Lezuhant egy orosz repülőgép Egyiptomban

2015. október 31. 09:36

Az egyiptomi kormányfő hivatala jelentette be, hogy lezuhant egy orosz repülőgép a Sínai-félszigeten. Az Airbus A-321-es járatán 224-en tartózkodtak, és Sharm El-Sheikből Szentpétervárra repültek. Megtalálták a gép fekete dobozát. A szerencsétlenséget senki nem élte túl. Az Iszlám Államhoz közel álló csoport magára vállalta a gép lelövését, de ezt más források eddig nem erősítettek meg. Szakértők szerint valószínűtlen, hogy valóban terrorista akció áldozata lett volna az orosz gép, és az oroszok is elutasították ezt.

2015. október 31. 09:36

Az  repülőgép lezuhant a Sínai-félsziget középső részén több mint 200 emberrel a fedélzetén – jelentette be az egyiptomi miniszterelnöki hivatal. Az orosz Airbus A-321 magyar idő szerint 4 óra 51 perckor hagyta el a Vörös-tenger melletti Sharm El-Sheikh üdülőhelyet, és a szentpétervári Pulkovo reptérre tartott, ahol magyar idő szerint 10 óra 10 perckor kellett volna landolnia.

Az orosz repülési hatóság elmondta: a repülő nem teljesítette az ütemezett a kötelező bejelentkezését a ciprusi légi hatóságoknál, miután a felszállás után 23 perccel eltűnt a radarról.

A repülőt az orosz Kogalymavia, másik nevén Metrojet légitársaság üzemeltette. A 7K9268-as számú járaton az utolsó információk szerint 217 utas és a 7 fős személyzet utazott a repülőn. A társaság 1993 óta működik, és főleg turisztikai célpontokra repül.

Ahogy arról a BBC is beszámol, ellentmondó információk voltak a gép sorsáról, egyes információk szerint Ciprus környékén tűnt el a gép. Az M1 információi szerint a repülő még kényszerleszállásra kért engedélyt, mielőtt eltűnt a radarról. Ekkor a rádiós kapcsolat is végképp megszakadt, amellyel korábban is voltak problémák.

Frissítés 9:55

Az egyiptomi miniszterelnök, Shariff Ismail lemondta mára tervezett programjait, és kormánybizottságot hozott létre a katasztrófa kezelésére. A pulkovo-i reptéren az utasok hozzátartozóinak segítői központot állítottak fel – jelentette a TASZSZ hírügynökség a szentpéteri vezetőket idézve.

Frissítés 10:30

Egyes spekulációk szerint az orosz repülőgépet lelőhették a Sínai-félsziget felett. A BBC kairói tudósítója szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, mivel a repülőgép az eltűnése pillanatában 8650 méter magasan repült, ebben a magasságban a földről nem lehetett volna eltalálni. Bár a félszigeten egy aktív militáns hálózat működik, akik közel állnak az Iszlám Államhoz, nem valószínűsíthető a terroristák részvétele a tragédiában.

A legvalószínűbb jelenleg, hogy műszaki hiba miatt zuhant le a gép. A radarképek alapján az utolsó jelzés előtt egy perccel még 10210 méteren repült az Airbus, ami egy perc alatt több mint 1500 méteres csökkenést jelent.

Frissítés 10:50

Az M1-nek nyilatkozó Pető György légügyi szakértő elmondta: az Airbus A-321-es repülőjét 20 éve használják, és összesen ez a második gép, amely lezuhant ennyi idő alatt. A szakértő hozzátette: a repülőgép roncsait megtalálták, de még nem lehet tudni, mi okozhatta a balesetet. Pető szerint egyébként ez egy nagyon biztonságos útvonal, naponta nagyon sok repülő, köztük orosz gépek sokasága is megteszik ezt az útvonalat.

Az Airbus repülőgépgyártó Twitteren közölte: ők is a médiából értesültek a tragédiáról. Amint további információkkal rendelkeznek, megosztják. A BBC tudósítása szerint az egyiptomiak 50 mentőt küldenek a roncsokhoz, a holttesteket Kairóba szállítják majd.

