Új mozgalmat szervezne Jean-Marie Le Pen

2015. május 12. 13:50

A 86 éves politikus az új mozgalom elindításával a Nemzeti Front történelmi irányvonalát szeretne helyreállítani. Jean-Marie Le Pen leszögezte ugyanakkor azt is, hogy a formációval nem célja, hogy rivalizáljon a Nemzeti Fronttal.

2015. május 12. 13:50

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal történelmi vezetője új politikai mozgalmat kíván alapítani egy héttel azután, hogy az általa közel negyven éve alapított Nemzeti Front (FN) végrehajtó bizottsága felfüggesztette a tagságát. „Nem egy másik pártot fogok létrehozni. Egy olyan formációt alapítok, amely nem fog rivalizálni a Nemzeti Fronttal” – mondta a 86 éves politikus hétfőn este a Radio Courtoisie nevű kereskedelmi rádióban. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az új mozgalom elindításával a Nemzeti Front történelmi irányvonalát szeretne helyreállítani. Azt a pártot 2011 óta a lánya, Marine Le Pen irányítja. „Úgy vélem, hogy a mozgalomban helyre kell állítani az igazi demokráciát” – fogalmazott a pártalapító, akit az FN végrehajtó bizottsága a párt szélesebb fórumán szeretne megfosztani a tiszteletbeli elnöki funkciótól. 

A félreállítás hátterében az alapító nyíltan hangoztatott szélsőséges nézetei állnak, amelyektől a lánya, Marine Le Pen által irányított párt elhatárolódik. A pártelnök meg is tiltotta apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétben állnak a mozgalom által meghatározott irányvonallal. Marine Le Pen az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita és rasszista arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve. Az elmúlt egy év választási sikerei ellenére azonban Le Pen nem ért egyet a lánya által kezdeményezett irányváltással, amelyért szerinte a párt második embere, Florian Philippot a felelős. 

Nem szeretném, ha az FN olyan mozgalommá válna, mint (Gianfranco) Finié (Olaszországban), a (jobboldali) többség jobb szárnyaként csak azért, hogy Florian Philippot és még néhányan miniszterek lehessenek” – hangsúlyozta. Le Pen, aki a múlt héten még ki akarta tagadni a lányát és felszólította, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről, ezúttal csak pozitívan beszélt a pártelnökről. „Marine Le Pennek van egy nagy értéke. Értékes ember, aki jól bírja a nagy terhekkel járó felelősséget. Az a gond, hogy egy kicsit magára maradt a munkatársaival szemben” – vélte a pártalapító.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2015. május 12. 16:46
Szépen kaszál a Le Pen család, bedől a mozgalom, örülnek a plutokraták. Így szép az élet.
C.Dömötör
2015. május 12. 14:28
Igaza van, mikor ha nem most, élete teljében? Várja meg míg megöregszik? Így az utódja is felkészülhet, a belátható időn belüli váltásra. Compliment!
Akvínói akvavit
2015. május 12. 14:07
Jól van, Jean-Marie! Átadtad lányodnak a pártot, ő meg cukikampányozik vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!