Az Iszlám Állam nevében támadtak egy tanítóra Párizsban

2015. december 14. 11:44

Az Iszlám Állam nevében támadtak rá egy tanítóra hétfő reggel egy párizsi tanteremben. Az elkövető tapétavágó késsel és ollóval sebesítette meg áldozatát, aki kórházba került, de nincs életveszélyben.

2015. december 14. 11:44

Megsebesített tapétavágó késsel és ollóval hétfő reggel egy tanítót egy férfi Párizs északkeleti, Aubervilliers nevű elővárosában, egy tanteremben. A támadó azt állította, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében követte el tettét – közölte a francia rendőrség. A tanítót kórházba szállították, nincs életveszélyben. A támadó elmenekült, jelenleg is keresi a rendőrség. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított nyomozást. A támadó a hasánál és a torkánál sebesítette meg a tanítót reggel 7 óra 10 perckor, amikor az egyedül tartózkodott a Jean-Perrin általános iskola egyik osztálytermében. Az iskolában még nem voltak gyerekek.

A rendőrség szerint a támadó festő munkaruhában, kesztyűt és álarcot, valamint katonai bakancsot viselve lépett be a tanterembe, de nem volt nála fegyver. A tanteremben talált eszközökkel szúrta meg a tanítót. Az iskola egyik dolgozója szerint, aki szemtanúja volt a támadásnak, a férfi kifele menet annyit mondott: „Ez az Iszlám Állam, ez egy figyelmeztetés”. A nyomozók egyelőre nem tudták megmondani, hogy a fenyegetés mögött tényleg az Iszlám Állam áll vagy pedig egy gyenge idegzetű, magányos ámokfutó volt a támadó. A támadó a rendőrség feltételezése szerint gyalog ment el a helyszínről. Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter azonnal az iskolába indult.

A késelésre egy hónappal a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után került sor. Az Iszlám Állam által elkövetett terrortámadásokat követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében a francia hatóságok megerősítették az iskolák védelmét és a járőrözést a közintézmények közelében, gyülekezési tilalmat vezettek be a Párizs környéki Ile-de-France régióban, ahol Aubervilliers is található. Az Iszlám Állam francia nyelvű propagandamagazinja, a Dar-al-Islam novemberi számában a francia közoktatás dolgozóit „Allah ellenségeiként” jelölte meg, amiért „a szekularizációt (azaz az állam és egyház szétválasztását) tanítják”, és amiért „nyílt háborút folytatnak a muzulmán családok ellen”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!