételeit. A másik egy luxustörzs, amelyet kizárólag az érdekel, hogy minél tovább így maradjon, s ennek érdekében hajlandó együttműködni, sőt kitarttatni magát a legnagyobb ideológiai ellenségével is. Ez a Szaúd-Arábia egy undorító képződmény. Ennek az iszlámon belüli konfliktusnak egyhamar nem lesz vége. Minél előbb le kéni zárni előlük a határainkat, s rákényszeríteni a földönfutóvá tett szunnita tömegeket, hogy megszállják és megdöntsék végre ezeket a luxusállamokat. Az egész mostani szörnyűség azzal kezdődött, hogy Szaddam bekebelezte az egyik luxustörzset, az amerikaiak pedig "felszabadították". Ma már teljesen nyilvánvaló az olajbevételeket elpazarló törzsek kártékonysága. Ezek a bevételek a teljes arab népet illetik meg, s egy működőképes önfenntartó társadalom létrehozásának kísérletére kellene fordítani. Akkor is, ha egy ilyen társadalom megszervezésére minimális az esély, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy Iránhoz hasonló birodalmi képződmény jönne létre és állandósulna a muszlim belháború. Így is az lesz, csak a következményeit, a földönfutó tömegeket velünk, európaiakkal akarják eltarttatni, holott az olajbevételek töredékéből meg lehetne oldani az egész problémát.
Tintamin
2016. január 04. 10:02
Megmondhatnák a fideszesek, hogy most a két nagyonbaráti arab országból melyikre mondta Viktor, hogy jobban kell szeretni?
teljesenertelmetlen
2016. január 04. 09:53
Az amerikaiak jóváhagyása nélkül itt nem történik semmi. Kérdés, hogy a régi szövetséges vagy az új szövetséges mellé állnak? Fegyvert persze mindkettőnek fognak szállítani, biztos, ami biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!