Győzött, de meggyengült a spanyol jobboldal – vége a kétpárti dominanciának

2015. december 21. 00:35

Mariano Rajoy miniszterelnök Néppártja kapta ugyan a parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot vasárnap Spanyolországban, de elvesztette korábbi többségét. A szocialisták épp csak odaértek a második helyre (minden idők leggyengébb eredményével), jól szerepelt viszont két új párt, a Podemos és a Ciudadanos.

2015. december 21. 00:35

A konzervatív Néppárt (PP) megnyerte a spanyol parlamenti választásokat – jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese vasárnap Madridban. Ismertetése szerint a szavazatok 93 százalékot meghaladó feldolgozottságánál a PP 122 képviselői helyet szerzett a spanyol parlamentben a rá leadott 6,7 millió szavazatnak köszönhetően, ami a voksok 28,7 százalékát jelenti.

Amennyiben a további szavazatok nem változtatnak a most közzétett mandátumszámon, a PP-nek 64-gyel kevesebb képviselője lesz, mint az előző ciklusban. A négy évvel ezelőtti választásokon a szavazatok 44,6 százalékát szerezték meg, ami 186 mandátummal abszolút többséget jelentett számukra az elmúlt ciklusban. A második legtöbb mandátummal a szocialista párt (PSOE) alakíthat majd frakciót az új parlamentben. A szavazatok 22,18 százaléka 91 képviselői helyet jelent a számukra. Ezzel a párt történetének legrosszabb választási szereplését produkálta.

A Podemos és a Ciudadanos is újoncként jutott be

A 350 fős törvényhozásban a baloldali Podemosnak (Képesek vagyunk rá) 69 képviselője foglalhat helyet (a szavazatok 20,65%-át kapták), míg a Ciudadanos nevű liberális középpárt 40 képviselője ülhet a parlamenti patkóban (13,93%-ot értek el). Mindkét párt először indult a parlamenti választásokon.

A törvényhozásba a választásokon összesen 10 párt jutott be. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a szintén katalán Demokrácia és Szabadság párt 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 6 mandátumot szerzett. Az Egyesült Baloldal (IU) 2, a baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség egy képviselőt delegálhat a nem végleges adatok szerint.

Koalíciókényszer

Ezzel az eredménnyel megtört a konzervatívok és a szocialisták több mint 30 éven át tartó hegemóniája a spanyol belpolitikában. A győztes párt nem szerezte meg a stabil kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónapja lesz, mert az új spanyol parlament január 14-én tartja alakuló ülését.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2015. december 21. 08:52
Horvátország után még egy EU tagállam, mely gyakorlatilag kormányozhatatlan lesz.
Apáczai
2015. december 21. 07:30
A spanyol választáűs legfontosabb híre, hogy a migránsbarát szocialista párt történetének legrosszabb választási szereplését produkálta. Minden egyéb sima ügy. Lesz koalíciós partnere a győztesnek.
nick89
2015. december 21. 07:13
Győzött és megerősödött a kínai feketegazdaság. 2016-ra már készen van az adó- és vámmentességi megállapodás, miközben sikerült elérniük azt is, hogy az évi egyszeri razzia a Ganz-Mávagban és a Monori Centerben elmaradjon. „A gazdasági tárca vezetője javaslatot tesz a Miniszterelnöknek az új Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezető tisztségeit betöltő helyettes államtitkárok kinevezésére. A javaslat szerint Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért és dr. Sors Lászlót a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes-államtitkári posztot tölti majd be. A NAV Központi Irányítás Főigazgatói posztjára miniszter úr Marsi Márta Erzsébetet nevezi ki."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!