Románia lakosságának hét százaléka támogatja a székely autonómiát

2015. szeptember 29. 11:00

A Krónika napilap keddi száma kiemelte: egy szeptemberi közvélemény–kutatás szerint Románia lakosságának 7,1 százaléka támogatná Székelyföld autonómiáját. Az RMDSZ 2013 óta foglalkozik a kérdéskörrel, de a mai napig nem nyújtott be törvénytervezetet a parlamentben.

2015. szeptember 29. 11:00

Egy szeptember közepén végzett közvélemény–kutatás szerint Románia lakossága 7,1 százalékának van jó véleménye a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetéről – írja keddi számában a Krónika napilap.

Az INSCOP Research kutatóintézet által készített felmérésben megkérdezettek 72,2 százaléka úgy válaszolt, hogy rossz véleménnyel van a tömbmagyar régió önrendelkezéséről, 7,1 százalékuknak volt kedvező a véleménye, 11,2 százalék semleges álláspontra helyezkedett (sem jó, sem rossz véleményt nem tudott mondani), míg a megkérdezettek 9,5 százaléka nem válaszolt a kérdésre. A kutatás során 1085 személyt kérdeztek meg szeptember 10. és 15. között, a felmérés hibahatára háromszázalékos.

Az RMDSZ a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán határozott arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról a bukaresti törvényhozásban. A tervezetet többszöri halasztás után 2014 júniusában bocsátotta közvitára, azt ígérvén, hogy a román társadalmat is megpróbálja megszólítani. A törvénytervezet szövegét mindeddig nem véglegesítette, és nem nyújtotta be a parlamentben. A legutóbbi, 2011–es népszámláláson Románia lakosságának a 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarben
2015. szeptember 29. 12:18
Rosz a megközelítés! Nem nemzeti alapon (és nem csak székelyföldön) kéne autonómiát követelni(ük), hanem egész Erdélyt (Transzilvániát) mint régiós területet kell(ene) ÖNÁLLÓ (autonóm) államá alakítani! Ugyanúgy mint Katalóniában a régió sokkal fejlettebb, gazdagabb Románia többi részénél, és (a "pénzt követve") erre alapozva az erdélyi románokat is meggyőzve nagyobb lenne az esély a függetlenedésre! (az Eu meg csak riogat, hogy hogy Katalóniát, meg Skóciát kizárja, ha függetlenedik, nem érné meg nekik anyagilag, és ez igaz lenne Erdélyre is.) (+ Volt már ilyen a történelemben, szóval előbb legyen Független Erdély, aztán idővel majdcsak csatlakoznak Magyarországhoz.)
Orange79
2015. szeptember 29. 11:59
Sajnos ismét elszalasztottunk egy történelem kínálta lehetőséget Erdéllyel kapcsolatban. Az oláhok EU csatlakozásának feltételéül Erdély autonómiáját kellett volna szabnia Magyarországnak. Mi persze feltétel nélkül támogattuk őket... Az elmúlt száz év magyar külpolitikája szégyenteljes.
luga
2015. szeptember 29. 11:58
Tudnék én is olyan közvélemény kutatást rittyenteni, hogy az lesz az eredmény, amit én akarok.
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 29. 11:36
Ennyi erővel a magyar romák is kérhetnének autonómiát. Szánalmas pótcselekvés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!