Zágráb állítsa meg az illegális bevándorlást – követeli legnagyobb horvát ellenzéki párt

2015. október 04. 15:16

A legnagyobb horvát ellenzéki párt egyik elnökségi tagja szerint csak Zoran Milanovic miniszterelnök nem érti, mi történik a menekültválság körül. Úgy véli, Zágrábnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a migránsok a jövőben ne léphessék át illegálisan a szerb-horvát határt.

2015. október 04. 15:16

A legnagyobb horvát ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szerint csak Zoran Milanović szociáldemokrata miniszterelnök nem érti, mi történik a menekültválság körül. A párt ezért vasárnapi lapbeszámolók szerint azt üzente a kormánynak, hogy állítsa meg az illegális bevándorlást.

Gordan Jandroković, a HDZ elnökségének tagja szombaton a párt választási gyűlésén Zágrábban kijelentette: hetek óta tudja a kormány, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal szomszédos határát. Ezért szerinte Zágrábnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a migránsok a jövőben ne léphessék át illegálisan a szerb-horvát határt. Milanović szerint nem lehet megvédeni a határokat – idézte Jandroković a miniszterelnököt. Milyen ország az, amely nem tudja megvédeni saját határait? – tette fel a kérdést.

A HDZ szerint nemcsak Dalmáciát kell megkímélni a migránsáradattól, hanem Kelet-Szlavóniát is, mert mindenkinek egyforma bánásmódban kell részesülnie. „Minden határt egyformán kell felügyelni, főleg hogy Németország közölte: a helyzet ellenőrizhetetlenné vált és Horvátországnak meg kell védenie határait, s egyúttal az Európai Unió határait is" – mondta.

Zoran Milanović szombaton Dubrovnikból azt üzente a montenegrói kormánynak, hogy ne küldjön migránsokat Horvátország délkeleti határára. „Ez a mi házunk és ott nyitjuk ki az ajtót, ahol mi akarjuk” – mondta, majd hozzátette: egyelőre pedig csak Kelet-Szlavóniában áll nyitva.

Szeptember közepe, azaz a szerb-magyar határ részleges lezárása óta a legfrissebb adatok szerint 108 ezer 800 illegális bevándorló lépte át a horvát határt és több mint százezren már el is hagyták az országot.

Szombaton becslések szerint 5-6 ezer migráns érkezett a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe. Az opatovaci sátortáborban jelenleg 600 fő tartózkodik. A Nyugat-Európába igyekvő menedékkérőket a legrövidebb időn belül a magyar határra szállítják a horvát hatóságok.

(Fotó: HDZ.hr)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2015. október 04. 20:08
Milanovicnak üzenem: „Ez a mi házunk és ott nyitjuk ki az ajtót, ahol mi akarjuk”
bunko_jobbos
2015. október 04. 19:26
Megnéztem a térképet. A horvát-szerb határt még le lehetne elvileg zárni, de Boszniával kimondhatatlanul hosszú a határ. ők biztosan nem építhetnek kerítést. Persze kíváncsi vagyok, ha a kedves román szomszédaink felé vennék az irányt, azok hova hordanák a vadakat? Mára kiderült: a főgonosz a Mutti. (Lásd: Ukrajna: ami érdekek, bevándorlás: ki tudja milyen érdekek, gázvezeték: nem tudom, de velünk kibaszott, a jó kurva anyját). Komolyan beszarok. Ez az ország 1871-ben alakult, azóta kétszer porig égette Európát, most meg teljesen felszámolja. Valahogy sikerül nekik mindig valami elmebeteget választani górénak. Mindenki csodálja Németországot a gazdasági teljesítménye miatt, és én is így tettem. EDDIG. De nem minden a gazdaság. Biztos szükség van Európa közepén erre a 144 éves szarhalmazra????
Gregorius
2015. október 04. 18:56
Itt az a ciki, hogy tudomásom szerint vagy 50.000 nem felszedett akna van még a szerb-horvát határ mentén, azaz még csak kerítést sem húzhatnak könnyen. Más módszert pedig a határzárra nem nagyon látok, de mondani lehet, hiszen ellenzékben van.
Türelem
2015. október 04. 18:52
Kedves horvát barátaink. Most nem érek rá, hogy a fiókomból előhúzzam azokat a saját értelmiségetektől származó történelmi dokumentumokat, amely tükröt tart elétek, amely bemutatja a horvát karaktert. A jövő hétvégén pótolni fogom a mulasztásomat. Addig lapozgassátok Ivo Guberina, és Milan Sufflay munkáit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!