Van még mit tenni Montenegróban

2015. április 14. 19:37

Montenegrónak fokoznia kell erőfeszítéseit a jogalkotás reformja és az átalakítások hatékony megvalósítása terén, beleértve a jogállamiság kulcsfontosságú területét is, fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke miután megbeszéléseket folytatott az ország kormányfőjével, Milo Djukanoviccsal.

2015. április 14. 19:37

Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ezen a területen Montengró hiteles eredményeket mutasson fel, beleértve a korrupció elleni küzdelmet is, húzta alá Tusk. A korábbi lengyel kormányfő úgy értékelte, hogy Djukanovic brüsszeli útja arról tesz tanúbizonyságot, hogy Podgorica az európai és a transzatlanti család tagja kíván lenni.

Üzenetem egyszerű és határozott: az EU teljesen elkötelezett Montenegró jövője mellett az Európai Unióban. A montenegrói kormány részéről tanúsított erős politikai elkötelezettséggel és elszántsággal az ország sikerrel járhat, húzta alá Tusk.

Az Európai Tanács elnöke egyúttal köszönetet mondott Djukanovicnak, hogy országa a külpolitika terén maradéktalanul igazodik az uniós állásponthoz, s arra kérte a miniszterelnököt, hogy ez a jövőben is legyen így. Milo Djukanovic azt mondta, Brüsszelben értékelik országa erőfeszítéseit, egyúttal megerősítette Podgorica elszántságát, hogy az euroatlanti szervezetekhez kíván csatlakozni.

Mint mondta: az egész térség évszázadokra visszavezethető instabilitással küzd, ami miatt évszázadokat vesztegetett el. Djukanovic szerint nemcsak Montenegró, hanem az egész Nyugat-Balkán számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek azzal, merre kell keresniük a jövőjüket. Mi tisztában vagyunk ezzel, és azzal is, hogy csak átfogó reformokkal érhetünk célt, nyomatékosította a miniszterelnök.

Djukanovic közölte, hogy az egész állami intézményrendszer a jogállamiságra és a problémák megoldására összpontosít, s mint fogalmazott: ezt nem csak azért kell megtenniük, mert ezt várják el, hanem azért, mert ez saját érdekük is egyben.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. április 14. 22:30
Sajnos Montenegrót idő előtt aladták a vezetőik a ruszkiknak. Van ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!