Ukrán konfliktus: megtört a minszki tűzszünet

2015. augusztus 10. 12:20

Hétfő hajnalban a minszki fegyverszünet megkötése óta először ismét összetűzésre került sor Ukrajnában. Egy zászlóaljnyi szakadár támadását verték vissza sikeresen az ukrán fegyveres erők Volnovaha térségben, egyes források szerint előretörés is történt.

2015. augusztus 10. 12:20

Kiújultak a harcok Ukrajnában a Donyecktől mintegy 60 kilométerre délre térségben hétfőre virradóan. Petro Prosenko ukrán elnök utasította a fegyveres erők vezérkarát: értesítsék az EBESZ megfigyelői misszióját, valamint Oroszország képviselőit a koordinációs központon keresztül arról, hogy a szakadárok megsértették a minszki megállapodásokat. Viktor Muzsenko vezérkari főnök kora reggel hat órakor felkereste az államfőt, hogy beszámoljon neki a kelet-ukrajnai fronton kialakult helyzetről.

Sokat fognak tudni látni

Porosenko a kapott tájékoztatás fényében utasított a nemzetközi szervezetek és Moszkva informálására. Az ukrán védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint a 72-es gépesített dandár megállította a szakadárok támadását Volnovaha térségében, ráadásul még 2-3 kilométerrel vissza is szorította őket. Az ukrán katonák elfoglaltak minden fontosabb magaslatot a térségben. A tárca értesülései alapján egy zászlóaljnyi szakadár egység 10 harckocsi, 10 gyalogsági harcjármű és egyéb katonai eszközök támogatása mellett támadást kezdeményezett a 72-es dandár védelmi pontja ellen Sztarohnatyivka település közelében. A minisztérium közölte, hogy az ütközetben hét katona megsérült.

A közlemény szerint a szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek el, de ezekről becsült adatot sem közölt az ukrán tárca.

Olena Birozirszka, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) képviselője Facebook-oldalán azt írta, hogy a 72-es dandár egy katonája, valamint a PSZ-nek a hadsereg oldalán harcoló önkéntes alakulatának három tagja életét vesztette a térségben kirobbant összecsapásban. Ezt más forrás nem erősítette meg. Andrij Calijenko újságíró szintén a Facebookon azt írta, hogy az ukrán fegyveres erők kiverték a közeli Novolaszpa településről a szakadárokat, amelyet addig ők tartottak ellenőrzésük alatt. Ha valóban ez történt, akkor ez az első eset, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodás óta harccal települést foglaltak el az ukrán fegyveres erők a szakadároktól. 

Orosz parancsnok a szakadárok élén

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán vezérkar szóvivője közölte, hogy hírszerzési információk alapján Alekszandr Lencov vezérezredes, az orosz szárazföldi fegyveres erők helyettes parancsnoka irányítja Donyeckből a szakadárok támadásait az ukrán hadsereg állásai ellen. A szóvivő elmondta, hogy Lencov korábban az ellenőrző és koordinációs központban képviselte Oroszországot, így jól ismeri az ukrán erők elhelyezkedését a front mentén. A védelmi minisztérium szintén úgy értesült, hogy Lencov Ukrajnában, szakadár területen tartózkodik, és ő koordinálja a fegyveres műveleteket. 

A tárca szerint a kiújult harcok kapcsolatban állnak azzal, hogy a hét végén ismeretlenek felgyújtották Donyeckben az EBESZ-megfigyelők négy autóját. A minisztériumnak az az álláspontja, hogy oroszbarát „terroristák” próbálják megfélemlíteni a nemzetközi megfigyelőket. A járművek felgyújtásának elkövetésével egymást vádolják a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi vezetés.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. augusztus 10. 16:04
Nem is tudom mióta nyomják az iraki tájékoztatási miniszter stílusában?! :D
Szúnyog
2015. augusztus 10. 15:12
A harcok az elmúlt hónapokban is folyamatosak voltak, csak az oroszok nem használtak nehéztüzérséget.
3M..
2015. augusztus 10. 12:57
Igen ez így van. Ukrajna már másnap felérúgta az egyezményt. Novorossija eddig trtotta magát, de egyszer betelik minden pohár. Ezért az ajvék. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!