Véget ért a túszdráma a bamakói hotelben, legalább 27-en meghaltak

2015. november 20. 09:54

Dzsihádista fegyveresek támadtak meg egy luxusszállodát Mali fővárosában, Bamakóban. A terroristák 170 főt ejtettek túszul, melyek közül a legfrissebb hírek szerint legalább 27-en meghaltak. Az akciót először az Iszlám Állam, majd egy al-Kaidához kötődő csoport is magára vállalta. Valószínűleg utóbbiak lehettek a tényleges elkövetők. A mali hadsereg – ENSZ békefenntartók, valamint amerikai és francia különleges egységek közreműködésével – ostrom alá vette az épületet, az akció nyomán sikerült véget vetni a túszdrámának, vagyis az összes túsz kiszabadult. Néhány terrorista viszont még a hotelben van.

2015. november 20. 09:54

Dzsihadista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók túszokat ejtettek.

A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták. A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról is hallható.

Szemtanúk és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú biztonsági illetékesek szerint a támadók túszokat ejtettek.

Frissítés (10:59):

A hotel tulajdonosának elmondása szerint helyi idő szerint reggel hétkor három fegyveres érkezett a hotelhez egy diplomatarendszámú autón, majd lövöldözni kezdtek. A tulajdonos megerősítette, hogy a 190 szobás hotel legtöbb szobája ki van adva. A hotelben 170 főt ejtettek túszul, közülük 140 vendég, 30 pedig a személyzethez tartozik.

Idriss Déby Itno csádi államfő beszédet mondott a Bamakóban zajló eseményekkel kapcsolatban, melyben a lehető legmélyebben elítélte a terroristák barbár cselekedetét és megingathatatlan támogatását biztosította Mali elnökének és népének. „A terrortámadás áldozatai között vannak férfiak és nők, polgárok, akik csak a munkájukat végzik és célponttá váltak” – fogalmazott. Kijelentette: „Semmit sem tudunk biztosan, de ami várható, az vér és könnyek.”(Jeune Afrique)

Frissítés (11:28):

Francia elnökségi források szerint francia túszok is vannak a hotelben; kínai médiaértesülések szerint pedig kínaiak is vannak a túszok között. Török források közölték: a Turkish Airlines hat munkatársa is a hotelben van. A Reuters arról ír, hogy több foglyot is szabadon engedtek, például olyanokat, akik tudtak idézni a Koránból. A Guardian idézi a mali hadsereg parancsnokát, Modibo Nama Traorét, aki szerint tíz fegyveres támadta meg a hotelt. Itt egy kép a helyszínről, itt találtuk:

Frissítés (11:53):

Az AFP szerint legalább három túszt megöltek. ENSZ-es források pedig azt erősítették meg, hogy amerikai különleges erők érkeztek a helyszínre. Az RTBF jelentése szerint a túszok közül legalább heten kínaiak, hárman pedig belgák. 

Frissítés (12:20):

Amadou Sidibé mali újságíró a szálloda a közvetlen közeléből jelentette: egy tucat túszt evakuáltak, és legalább két rendőr megsérült. A hotel körül le vannak zárva az utak.

Frissítés (12:48):

Az Iszlám Állam magára vállalta a mali túszejtést: „Ebben a pillanatban mali testvéreink behatoltak egy szállodába” - olvasható az Iszlám Állam bosnyák nyelvű oldalán. A közlemény szerint a támadók „öt hitetlent öltek meg és most és most körülbelül 170 mocskos hitetlent” tartanak fogva. Ez persze nem jelenti azt, hogy a támadást konkrétan az Iszlám Állam szervezte meg.

Frissítés (13:19):

Az AFP jelentése szerint 80 túszt kiszabadítottak.

Frissítés (13:39):

AZ ENSZ békefenntartói is segítenek, Franciaország pedig egy különleges egységet küld a mali hadsereg támadásának megsegítésére. Így festenek a kommandósok:

 

 

Frissítés (15:03):

A szállodát üzemeltető cég közlése szerint a hotel 125 vendége és 13 alkalmazottja volt 13:45-kor a hotelben. Információs vonalat is indítottak, ezen a hotel vendégeinek hozzátartozói érdeklődhetnek, ennek száma: +33170837437. 

