Libertárius államalapító: Jöhetnek a migránsok, ha toleránsak és fizetnek

2015. október 16. 12:46

A Horvátország és Szerbia közötti senki földjén tavasszal létrejött Liberland, a libertárius „miniállam” a héten ünnepelte féléves fennállását. Az alapító „elnök”, a cseh Vít Jedlička a Mandinernek elmondta: a migránsválság jól jön, akár szír menekültek is kérhetnek állampolgárságot, de tízezer dollár értékben hozzá kell járulniuk a Liberland-projekthez, valamint feltétel a vallási tolerancia is. Jedlička szerint az EU bevándorlási politikájának súlyos hibái vannak, Magyarország pedig néhány értelmes érvet hozott be ebbe a vitába. Interjú.

2015. október 16. 12:46
Bakó Beáta

Liberland a térképen

Hányan lépték át illegálisan Liberland határát szeptember közepe óta, amióta Magyarország életbe léptette a „jogi határzárat”?

Nem tudunk mindenkiről, aki átutazott. De egyébként egyszerűbb, ha kikerülik Liberlandot, mivel a liberlandi-horvát határszakasz az egyik legerősebben őrzött határszakasz Európában. A mi telepeseink járhatnak ki-be alkalmanként, de csak Horvátország külön engedélyével.

Liberland a maga részéről hatékonyan ellenőrzi a határait? Mi történik azzal, aki illegálisan lép be az országba?

Nagyon örülünk, hogy most Horvátország segít nekünk a határ őrzésében. Majd viszonoznunk kell nekik ezt a szívességet. Azt reméltük, hogy a migrációs krízis egy kicsit elvonja a horvát hatóságok figyelmét a horvát-liberlandi határról. Ez valamilyen szinten meg is történt, de nem olyan mértékben, ahogy szerettük volna. Sajnos a Horvátországból Liberlandba tartó liberlandi telepeseket sokkal rosszabbul kezelik, mint a szíriai menedékkérőket. Ha a liberlandi állampolgárokat elkapják a horvát hatóságok illegális határátlépés miatt, akkor 7 hétig fogva tarthatják őket. Egyébként szívesen látunk telepeseket a világ bármely pontjáról, amíg tiszteletben tartják a nemzeti filozófiánkat. Állampolgárságot csak azok kapnak, akik valami értékeset tesznek az ország számára, mintegy tízezer dolláros nagyságrendben.

Hány állampolgára van most Liberlandnak? Ők mind kifizettek tízezer dollárt?

Eddig 130 állampolgársági kérelemnek adtunk helyt: ők mind valamilyen jelentős módon, többnyire valójában tízezer dollárnál értékesebb hozzájárulással segítették Liberlandot. Sokan közülük újságírók a világ több pontjáról, vagy például a nagyköveteink is ilyenek. Nagyon büszke vagyok a magyarországi képviseletünkre, amely minden nappal egyre bővül. Ettől a héttől átlátható eljárást vezetünk be arról, hogyan lehet állampolgárságot szerezni: akár érdemekkel, akár a Liberlandnak való adományozás útján, vagy pedig úgy, hogy a kérelmező dolgozik valamit Liberlandnak.

Ha jól tudom, nagyjából húszezer állampolgársági kérelem érkezett Szíriából. Nekik is tízezer dollárt kell fizetniük? Hányan kaptak közülük állampolgárságot?

Eléggé valószínűtlen, hogy ezek az emberek, akik jelentkeztek, valóban menekültek. A szíriai jelentkezők közül egyébként nagyjából 1200-an tűnnek alkalmasnak arra, hogy megkapják majd az állampolgárságot. Ez jóval kevesebb annál, ahányan az USA-ból (2600-an), vagy Csehországból jogosultak lehetnek. De mindenkinek, aki végül megkapja az állampolgárságot, tízezer dollár értékben hozzá kell majd tennie valamit Liberlandhoz. Ahogy John F. Kennedy mondta: „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem, hogy te mit tehetsz a hazádért!

Mit gondol a mostani migrációs hullámról? Tényleg menekültek ezek az emberek, vagy csak a jobb életkörülmények reményében jönnek Európába?

Szerintem többségében a szociális segélyek miatt jönnek: nyilván felvillanyozta őket, hogy meghívást kaptak egy olyan országból, ahol majd nem kell dolgozniuk és így is nagy összegű szociális juttatásokat élvezhetnek. Sokan közülünk viszont tényleg háborús övezetből érkeznek, ez pedig nem ad okot az elégedettségre.

Mi a véleménye magyar határon felhúzott kerítésről? És hogy vélekedik az EU menekültpolitikájáról?

