Putyin visszavág Líbiáért

2015. október 20. 08:56

Nem gondolnám, hogy Oroszország belesodródna vagy beszorulna a szíriai konfliktusba. Ami most történik, azt inkább sebészi beavatkozásnak nevezném. Interjú.

2015. október 20. 08:56
Alekszej Muhin

„– Az orosz vadászgépek megjelenése Szíria felett színvallásra késztet mindenkit. Egyre inkább egyértelművé válik, ki kivel van? Hogy látja, Törökország most hol áll? Végképp összeveszhet Oroszországgal?

 
– Sajnos Ankara felelőssége elvitathatatlan az Iszlám Állam megerősödésében. Törökországon keresztül jutnak el az Abu Bakr al-Bagdadi terroristái által ellenőrzött területre a világ minden tájáról az önkéntesek, alapvetően itt jut ki a feketepiacra a dzsihadisták anyagi bázisát megalapozó olaj és a műkincsek is. Emellett a törökök még az Iszlám Állam ellen szárazföldön harcoló kurdokat is bombázzák. De említhetném Szaúd-Arábia, Katar és természetesen az Egyesült Államok felelősségét is. Ezek az erők számára az Iszlám Állam hasznos kártevő, hiszen rajta keresztül növelhetik befolyásukat a régióban, s akkor még nem beszéltünk a gazdasági előnyökről. Ezt a kettős játékot keresztezi most az orosz fellépés, amely mögött felsorakozik a törvényes szír hadsereg mellett Irán és Egyiptom is.

– Nem tart attól, hogy Oroszország beszorul egy a síiták és a szunniták közötti vallási alapú szembenállásba? Ennek jele, hogy néhány szaúdi hitszónok már dzsihádot is hirdetett Moszkva ellen.
 
– Először is ez nem hivatalos dzsihád, s ne felejtsük el azt sem, hogy Oroszországban szunnita muszlimok élnek, méghozzá összességében többen, mint Szaúd-Arábiában. Nem gondolnám tehát, hogy Oroszország belesodródna vagy beszorulna a szíriai konfliktusba. Ami most történik, azt inkább sebészi beavatkozásnak nevezném. Ami pedig a síita-szunnita vallási szembenállást illeti, azt e konfliktusban sokan csak felhasználják a pozícióik erősítése érdekében, például azért, hogy eltakarítsák Aszadot a katari olaj európai exportjának útjából.

– S hogyan tovább? Szét lehet verni az Iszlám Államot?
 
– Sok függ attól, hogyan reagálnak a törökök és az amerikaiak az orosz fellépésre, a bombázások hatékonyságára. Kérdés az is, milyen valós erőt képvisel Aszad hadserege, az elnök betartja-e ígéretét, s tárgyalni fog a mérsékelt ellenzékkel a válság politikai megoldásáról. A jövőt tehát három-négy hónap múlva lehet talán majd tisztábban látni, nem előbb.”
 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2015. október 20. 15:00
Szép körkép ennek a világnak a mérhetetlenül, mocskos kis játékairól.
Akitlosz
2015. október 20. 14:39
"Kérdés az is, milyen valós erőt képvisel Aszad hadserege, az elnök betartja-e ígéretét, s tárgyalni fog a mérsékelt ellenzékkel a válság politikai megoldásáról." Nem létezik semmilyen "mérsékelt ellenzék". Ez a kifejezés csupán a nyugati média fedőszövege az általuk pénzelt és általuk fegyverzett terroristákra. Így furcsa, hogy ez az orosz is ezt a kifejezést használja. A tárgyalásos rendezésre minimális az esély, körülbelül kerekítve úgy 0%. Túl sok szereplő van ebben a háborúban, lehetetlen, hogy mindegyik mindegyikkel megegyezzen úgyhogy tart tovább a háború. De még Obama terroristái és a szíriai kormány sem fognak megegyezni egymással. A "mérsékelt ellenzék" azzal feladná mindazt, amit eddig képviselt és elért, s a tagjai úgysem fogadnák el, mennének át az al-Nuszra fronthoz. Katonai megoldás kellene. Annyira kellene Oroszországnak segítenie Szíriát, hogy az győzni tudjon ebben a háborúban. Különben nem lesz vége, végeláthatatlan háborúzás lesz, mint Irakban már több mint 12 éve. Szíriában is már több mint 4 éve tart. Ennyi idő alatt egy világháborút is lerendeztek már.
Akitlosz
2015. október 20. 14:32
"Sok függ attól, hogyan reagálnak a törökök és az amerikaiak az orosz fellépésre, a bombázások hatékonyságára." Az amerikaiak már reagáltak és, és a szaúdiak is. Növelték a fegyverszállítmányokat a terroristák számára, hogy azok ellent tudjanak állni a szíriai hadseregnek.
Akitlosz
2015. október 20. 14:30
"Emellett a törökök még az Iszlám Állam ellen szárazföldön harcoló kurdokat is bombázzák." Jól teszik. Törökországnak is vannak saját érdekei, amelyek mások, mint a NATO vagy Oroszország vagy az arab országok érdekei. Törökország attól tart, hogy a kurd ellenőrzésű egykori iraki és szíriai területekből létrejön egy független kurd állam, amely komoly veszélyt jelentene Törökország egységére, ahol szintén vannak jelentős kurd területek. Ezért bombázzák a kurdokat, amíg még nem késő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!