Nincs jövője a zsidóknak Európában a brüsszeli főrabbi szerint

2015. november 24. 12:52

„Az emberek megértik, hogy Európában a zsidóknak nincs jövője” – nyilatkozta Albert Avraham Guigui brüsszeli főrabbi egy izraeli rádiónak a Szombat folyóirat szerint. Guigui szerint az Izraelbe való távozás, az alija minden zsidó számára kulcsfontosságú.

2015. november 24. 12:52

A brüsszeli zsidók élethelyzetéről beszélt Albert Avraham Guigui brüsszeli főrabbi egy izraeli rádiónak – számol be a Szombat folyóirat. A főrabbi arról nyilatkozott: a hívek otthon imádkoznak, vagy kisebb csoportokban jönnek össze magánlakásokon. Felsorolta, hogy az iskolák, a mozik, a nagyáruházak zárva vannak, miközben tilos minden köztéri megmozdulás. „Félelemben élünk és figyeljük a rendőrség és a kormány utasításait, akik szerint súlyos veszélynek vagyunk kitéve mindaddig, amíg a terroristákat le nem tartóztatják.”

Guigui úgy folytatta: „Mi zsidók, jól ismerjük ezt a helyzetet, tudjuk, kik azok a terroristák: másfél éve négy zsidót gyilkoltak meg a brüsszeli zsidó múzeumban. De Belgium polgárai, akik mindeddig azt hitték, hogy a terror csak a zsidókat (meg esetleg a rendőröket) fenyegeti, most szintén beláthatják, hogy mindannyian a terroristák céltáblái, és a dzsihadisták potenciális áldozatai lehetnek”.

A főrabbi felsorolta: Belgiumban 50 ezer zsidó él, 25 ezer Brüsszelben, 18 ezer Antwerpenben, a maradék Charleroi-ban és másutt. De folyamatos a kivándorlás Izraelbe, valamint Kanadába és az Egyesült Államokba. „Az emberek megértik, hogy Európában a zsidóknak nincs jövője. Mindehhez hozzájárul a gazdasági válság is, ami a fiatalokat készteti távozásra: Izraelbe és máshová” – mondta Guigui. A főrabbi végül arról beszélt: „az alija minden zsidó számára kulcsfontosságú. A zsidók minden nemzedéke erről álmodott. De nem szabad félelemből alijázni, mert akkor mindig az lesz az érzésünk, hogy valamit elvesztettünk. Az alija Izrael szeretetén alapszik”.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syrius Black
2015. november 24. 23:01
Előbb a cigók mennének, basszátok meg. A zsidókkal kevesebb a baj.
Türelem
2015. november 24. 20:08
Szégyen, hogy az eszkalálódó krízist, Európa politikai-gazdasági-morális-biztonsági szétesését sokan a hétköznapi antiszemitizmus, vagy az érzelmileg motivált zsidóellenesség felélesztésére, ébren tartására használják fel. Súlyos veszélyt hordoz magában az, hogy a nemzeti egység, az összefogás helyett, egymást kezdjük el támadni. S megkérdőjelezni egymás hazafiságát. Radnóti Miklósnál talán nem is lehetett szebben megfogalmazni a hazához való ragaszkodást, Nem tudhatom című verse vallási, felekezeti hovatartozástól függetlenül fogalmazza meg példa nélküli hűséggel, átérzéssel a szülőföldhöz való ragaszkodást. Nem gondolom, hogy a szomorú történéseket az itt élő emberek, kisebbségek, vallási közösségek megosztására kellene felhasználni, elvitatva bárkitől is a hazához való ragaszkodást. Beleértve a kettős identitás elfogadását is. A magyar nemzet csak erősebb lehet azáltal, ha egyenrangú testvérként fogadja el a velünk élő, tőlünk akár nyelvi, vallási gyökereiben eltérő nemzettársainkat. Sokan képtelenek felfogni, hogy mekkora a baj, hazánkra, Európára, a világ békéjére nézve. A pártoknak, jobb-és baloldalon megálljt kellene parancsolniuk a napi uszításnak, a megosztásnak, itt az ideje a párbeszédnek, az indulatoktól, politikai cirkuszoktól, egyéni ambícióktól mentes csendes cselekvésnek. A politikusok a nemzeti egységért, s ne a politikai karrierjük érdekében végezzék végre a munkájukat. Lángban áll Európa, a Közel-Kelet, Afrika, s békétlenségek sora teremt feszültséget szinte az egész világon. A józanul gondolkodó népek - most sem - engedhetik meg maguknak a belső meghasonlást, a belső széthúzást, a velük élő, bármiben is eltérő honfitársaik kirekesztését, saját maguk meggyengítését. Dőreség azt hinni, hogy ha majd az európai zsidóság Izraelbe költözik - elszegényítve ezzel az európai kultúrát, tudományt, haladást - akkor az itt maradó népek kegyelmet kapnak az Európát elárasztó, megfojtó migránsoktól. Mindez csak felgyorsítaná Európa halálát. A francia hatóságok megállapították, hogy muszlimok dolgoznak a francia vasútnál, az atomerőművekben, az autóiparban, a repülésben, minden stratégiai ágazatban, s köztük sokan redikalizálódtak. Franciaország egy ketyegő bombán ül. Az más kérdés, hogy erre miért most kellett rájönniük. S mi sem lehetünk immáron biztonságban saját hazánkban, a kerítések ellenére sem. Ne tegyük ellenségeink dolgát egyszerűbbé azzal, hogy még jobban gyűlöljük egymást. Fogjuk meg egymás kezét, szükségünk lesz rá.
tevevanegypupu
2015. november 24. 16:54
Ámde múltjuk annál inkább.
lajkakutyus
2015. november 24. 16:48
Szimpatikus ember ez a főrabbi!:-)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!