Az EU bevándorlási politikájának súlyos hibái vannak, Magyarország pedig néhány értelmes érvet hozott be ebbe a vitába. Szerintem egy ország legalapvetőbb jogosultságai közé tartozik, hogy megvédje a határait. Mi is nagyon szigorúak vagyunk abban, hogy kit engedünk bevándorolni Liberlandba: mindannyiuknak vallásilag toleránsnak és szabadságszeretőnek kell lenniük. Tehát nem elég az, hogy valamilyen formában a kezdetektől fogva támogassák Liberlandot.

Micsoda egész pontosan Liberland? Egy kísérlet? Vagy „egyszerűen” egy újabb offshore adóparadicsom? Jelentkezett már sok milliárdos, akik Liberlandban szeretnék bejelenteni vagy működtetni a cégeiket?

Nagyjából 20 milliárdos és több mint 400 milliomos jelentkezett már állampolgárságért, és igen, a világ legjobb offshore adóparadicsomát akarjuk megcsinálni. De Liberland nem csak a gazdagokért van, hanem azokért is, akik segítettek elindítani ezt az országot – elég valószínű, hogy egy nap ők is gazdagok lesznek.

Vannak diplomáciai kapcsolataik más „gerilla-államokkal”? Gondolok itt mondjuk Sealand-ra, vagy például a Conch Köztársaságra. Különbözik valamiben Liberland ezektől az „államoktól”?

Több szinten is hatalmas különbségek vannak. Például az említett országoknak nincs rendes területük és más országok sem de jure, sem de facto nem ismerték el őket. Mi de facto elismerést kaptunk Szerbiától, amely Liberland megalakítása után 11 nappal bejelentette, hogy „Liberland nem Szerbia területén alakult”. Horvátország részéről is de facto elismerés, hogy megalakulásunk után három héttel szigorú határellenőrzést léptetett életbe Horvátország és Liberland között. Minket inkább Szomáliföldhöz vagy Tajvanhoz lehetne hasonlítani, ez sokkal pontosabb hasonlat.

A nyáron önnek is voltak nehézségei a horvát hatóságokkal: még le is tartóztatták, amikor be akart lépni Liberlandba. Mi történt azóta? Indítottak ön ellen büntetőeljárást?

Mint mondtam, Horvátország schengeni határt állított fel a Liberlanddal közös határszakaszán, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ez nem csak de facto államelismerést jelent, de nagy segítséget jelent a határaink biztonsága szempontjából is. Most nincs velem szemben Horvátországban büntetőeljárás. Nagyjából harminc telepesünk ellen viszont van, akiket kitoloncoltak Horvátországból. Ezeket az ügyeket megfellebbeztük a felsőbb bíróságok előtt: jövőre várunk eredményt.

Más országok elismerték már Liberlandot?

De facto Horvátország és Szerbia is elismert minket. Most tárgyalunk tíz másik államfővel Liberland de jure elismeréséről. A Montevideói Egyezmény szerint egyébként az állami létnek nem feltétele a más államok általi elismerés – de persze azért jó lenne, ha elismernének minket.

Szeretne Liberland később tagja lenni a NATO-nak, az ENSZ-nek vagy az EU-nak?

Katonailag semleges ország akarunk lenni, ezért nem lehetünk NATO-tagok. Az EU-nak sem lennénk a tagjai, mert szinte mindenre előírnak valami minimális adót, ez pedig összeférhetetlen lenne a mi önkéntes adórendszerünkkel. Ráadásul az EU-s joganyag nagyjából 180 ezer oldalt tesz ki: ez teljesen lerombolná azt az álmunkat, hogy csak minimális szabályozás legyen Liberlandban. Az EU helyett inkább az EFTA-nak szeretnénk a tagjai lenni, mert így szabadon elérhetnénk a világ legtöbb gazdaságát. Az ENSZ-be valószínűleg megfigyelő tagnak fogunk jelentkezni.

Működnek pártok Liberlandban? Mikor lesznek választások és meddig marad még elnök?

Két év múlva szeretnénk majd választást tartani. Nagyjából 24 párt működik a Facebookon. Az elnöki mandátumom az első általános választásig szól: az alkotmányunk szerint egyébként nincs helye az elnöki pozíciónak.

***

Fotók: Facebook (Liberland).

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2015. október 16. 16:31
Hát barátom, ezek sem nem toleránsak, sem nem fizetnek.Örülj, ha nem vágják el a torkod.
Berecskereki
2015. október 16. 15:10
Akkor Gyurcsányi az illegális határátlépő ide indult háztűznézőbe a társakkal? "A Horvátország és Szerbia közötti senki földjén tavasszal létrejött Liberland, a libertárius „miniállam”
westend
2015. október 16. 14:37
Térkép (google) alapján egy nem egészen 2 négyzetkilométeres ártéri erdőterületről szól a történet.
Szúnyog
2015. október 16. 14:28
Most komolyan interjút kellett csinálni egy tréfának szánt hülyeségből? Amúgy a figurát be sem engedték Horvátországba, amikor ment bohóckodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!