A rendőrségtől szedhettek védelmi pénzt a Jobb Szektor fegyveresei Kárpátalján

2015. július 18. 17:05

Ismét Kárpátaljára látogatott az ukrán belügyminiszter. A látogatáson a frissen kinevezett kormányzó arról beszélt, hogy alkalmanként 10-10 ezer dollárnyi védelmi pénzt fizettek a megye korábbi rendőri vezetői a Jobb Szektornak. A szélsőjobboldali szervezet felfegyverzett embereinek szabad bejárása volt a megyei hivatalokba. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint Kárpátalján nincs terrorveszély, de még keresik az erdőben bujkáló fegyvereseket.

2015. július 18. 17:05

Nincs szükség terrorellenes művelet végrehajtására Kárpátalján, mert a megyében jelenleg nincs terrorveszély – jelentette ki Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője szombaton a 112.ua kijevi tévécsatornának nyilatkozva. A szóvivő úgy fogalmazott, pénteken sok ukrán médium elferdítve közölte az SZBU terrorellenes központja vezetőjének szavait arról, hogy a szolgálat felkészült arra, hogy szükség esetén terrorellenes műveletbe kezdjenek Kárpátalján. Szerinte a sajtó ezt úgy tálalta, hogy megkezdődött a művelet.

Kifejtette: „jelenleg nincs szó terrorellenes műveletről, (Kárpátalján) július 11. óta felkutatással kapcsolatos műveleti intézkedések folynak, és mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy felfegyverzett emberek ne futkározhassanak az erdőkben”. Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes művelet végrehajtásához terrorveszély kell, de „jelenleg nem látunk terrorveszélyt”. Ha ilyen felmerül, akkor az SZBU készen fog állni a művelet elkezdésére a helyzettől függően Munkácson vagy Kárpátalja egész területén – tette hozzá.

A rendőrségtől szedhetett védelmi pénzt a Jobb Szektor 

Szombaton Arszen Avakov belügyminiszterrel az élen Kárpátaljára érkeztek a múlt hét végi munkácsi lövöldözés kivizsgálására alakult ideiglenes parlamenti bizottság tagjai, akik a helyszínen vizsgálják a konfliktus kirobbanásának okait.

A belügyminiszter Ungváron beiktatta hivatalába a Kárpátalja megyei rendőrség új parancsnokát, akit a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben található Mariupolból vezényeltek a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyébe. Az eseményen jelen volt Hennagyij Moszkal, a héten kinevezett kárpátaljai kormányzó, aki beszédében elmondta, hogy a korábbi megyei vezetés alatt a Jobb Szektor (PSZ) felfegyverzett embereinek szabad bejárásuk volt a megyei állami közigazgatási hivatal és a megyei rendőrség épületébe.

A fegyveresek rendszeresen pénzt követeltek Szerhij Saranics korábbi – időközben a belügyminisztérium nyomozórészlegének első vezető-helyettesévé kinevezett – megyei rendőrparancsnoktól és Vaszil Hubal korábbi kormányzótól, aki szerinte alkalmanként 10–10 ezer dollárt fizetett a PSZ kárpátaljai szervezetének. Moszkal közlése szerint a PSZ a pénzt azon a címen követelte, hogy a megyei vezetők sok pénzhez jutnak korrupciós ügyletekből, ezért osztozkodniuk kell.

Találkozó előre egyeztetett fegyverzetben

Ihor Moszijcsuk parlamenti képviselő, az ideiglenes parlamenti vizsgálóbizottság tagja szombati Facebook-bejegyzésében Olekszandr Szacsko, a PSZ kárpátaljai szervezete vezetője meghallgatásának kapcsán azt írta, hogy a munkácsi lövöldözés előtt négy nappal konfliktus alakult ki a PSZ tagjai és a munkácsi közlekedésrendészet munkatársai között, akik Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő embereit hívták segítségül a helyszínre. Szacsko szerint ekkor javasolta a PSZ-nek a július 11-i találkozót Lanyo Paskuljak nevű referense.

A PSZ-es vezető azt is elmondta, a szervezet együttműködött az SZBU-val a határon folyó csempésztevékenységgel kapcsolatos információk gyűjtésében. Azt is közölte, hogy a találkozót a PSZ törzse készítette elő, és ott született a döntés arról, hogy milyen formában és milyen fegyverzettel jelenjenek meg a megbeszélésen. Szerinte a csempészetről és a lövöldözés részleteiről Roman Sztojka, a PSZ menekülésben lévő zászlóaljparancsnoka tudna teljes körű tájékoztatást adni.

Csempész, hazafi és forradalmár

Szacsko azt mondta Sztojkáról, hogy a „méltóság forradalmáig” csempészéssel foglalkozott, akárcsak a térség más lakosai. Moszijcsuk szerint Szacsko elmondta, hogy 2014-ben Viktor Baloga parlamenti képviselő támogatást nyújtott a PSZ-nek műszaki és egyéb felszerelések vásárlásához, de nem gyakorolt befolyást a szervezet döntéseire.

Egy hete Munkácson három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és Jobb Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silent Bobi
2015. július 19. 15:05
Brezsnyev összehívja a Politbürót s kiadja az ukázt: azonnal kezdeményezni kell az ENSZ-nél az időzónák eltörlését, s ezzel az egységes számítás bevezetését. Próbálják neki elmagyarázni, hogy ez nem lehetséges, de ő köti az ebet a karóhoz: “Az időzónákból komoly diplomáciai kellemetlenségek fakadnak. Legutóbb táviratot küldtem II. János Pálnak, melyben sajnálatomat fejeztem ki az ellene elkövetett merénylet kapcsán, s kiderült: még meg sem történt!”
foton
2015. július 19. 13:57
Igazán népszerű lettem. Pláne napi 4-5 hozzászólással komoly eredmény.
Senye Péter
2015. július 19. 08:40
Ukrajna kezd hasonlítani a harmincas évek Kínájához. Csak az a kérdés, ki tesz majd ott rendet?
korona
2015. július 18. 22:20
Mivel most divat a MIGRÁCIÓ, hát a 10 millió magyarból 7 millióan keressünk új hazát. Ajánlom Új-Zélandot. Ott úgyis csak 4 millióan élnek. Szép vidék, semmi sem szúr, mar, csíp. Benépesíthetjük a sziget déli részét. Az itt hagyottaknak meg örüljön az Unió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!