Nem lesz ecuadori nagykövet Csuday Balázs

2015. május 22. 09:20

AZ MTI szerint ecuadori nagykövet lesz Csuday Balázs, de a Mandiner értesülései szerint Csuday nem hogy nagykövet nem lesz, de kilép a külügy kötelékéből, és egy piaci cégnél helyezkedik el. Kerestük a külügyet, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.

2015. május 22. 09:20

Csuday Balázst nevezték ki a quitói nagykövetség élére, portfoliójához tartozik Magyarország képviselete Kolumbiában és Venezuelában is” – adta hírül az MTI csütörtök este több nagyköveti kinevezéssel és portfóliómódosítással együtt. A Mandiner értesülései szerint azonban Csuday Balázs volt bécsi ENSZ-nagykövet nem lesz hazánk ecuadori nagykövete, hanem elhagyja a külügyet és egy nemzetközi nagyvállalat egyik igazgatója lesz.

Csuday Balázs 2010-től 2015-ig volt Magyarország bécsi ENSZ nagykövete. Korábban számos pozíciót töltött be a Külügyminisztériumban: az Európai Bizottság nemzetközi szervezetekhez rendelt bécsi delegációjának tanácsosa (2009-2010); a Magyar Köztársaság New Yorki-i Állandó ENSZ Képviseletének első titkára (2004-2009); jogtanácsos a Bel- és Igazságügyi Együttműködési Főosztályon (2002-2004); jogtanácsos és titkár a dél-kelet európai, posztszovjet térségi és közép európai ügyekért felelős államtitkár mellett (2000-2002); jogtanácsos a Stratégiai Tervezési Főosztályon (1998-2000). Csuday az első Orbán-kormány alatt Lőrincz Csaba munkatársaként részt vett a kedvezménytörvény koncepciójának kidolgozásában és kodifikálásában.

A nagyköveti kinevezéssel kapcsolatban kerestük a külügyet, ahol egyelőre még nem válaszoltak kérdéseinkre.

Frissítés:

Megérkezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza, amit teljes terjedelmében, változtatás nélkül közlünk:

A nagyköveteket és rendkívüli követeket a köztársasági elnök nevezi ki és bízza meg, a Külgazdasági és Külügyminisztérium javaslatára, miniszterelnöki jóváhagyással. Azonban a diplomácia szabályai szerint szükséges a fogadó állam nyilatkozata (agrément) is ahhoz, hogy a megbízás mindkét fél részéről elfogadottá váljon és megerősítést nyerjen. A kinevezések Magyar Közlönyben való hivatalos megjelentetése ezért gyakorta csak az agrément megérkezése után történik, hiszen a kinevezési határozat ekkor válik teljesíthetővé.

A folyamatban tehát mindig jelentős időbeli csúszás van, a kinevezések és azok közzététele nem egyidőben történik. Ez most is így történt, az agrémenek megétkezését követően a tegnapi (2015. máj. 21.) Magyar Közlönyben megjelent kinevezések valójában 2014. szeptemberiek.

A most megjelent kinevezések tehát annak a nagykövet váltási programnak a részei, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már a Parlament Külügyi Bizottságában hónapokkal ezelőtt nyilatkozott, csak a Magyar Közlönyben most tették őket közzé.

Az egyedüli kivétel ebben az esetben Csuday Balázs volt, akinek a kinevezése valóban megtörtént novemberben, azonban márciusban megszületett a felmentéséről szóló határozat is, így az agrément kikérése Csuday számára sosem indult el. Csuday Balázs jogviszonya  ezt követően – közös megegyezéssel – 2015. május 24-én megszűnt a Minisztériumban. Hivatali szabályok szerint azonban a kinevezéseket akkor is meg kell jelentetni, ha idő közben felmentés születik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium – bár természetesen tisztában volt Csuday Balázs felmentésével – ennek megfelelően jóváhagyta a kinevezés megjelentetését a tegnapi Magyar Közlönyben a többi nagyköveti kinevezés mellett.  Csuday felmentésének kihirdetése az új nagykövet megbízásával együtt fog megjelenni.

*

Fotó: Magyarország Állandó ENSZ Képviselete

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 22. 19:32
Csuda y .
Akitlosz
2015. május 22. 19:21
Mitől fontos, hogy ki (nem) lesz ez az ismeretlen Csuday Balázs?
ciseaux
2015. május 22. 13:51
ps.: mikor megláttam a cikkhez csatolt illusztrációképet, azt hittem ez a luxemburgi miniszterelnök meg az ő vadi új férje...pedig csak "diplomaták"...
ciseaux
2015. május 22. 13:49
Ha van még bárki, aki emlékszik a dohány-multinál kiválóan működő dél-amerikai honfitársunmkra, akit hazahívott a Feri & Co., hogy államtitkár legyen, és végül csak egy "comming out"-ra futottam, de az hangosabb volt még a Turul sikolyánál is...aki most egy másik multi-izénél,izéli a multi-comming-out-tudását....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!