A szlovén kormányfő nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét

2015. október 23. 16:30

A kerítésépítés "is egy opció" – mondta a szlovén kormányfő, Miro Cerar, aki szerint Horvátország „nem európai módon” kezeli a helyzetet. Horvát kollégája visszautasította ezt a kijelentés, és azt ajánlja, tegye Szlovénia is ugyanazt, mint Horvátország: vigye a migránsokat busszal a következő határig. Közben Ausztriában migránsok ezrei gyalogolnak.

2015. október 23. 16:30

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában.

A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli „európai módon” a migrációs válságot. A kerítésépítés "is egy opció" – mondta, majd hozzáfűzte: de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. A kormányfő úgy véli: ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel. Cerar bízik abban, hogy a vásárnap tartandó EU-csúcson sikerül valamilyen megállapodást találni a problémára. 

Mint azt korábban megírtuk, az osztrák külügyminiszter is foglalkozik a kerítésépítés ötletével.

Milanović visszautasít és tippet ad

Zoran Milanović horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris és nem tartaná be ígéreteit. Milanović azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország: Ljubljana szállítsa az osztrák határra a migránsokat.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása után Zágráb életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a magyar határra. Annak ellenére, hogy Szlovénia kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta, Horvátország ezt a kérését nem tartja tiszteletben. Míg korábban csak a megbeszélt határátkelő helyekre szállította a migránsokat, most már az illegális bevándorlók többségét a zöldhatár felé irányítja, több ezret naponta.

Eközben Ausztriában ezrek kóvályognak

Több ezer migráns gyalogolt, gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül, péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról, azt követően, hogy az osztrák hatóságok feladták sentilj-spielfeld határátkelő őrzését – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az első menekültek péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak. Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a migránsokat nem kíséri senki. Utóbbiak egyébként annak ellenére indultak útnak, hogy a hatóságok folyamatosan visszafordulásra szólították fel őket, hangosbeszélőn azt közölték velük, hogy aki busszal akar tovább utazni, az térjen vissza a határállomásra.

Az MTI által megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet. Egy család azt kérdezte az MTI tudóstójától, hogy hol találnak taxit, ugyanis az ő úti céljuk Bécs. Ugyanakkor sokan – helyismeret híján – bolyonganak az út mellett a környékbeli falvak békés polgárainak döbbent tekintetétől kísérve.

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. október 23. 20:13
Nahát, ezen felháborodtam. Sintér az összes határmenti polgármestert kitüntette, egyedül Toroczkait nem, mikor Ásotthalmon volt a legnagyobb és legtartósabb migrációs nyomás. Ezért nem lehet a fideszt sem szeretni, sem tisztelni, de szavazni sem rá. Mocskos kommunisták. "A kitüntetést átvehette Körmend, Zákány, Hegyeshalom polgármestere, a mi vidékünkön pedig az összes Ásotthalommal szomszédos határmenti település (Kelebia, Mórahalom, Röszke) polgármestere."
választópolgár
2015. október 23. 19:36
bankimun és az ensz elfelejtett sokkot kapni. Kettősmérce?
bookmark
2015. október 23. 19:34
UK muszlims esténként csoportosan járják az utcákat és a saria elvárásait kényszeritik rájuk, mert az már muszlim föld. http://youtu.be/ra45nX9JmW4
cutcopy
2015. október 23. 19:02
Mit nem zárja ki, már állnia kéne annak a kerítésnek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!