A szélsőjobb Nemzeti Front vezet a regionális választásokon, 13-ból 6 régiót nyerhettek

2015. december 06. 20:46

A Nemzeti Front 30, a Nicolas Sarkozy vezette jobboldal 27, a kormányzó baloldal 23 százalékot szerzett az exit poll eredmények alapján a franciaországi regionális választások első fordulójában. Minden második arra jogosult ment el szavazni, ami magas részvételnek számít.

2015. december 06. 20:46

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte vasárnap a francia regionális választások első fordulóját, méghozzá viszonylag magas, 50 százalékos részvétel mellett – derült ki a France2 közszolgálati televízió által ismertetett exit poll eredményekből.

A pártelnök Marine Le Pen és az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista is 40 százalékot ért el a becslések szerint abban a két régióba, ahol a pártvezetők indultak. A France24 szerint 13-ból 6 régióban nyerhette meg a Front National az első fordulót.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27 százalékot kaptak, míg a kormányzó szocialisták a szavazatok 23 százalékával a harmadik helyre szorultak. 

A 2010-es régiós választásokon a baloldal 50, a jobboldal 26, a Nemzeti Front 11 százalékot szerzett.

Frissítés:

A szocialista pártot vezető Jean-Christophe Cambadélis bejelentette, hogy abban a két régióban, ahol Marine Le Pen és Marion Maréchal-Le Pen vezetésével győzött az első fordulóban a Nemzeti Front, visszalépnek a második fordulótól, hogy így akadályozzák meg a radikálisok győzelmét. Nicolas Sarkozy korábban bejelentette, hogy nem hajlandóak taktikai szövetségre a szocialistákkal e célért. Marine Le Pen beszédében Calais és a külvárosok visszafoglalását ígérte.

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2015. december 07. 13:29
Ez a Marion amúgy még egész jó bőr is...:) Ha az ellenjelölt valami vén trotty, nem sok esélyük lesz... :)
Agnieszka
2015. december 07. 10:14
Gratulálok a Nemzeti Front (és Csigorin) eddigi győzelméhez. Fordulni látszik a széljárás, szerintem a németek is változtatni fognak a migráns politikájukon, már vannak jelek. A választójog korlátozással nagyon egyet értenék, előbb-utóbb be fog kerülni a gondolat a közbeszédbe, de amit egyszer már sikerült elrontani, azt nagyon nehéz lesz kijavítani. Nagyon nehéz probléma, ha egyszer lehetséges lesz az indokolt szűkítés, mitől, mikor lesz vége, ez lehet majd a kifogás. A választási regisztráció szerintem szintén nem lett volna fölösleges, v. káros, mégis olyan nagy volt az ellenállás, h. végül letettek róla.
Mindjárt
2015. december 07. 09:39
"A szélsőjobb Nemzeti Front vezet a regionális választásokon, 13-ból 6 régiót nyerhettek" A franciák ráébredtek, hogy a kormány hazudik nekik, becsapta őket és miközben megjátszák a nemzetit, az internacionalista háttérhatalmat szolgálják. A hazug kormány megbukott!
states
2015. december 07. 09:33
Merekel, szorul a nyakadon a hurok, a francia klónod nyakára már rátették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!