A schengeni mozgásszabadság felfüggesztését szorgalmazzák az olasz ellenzéki pártok

2015. június 11. 13:49

Az Európai Unión belüli határellenőrzés helyreállítását sürgette az illegális bevándorlás feltartóztatására Roberto Maroni, Lombardia tartományi elnöke. Az olasz parlament schengeni bizottságának elnöke szerint ez Olaszországot büntetné. Az olasz kormány abban reménykedett, hogy kvótarendszer már a nyáron életbe lép.

2015. június 11. 13:49

Roberto Maroni, Lombardia tartományi elnöke az olasz parlament schengeni-bizottságában csütörtökön tartott felszólalásában az európai tagállamok közötti mozgásszabadságot biztosító schengeni egyezmény felfüggesztését javasolta. Maroni szerint ezzel kell feltartóztatni az Olaszországba érkező illegális bevándorlók áradatát. Az Északi Liga politikusa azt szorgalmazta, hogy Olaszország az ENSZ-ben kezdeményezze a Líbia és Olaszország közötti migrációs hullám megállítását földközi-tengeri hajóblokád felállításával. Roberto Maroni megoldásként javasolta azt is, hogy Líbiában az ENSZ befogadó-táborokat állítson fel, ahogyan Tunéziában 2011-ben történt. Az Északi Liga politikusa szerint az illegális bevándorlók tömeges érkezése humanitárius vészhelyzettel fenyeget egész Európában, de az „EU ezt nem hallja meg”.

Maroni az utóbbi napokban arra szólította fel Lombardia polgármestereit, hogy ne fogadjanak be több illegális bevándorlót azok közül, akiket a dél-olasz partokra érkezve szétosztanak az olasz tartományok között. Maroni azzal fenyegette meg a polgármestereket, hogy a bevándorlókat befogadó önkormányzatok elesnek a tartományi támogatásoktól. Maroni csütörtökön a lombardiai közegészségügyi hálózatnak írt levelet, amelyben az illegális bevándorlók tüzetes egészségügyi ellenőrzésére szólított fel. Ezzel egy időben a schengeni határok felfüggesztését hangoztatta Beppe Grillo a szintén ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Laura Ravetto, az olasz parlament schengeni bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy a schengeni határok lezárása Olaszországot büntetné, mivel az Itáliába érkező illegális bevándorlók többsége nem a schengeni határokon keresztül érkezik. Ráadásul a határzárás Olaszországba „kényszerítené” az illegális bevándorlókat, akik nem tudnának továbbutazni a többi európai tagállamba.

A németországi G7-es csúcstalálkozó miatti német határzárás következményeként az illegális bevándorlók megakadtak a római és a milánói vasútállomásokon, ahol napok óta több százan táboroztak le a peronokon és a pályaudvarok előtti tereken. Az olasz Vöröskereszt látja el őket. Többségük helyi afrikai nyelveket beszél, sokan rühesek. 

Sajtóértesülések szerint az olasz kormány abban reménykedett, hogy az EU által tervezett kvótarendszer már a nyáron életbe lép és Itáliából legalább negyvenezer illegális bevándorlót más európai tagállamokban tudnak elhelyezni. Az olasz napilapok szerint erről azonban a június végi EU-csúcson nem fog döntés születni. Olaszországba tavaly 170 ezer illegális bevándorló érkezett, az idén már több mint ötvenezren.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. június 11. 22:59
Igazságosabb mindenkit hazaküldeni, mint találomra kvótázgatva befogadni néhány kiválasztottat, a többit visszazavarni. Mindenki menjen haza a picsába.
formaegy
2015. június 11. 19:02
"Az Északi Liga politikusa azt szorgalmazta, hogy Olaszország az ENSZ-ben kezdeményezze a Líbia és Olaszország közötti migrációs hullám megállítását földközi-tengeri hajóblokád felállításával. Roberto Maroni megoldásként javasolta azt is, hogy Líbiában az ENSZ befogadó-táborokat állítson fel, ahogyan Tunéziában 2011-ben történt. Az Északi Liga politikusa szerint az illegális bevándorlók tömeges érkezése humanitárius vészhelyzettel fenyeget egész Európában, de az „EU ezt nem hallja meg”." Az Eu egy pöcegödör! Ki kell jelölni egy szigetet és minden bevándorlót a "nagyszívű" bellibbel együtt odatoloncolni. Na ott tisztára, fényesre, és egészségesre nyalhatják egymás fenekét! A kutya nem fog beleszólni mit csinálnak))) Nekik is jó lenne, nekünk meg még jobb!)))
Wazze
2015. június 11. 15:59
A schengeni határt sem őrzik...
Agricola
2015. június 11. 15:04
"Az illegális bevándorlók megakadtak a római és a milánói vasútállomásokon, ahol napok óta több százan táboroztak le a peronokon és a pályaudvarok előtti tereken. Az olasz Vöröskereszt látja el őket. Többségük helyi afrikai nyelveket beszél, sokan rühesek." Az esetek legnagyobb részében a rühesség jól kezelhető. Akkor mi a gond?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!