Hogyan védjük meg a határokat, ha nem kerítéssel?

2015. november 26. 17:09

A migránsvita sokadik felvonása zajlott le ezúttal Balogh Ákos Gergely, Papp Réka Kinga, Szűcs Anita és Tétényi Éva részvételével a Havas a pályán legfrissebb adásában.

2015. november 26. 17:09

Az örök migránstéma a Havas a pályán legfrissebb adásában is előkerült, melyben ezúttal három nő és egy férfi vendég vitatkozott a kérdésről. Egy rövid Kósa-bejátszás után Papp Réka Kinga, Balogh Ákos Gergely és Szűcs Anita is egyetértett abban: túlzás kijelenteni azt, hogy minden migráns terrorista lenne, de azt is túlzás mondani, hogy egyáltalán nem jönnek terroristák a migránsáradattal.

Csakhogy Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa továbbra is azon a véleményen volt, hogy az Iszlám Állam van annyira jól szervezett ahhoz, hogy ne ilyen úton próbálja meg bejuttatni a kiképzett terroristáit Európába. Ehhez az állításához még azután is ragaszkodott egy rövid ideig, hogy Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője felhívta a figyelmet arra: már a francia kormány több tagja is bejelentette, hogy a párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkeztek Európába, amelyet a terroristáktól származó ujjlenyomatok bizonyítanak.

Tétényi Éva ebben a vitában egyetlen egyszer szólalt meg, amikor is beszámolt arról az élményéről, hogy a törökök szerint minden, ami Európában történik, az mögött egy amerikai összeesküvés áll. Erre Papp Réka Kinga úgy reagált: ez mind szép, de azért közben Törökország csak ki-be szaladgál Szíriába, mire nem mulasztotta el leütni a magas labdát Balogh Ákos, aki megjegyezte: nem a nyitott határok az ideális?  

Ne tulajdoníts már nekem ilyen ostobaságot” – vágott vissza Papp Réka Kinga. Hozzátette: senki nem mondta, hogy így kellene működnie a dolgoknak. Szerinte nem véletlen, hogy ekkora káosz van a Közel-Keletben, amiben vastagon benne vannak a nagyhatalmak kavarásai. Ezzel a Mandiner főszerkesztője is egyetértett.

Szűcs Anita szerint a nyitott határok a Schengenen belüli határokra vonatkoznak, nem a külsőkre. Balogh Ákos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy úgy követelnek sokan határvédelmet a külső határokon, hogy az ne kerítés legyen. De akkor hogy? Szépen meg kellene kérni a migránsokat, hogy fáradjanak a kijelölt ellenőrzőpontokhoz? – kérdezte. 

Papp Réka Kinga leszögezte: ahogy korábban is elfogadta, most is elfogadja hogy jöhetnek terroristák a migránsokkal, de a többség civil, akik sokkal készségesebben működnének együtt, ha erre lett volna lehetőség. Szerinte a xenofób kampány meg a rossz kerítés helyett inkább az adminisztratív feltételeket kellett volna javítani. Balogh Ákos azért emlékeztette őt, hogy a „no fingerprinting, no fingerprinting” skandálása, vagy a rendőrkordon áttörése nem igazán az együttműködési készséget jelzi. Szerinte az lenne a megfelelő eljárás, ha az EU külső határán megállítanák a migránsokat, ott lefolytatnák az eljárást, és csak az jöhetne be, aki kap valamilyen státuszt, mert így, hogy már itt vannak Európában, elég nehéz lesz majd őket visszatoloncolni.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julcsi69
2015. november 27. 11:12
Egyszerűen nem tudtam végignézni!A felénél meg kellett állítanom mert azt hittem felrobbanok a méregtől!A nyilvánvaló tényeket tagadják és azt hangoztatják hogy MI akik itt élünk Európában, mi vagyunk az alja ember,és a legutolsó mocskos szemetek,mert védeni próbáljuk az életünket!KÉT IDIÓTA BÜDÖS RIBANC!!!Pedig nő vagyok és ennél durvábban jelzők is eszembe jutottak!Nagyon ritka nálam hogy nem találok szavakat,de most egyszerűen lefagytam!A Jóisten mentsen bennünket attól hogy ezek a véglények vezető pozícióba kerüljenek!
neutrino
2015. november 27. 10:19
Csak azt tudnám,hogy Balogh Ákos Gergely miért megy ilyen emberek közé.Remélem,alapos tisztálkodást és fertőtlenítést végzett utána.
Szúnyog
2015. november 27. 09:44
Komolytalan dolog ezekkel a p.csákkal vitatkozni.
még fokozza
2015. november 27. 08:00
PRK szexista lehet, állandóan provokálja BÁG-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!