Szélsőjobboldali tüntetők megrohamozták az ukrán parlamentet

2015. augusztus 31. 14:49

Az ukrán parlament hétfőn első olvasatban elfogadta azt a decentralizációs alkotmánymódosítást, amely nagyobb függetlenséget biztosít a helyi közösségeknek. Szélsőjobboldali tüntetők válaszul megrohamozták a parlamentet és egy robbanószerkezetet is bevetettek. Legalább ötvenen megsérültek, a kijevi polgármester szerint halálos áldozat is van.

2015. augusztus 31. 14:49

Radikális jobboldali tüntetők megrohamozták az ukrán parlament épületét hétfőn, azt követően, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőrt sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát. Eddig mintegy ötven sebesültről lehet tudni. Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, több fiatal rendőr is belehalt sérüléseibe. A rendfenntartó szervek egyelőre nem erősítették meg a polgármester közlését.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak. Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspray-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális Pártja, valamint a Jobboldali Szektor szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. augusztus 31. 17:32
Ennyit a demokratikus Ukrajnáról. Az USA-nak, meg az EU-nak sikerült egy újabb tűzfészket létrehozni.
Maddox
2015. augusztus 31. 16:07
Azok, akik a "szélsőséges" jelzőt előszeretettel használják itt Magyarországon bizonyos csoportokra, kihúzták már valaha is a fejüket a seggükből, és vetettek már egy pillantást az ukrán, román, szerb szélsőségesekre? Ez csak retorikai kérdés, persze hogy nem.
atila68
2015. augusztus 31. 15:27
Lengyelek mikor nyújtják be az igényüket?
Spiler
2015. augusztus 31. 15:26
Ideje az EU-nak szövetségre lépni Oroszországgal, különben nem leszbrend Európában. Valamint az USA láthatóan az EU vesztét akarja. Gondolok itt: szabadkereskedelmi egyezmény feltételei, migránsok pénzelése, stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!