A turisztikai hivatal azt is bejelentette: az egyiptomi kormány egy része, köztük a miniszterelnök a helyszínre utazik. A vizsgálatokat egyelőre még nem kezdték meg.

Frissítés 11:05

A RIA Novosti a Sharm El-Sheikh-i reptér információira hivatkozva azt írja: a repülőgép személyzete a héten motorhibát jelzett. A repülőgép az egyiptomi állami média szerint technikai hiba miatt zuhant le, amelyet a pilóta jelentett, és a legközelebbi reptéren le akart szállni. A repülőn, amely a Sínai-félsziget középső, hegyvidéki részén zuhant le minden utas orosz volt és 17 gyermek is utazott. A Reuters szerint egy helyszínen tartózkodó tiszt elmondta: a roncsokban rekedt utasok hangjait lehet hallani, így lehet túlélője a katasztrófának.

Frissítés 11:40

Bár korábban a Reuters arról számolt be, hogy az egyik helyszínre érkező tiszt hangokat hallott a gépből, később azt írták egy tisztre hivatkozva, hogy vélhetően mindenki meghalt a katasztrófában. A BBC számukra meg nem erősített információk szerint, szintén a Reuters alapján arról ír, hogy sok halott van a földön, és az ülésébe szíjazva. Az eddigi tudósítások alapján a gép két darabra tört.

Oroszország egyiptomi nagykövetsége szerint sok holtestet már kihúztak a roncsok közül, és az azonosítás is megkezdődött. A nagykövetség szerint El Arish repterén a gép megpróbált landolni. A katasztrófa a várostól 35 kilométerre történt.

Oroszországban eljárás indul majd a repülőtársaság ellen. A Kogalymavia társaságot azzal vádolják, hogy megsértették a repülési törvényt.

Frissítés 12:10

A BBC tudósítója Kairóból jelentette: megtalálták a gép fekete dobozát.

Frissítés 12:35

Oroszországban ma a futball meccsek előtt egy perces gyászszünetet tartottak az áldozatok emlékére. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: holnap nemzeti gyásznapot tartanak Oroszországban.

Bár korábban voltak olyan információk, hogy a rossz időjárás hátráltatja a mentést, az utolsó jelentések alapján egészen enyhe időjárás segíti a mentőket, akiknek egy két kilométeres átmérőjű területet kell átkutatniuk a holttestek után.

Frissítés 13:20

Az egyiptomi hatóságok az AP-nek elmondták: bár korábban reménykedtek, hogy hangokat hallanak a roncsok közül, nincs túlélője a repülőgép szerencsétlenségnek.

Eközben Dimitrij Medvegyev Facebook posztban aprólékos vizsgálatot ígért, az áldozatok hozzátartozóinak pedig segítséget. Az orosz miniszterelnököt mélyen megrázta a tragédia.

Frissítés 15:45

A jelentések szerint a 224 halott között volt három ukrán állampolgár is, a többi utas azonban orosz volt. A járatot üzemeltető Kogalymavia légitársaság szerint nincs ok arra, hogy emberi hibára gyanakodjanak. A társaság szóvivője szerint az egész legénység tapasztalt volt, a pilóta több mint 12 ezer órát repült korábban és a repülőgéppel is minden rendben volt. A gép 18 éves volt, 2012 óta volt az orosz légitársaságnál és több mint 21 ezer repülést hajtottak vele végre, ami több mint 56 ezer repülési órát jelentett.

Frissítés 15:55

Egy az Iszlám Államhoz közelálló csoport vállalta a felelősséget az orosz repülőgép lelövéséért. A nyilatkozat egyelőre a Twitteren és a Aamaq portálon kering. A portál már korábban is helyet adott az Iszlám Állam propagandájának a múltban, így nehezebb hiteles forrásnak tekinteni. Azt, hogy a repülőt lelőtték volna senki nem erősítette meg – írja a Guardian.

