Tăriceanu: Kolozsvár csak a magyarok miatt lett Napoca

2015. április 20. 11:31

Az RMDSZ víziói komolyak, a szövetség mindig figyelembe vette Románia érdekeit is a magyarok érdekei mellett – jelentette ki az RMDSZ kongresszusán Călin Popescu-Tăriceanu volt román kormányfő, hozzátéve: szerinte csak azért nevezték át a kommunisták Clujt, azaz Kolozsvárt Cluj-Napocává, mert ott magyarok is élnek.

2015. április 20. 11:31

A populizmus és a demagógia rövid távon szavazatokat hozhat, de a társadalom felelős politizálást vár el a választottaktól. Az RMDSZ pedig egy komoly, szakmai alapokon nyugvó, konstruktív politikai szervezet, amellyel a kormányon töltött idő alatt mindig jó viszonya volt – mondta Călin Popescu-Tăriceanu az RMDSZ 12. kongresszusán Kolozsváron a Transindex szerint.

„Amikor együttműködtünk az RMDSZ-szel, mindig úgy éreztem, hogy a szövetség víziói komolyak, hosszú távra szólnak, és a magyar közösség érdekei mellett az ország érdekeit is mindig szem előtt tartották” – fogalmazott a bukaresti szenátus elnöke. 

Az egyéni jogokért és szabadságjogokért folytatott harc nem ért véget, az emberi jogokat pedig veszélyeztetik Romániában – utalt a politikus az elmúlt időszak ügyészségi eljárásaira, amelyeket a „Băsescu-rezsim kísérteteinek” nevezett (a Magyar Nemzet a hétvégén közölt interjút Laura Codruta Kövesivel, a román Korrupcióellenes Igazgatóság vezetőjével).

A volt miniszterelnök beszédében ismét kiállt amellett, hogy Kolozsvárnak vissza kellene térnie eredeti román nevéhez, a Cluj-hoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint kommunista maradvány. Tăriceanu feltette a kérdést: miért nem nevezték át Konstancát a római kori nevére, Tomisra? Szerinte azért, mert ott nem élnek magyarok.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. április 20. 13:16
Furcsán hangzik, de van benne valami. A megfogalmazás persze szokásosan hamis, mert ugyan nem a magyarok miatt, hanem Ceausescu miatt, akinek a döntésében bizonyosan szerepet játszott az, hogy Kolozsváron magyarok is élnek.
packó_
2015. április 20. 12:59
Amúgy ez a tariceanu erősen hülye, de lehet, hogy Arlet itten túltesz rajta.
misfits
2015. április 20. 12:54
Kolozsváron élek és tanulok. Elmondható,hogy hatalmas frusztráció van az itt élő románságban, mert a város szellemében magyar; a paneldzsungelt leszámítva...Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de a magyar kérdés egy akkora góc a románság testén ami valahogy soha nem fog lemenni a torkukon, inákbb keserű,kapar..kiköpni már nem lehet..Csak tán az Isten tudja.
Antigoné
2015. április 20. 12:45
Nem szégyelli az RMDSZ, hogy Tariceanu így feldícséri őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!