Salif Traore, Mali belügyminisztere szerint minden kijáratot lezártak, szobáról szobára haladnak és a túszejtők nem menekülhetnek. A különleges egységeink 30 túszt tudtak eddig kiszabadítani, ők már biztonságban vannak. A terroristák három embert lőttek le, a különleges egységek két tagja pedig megsebesült, ám nincsenek életveszélyben. 

A CNN úgy tudja, hogy az amerikai hadsereg különleges egységei is Bamakóban vannak. Az amerikai hírtelevízió szerint már be is szálltak túszszabadító akcióban. A CNN-en olvasható továbbá az is, hogy a helyi ENSZ-misszió szóvivője megerősítette, hogy diplomatarendszám volt azon az autón, amivel a fegyveresek megérkeztek a bamakói szállodához. 

Az MSNBC értesülései szerint az amerikai kormány egyik alkalmazottja is a terroristák által elfoglalt szállodában van.

Frissítés (15:51):

A francia honvédelmi miniszter bejelentette: megérkeztek a francia különleges egységek a bamakói szállodához. Eközben a fegyveres támadók elbarikádozták magukat a szálloda a hetedik emeletén a Reuters információi szerint. Az Origo a Honvédelmi Minisztériumtól úgy tudja, hogy három magyar katona teljesít szolgálatot Maliban, akik kiképzési feladatokat hajtanak végre.

Frissítés (16:15): 

Lelőttek három terroristát a biztonsági erők a bamakói szállodába tetején – tudatta a BBC helyi hírforrásokra hivatkozva.

A mentőakcióban huszonhat amerikai katona van Maliban, 6 amerikai állampolgárt pedig kimentettek. Velük együtt eddig 95-en szabadultak ki a bamakói szállodából: 15 franciát, 2 elefántcsontpartit, 4 törököt, 4 algírt, 1 oroszt, 1 németet, 1 szenegálit, 1 kanadait, 2 spanyolt, 4 kínait és 45 malit.

Az Iszlám Állam mellett eközben a Reuters információi szerint egy Al-Mourabitoun nevű, al-Kaidához köthető csoport is magára vállalta a bamakói túszejtést. A csoport központja Észak-Maliban van.

Frissítés (17:08):

Véget ért a túszdráma a bamakói hotelben – jelentette be az egyik mali miniszter. Az áldozatok pontos száma egyelőre még nem ismert: az AFP 18, a Reuters 27 lehetséges áldozatról ír.

A korábbi hírekkel ellentétben nem három, hanem két terroristát lőhettek le. Legalábbis az AFP szerint.

Frissítés (17:23):

Egy belga politikust is megöltek Maliban. Geoffrey Dieudonne az egyik belga regionális parlament tagja volt.

Frissítés (18:24):

Még sincs vége? Túszok már nincsenek, de a BBC arról ír, hogy még mindig hallani fegyverropogást a hotelből. A Reuters szintén arról ír, hogy a fegyveresek egy csoportja még bent van a hotelben.

Frissítés (20:08):

Legkevesebb két terrorista és 27 ember halt meg a terrortámadásban az ENSZ szerint, áll az AP riportjában. Egy másik hivatalos forrás is 27 halottról nyilatkozott.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2015. november 20. 19:37
"A terroristák 170 főt ejtettek túszul, és a legfrissebb hírek szerint legalább 18 embert." És akkor az a 170 fő milyen élőlény feje?
Türelem
2015. november 20. 17:37
Csodálkozom, hogy nem kapott különösebb nyilvánosságot, hogy Bamakóban, az érintett szállodában jelentős szánú francia részvételével éppen a Francofon országok értekezlete zajlott. Azaz egy francia kormán által szervezett rendezvényt vertek szét. A célkeresztben a franciák állnak. Nem is tudom, hogy ártatlanul-e?
memocrat
2015. november 20. 16:17
Legyen olyan nap, amikor nem arra ébredünk, hogy a ezek gyilkolnak. Az lenne a szép fényes nap.
Nomine
2015. november 20. 12:07
most akkor minden második facebook profil Mali zászlós lesz? vagy Francia? csak kérdezem....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!