Bár júliusban a Wilayat Sinai nevű csoportnak volt egy propaganda videója, amiben a hordozható légvédelmi rendszert, a MANPAD-ot használják, ennek a hatótávolsága 22 ezer láb magasan van, míg a repülő 30 ezer láb felett repült, így nehéz elképzelni, hogy ilyen eszközzel le tudták volna lőni a gépet. Azt a nyilatkozatban a csoport nem közölte, hogy a gépet hogyan lőtték le, ha valóban ők voltak azok, azonban szakértők egyelőre kételkednek ebben.

Frissítés: 17:35

Az orosz közlekedési miniszter szerint a dzsihádisták nem lőhették le a repülőt egy rakétával. Maxim Szokolov elmondta: jelen pillanatban semmi nem igazolja ezeket a koholt állításokat. Ezt az egyiptomi katonaság szóvivője is megerősítette.

A légi közlekedés közben helyreállt a Sínai-félsziget felett. A Lufthansa és az Air France azonban bejelentette, hogy amíg nem tudni pontosan mi okozta a balesetet, addig nem repülnek a régió felett a gépeik. Egy orosz portál képeket közölt a tragédia helyszínéről.

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 01. 06:28
Úgy látom vagy az egyiptomiak, vagy az Eurocontrol bevezette az alternatív útvonalat,elkerülik a katasztrófa színhelyét most már az orosz érdekeltségű magántársaságok is. http://www.flightradar24.com/30.18,33.88/6
katus
2015. október 31. 23:35
Megkerültek az orosz gép fekete dobozai - szakértők szerint nem terrorcselekmény, műszaki probléma okozta a katasztrófát Megtalálták a lezuhant orosz utasszállító repülőgép mindkét fekete doboznak nevezett adatrögzítőjét - jelentett be szombat este az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter egy kairói sajtótájékoztatón. Általában egy repülőgépen két ilyen készülék van. Az egyik a pilótafülkében elhangzottakat, a másik a repülési adatokat rögzíti. Az egyiptomi hatóságok korábban csak az egyik megtalálásáról adtak hírt. Az ország kormányfője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fekete dobozok adatainak megvizsgálása nélkül nem lehet megállapítani a katasztrófa okát, de szerinte nincs ok azt hinni, hogy valamilyen "rendellenes" cselekedet áll mögötte. Párizsban bejelentették, hogy a francia repülésbiztonsági ügynökség (BEA) egy szakértőcsoportot küld Egyiptomba vasárnap. A mérnökök együtt fognak működni német és orosz kollégáikkal a helyszíni vizsgálatokban. Az eddigi információk arra utalnak, nem valószínű, hogy az Iszlám Állam lőtte le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgépet - mondta Pető György légügyi szakértő az M1 szombat esti műsorában. A szakértő elmondta: a helyszínen készített képek tanúsága szerint viszonylag "egyben van" a légi jármű törzse, ami arra enged következtetni, hogy nem lőtték le és nem robbant fel a levegőben, hanem a kényszerleszállás közben sérült meg. A katasztrófa hátterében feltételezhetően műszaki hiba és emberi mulasztás állhat - mondta, hozzátéve, hogy a vizsgálatok mindent kiderítenek majd, de az mindenképpen nehezíti a folyamatot, hogy több nemzet is érintett, a repülőgép gyártója, az üzemeltetője és a szerencsétlenség helyszíne miatt. Valószínűleg inkább hónapokig tart majd a vizsgálat, mind hetekig - tette hozzá. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. Egyiptomi biztonsági források a nap folyamán annak a véleményüknek adtak hangot, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget. Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára, nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet. Nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött. A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félsziget középső részén, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. 23 perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már 11 ezer méter (más források 9000 méter) magasan repült. A katasztrófát senki nem élte túl, összesen 224-en haltak meg. Forrás: https://kuruc.info/r/4/150544/
egysegelem
2015. október 31. 20:11
Megtalaltak mindket fekete dobozt, holnapra bejelentik szernitem, hogy baleset volt. Rossz napja lesz az osszeeskuves elmelet hivoknek.
Morgen
2015. október 31. 19:30
Sajnálatos eset. Egyelőre ezt lehet tudni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!