Az Európa Tanács elítéli Kadhafi fiának és társainak halálra ítélését

2015. július 28. 17:09

Az Európa Tanács szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak kellett volna átadni a Kadhafi-rezsim működtetőinek ügyét, hogy elfogulatlan ítélet szülessen az ügyükben. A tripoli bíróság halálra ítélte a diktátor fiát és nyolc társát. Előbbit távollétében, utóbbiakat viszont Tripoliban tartják fogva az ítélet végrehajtásáig.

2015. július 28. 17:09

Közleményben ítélte el az Európa Tanács főtitkára kedden, hogy Líbiában halálra ítélték Szeif al-Iszlám Kadhafit, a néhai líbiai diktátor fiát és a Kadhafi-éra nyolc magas rangú vezetőjét. „Az ügyet át kellett volna adni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy tisztességes eljárásban legyen részük” – közölte a norvég Thorbjorn Jagland, kiemelve, hogy az Európa Tanács továbbra is elkötelezett a halálbüntetés eltörlése mellett Európában és szerte a világon.

Szeif al-Iszlám Kadhafira távollétében mondta ki a halálos ítéletet a bíróság, mert őt az az-Zintán nevű milícia tartja fogva Zintánban, az ország északnyugati részén, és nem voltak hajlandóak átadni a Tripoliban székelő, és a nemzetközi közösség által el nem ismert iszlamista kormánynak, nem ismerik el ugyanis az eljárás jogszerűségét.

A bíróság Kadhafin kívül nyolc egykori magas beosztású kormányilletékest ítélt halálra, köztük Bagdadi al-Mahmúdi volt miniszterelnököt és Abdalláh asz-Szenúszi volt kémfőnököt, aki Moammer Kadhafi sógora volt. További nyolc volt kormánytisztviselőt életfogytig, hetet pedig 12 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek. Szeif al-Iszlám Kadhafin kívül mindnyájan egy tripoli börtönben várták az ítélethozatalt. A vád szerint mind háborús bűnöket követtek el a Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor.

Moammer Kadhafi uralmának megdöntése óta Líbia nem képes kilábalni a különféle fegyveres milíciák okozta káoszból, amellyel szemben a Tobrukban székelő, törvényesen megválasztott ideiglenes kormány teljesen tehetetlen. Korábban a tobruki igazságügyi minisztérium is elítélte a bírósági eljárást.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. július 29. 08:17
Kizárólag Amerika, az EU és azon belül Franciaország tehet róla..Kadhafi "diktatúrája" alatt európaiak, köztük magyarok, ezrei dolgozhattak évtizedekig nyugodtan Líbiában..és a keresztények is békében élhettek.Sarkozy most bezzeg hallgat..
Akitlosz
2015. július 28. 22:33
No és ugyan ki puccsoltatta, gyilkottatta meg Kadhafit? Az EU-nak vastagon köze volt ehhez.
puszika
2015. július 28. 21:26
Hölgyeim és Uraim! Lám milyen figyelmes az Európa Tanács. A menekültekkel illegális bevándorlókkal kellene foglalkozni meg annak megoldásával/Újhelyi hazaáruló már nagyon várja,mert lenne mit mondania.De igy csak makog!!/. A kurva életbe!!!!!
Energetikus
2015. július 28. 21:16
... pedig milyen jókat kutatott annak idején Orbán Gyözö elvtárs Kadhafi sivatagában ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!