Magyar nyelvű szórólappal győzködik a körülzárt város kárpátaljai védőit

2015. február 02. 16:24

Tíznél több kárpátaljai áldozata lehet az elmúlt napok kelet-ukrajnai harcainak. A Donyecki Népköztársaság állítása szerint teljesen körülzárták a Debalcevét védő kormányerőket, akiket magyar röplapokkal is megadásra és szabad elvonulásra szólítanak fel.

2015. február 02. 16:24

A 128. sz. kárpátaljai hegyi dandár tagjai is ott vannak a több oldalról bekerített Debalcevét védő ukrán katonák között – írja az Origo. A frontvonal mögé nyúlványként beékelődő hadszíntérről folyamatosan ellentmondó hírek érkeznek, a Donyecki Népköztársaság jelentései arról szólnak, hogy már teljesen bekerítették a békeidőben 25 ezer lakosú iparvárost, a kormányzati források szerint azonban folyamatos az összeköttetés a védőkkel. Nem hivatalos információk szerint tíznél több kárpátaljai katona veszthette életét a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban.

A hozzátartozók beszámolói szerint a kárpátaljai dandár katonái számára már nem csak a nehéztüzérségi támogatás szűnt meg, de a kézifegyverekhez való lőszerkészleteik is kimerülőben vannak. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megye egyik legbefolyásosabb politikusa, Viktor Baloga, a Juscsenko-éra elnöki kancelláriavezetője ultimátumnak is beillő levélben figyelmeztette Petro Porosenko államfőt: ne engedje meg, hogy a város ugyanolyan pokollá váljék, mint korábban Ilovajszk és Volnovaha. Ha mégis ez történne, Baloga szerint „a kárpátaljai lakosság reakciója kemény és kíméletlen lesz”.

Az Origo információi szerint az ostromlók az ukrán és az orosz mellett lengyel, magyar és román nyelven is megadásra szólítják fel a védőket. Az Origo egy magyar nyelven írt röplapot is közöl:

A szórólap szövege a következő:

„FELHÍVÁS!

Az Ukrán Hadsereg magyar nemzetiségű katonáihoz és tisztjeihez.

MAGYAROK!

A hatalombitorló kijevi rezsim olyan háborúba küld titeket, amit az ukrán nacionalisták és oligarchák saját országuk népe ellen visel.

Ez nem a ti háborútok!

Gondolkozzatok el azon, hogy érdmes e küzdeni a pénzes zsákok és hataloméhes őrültek érdekeiért?

Miközben titket a Donyecki és Luganszki megyék lakossága ellen küldenek, nők és gyerekek ellen, egyetlen egy magát „szabadnak” és „demokratikusnak” nevező kijevi kormány sem volt hajlandó ratifikálni az 1991-es Népszavazás eredményeit, mikor is Kárpátalja lakossága letette szavazatát a nyelvi, kulturális, gazdasági és területi autonómia mellett.

A Donyeckben és Luganszkban, Kramatorszkban és Szlavjanszkban harcoló népfelkelők egyben Kárpátalja szabadságáért is küzdenek!

Magyarok! Ne legyetek eszköz a kijevi rezsim kezében!

Ne harcoljatok a népfelkelők ellen!

Délkelet lakossága nem ellensége a magyarságnak!”

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. február 03. 14:49
A Donyeckben harcoló magyar nemzettársaink szépen gyalogoljanak át az ukrán - magyar határon, legyen hatalmas médiavisszhang, vonuljon ki Orbán és a teljes kormány a fogadásukra és mint politikai menekülteket, helyezzék el önkormányzati szükséglakásokban. Azonnal kapjanak lakhatási támogatást és ha még nincs nekik, akkor gyorsított eljárásban állampolgárságot. A magyar kormánynak semmi más dolga nincs, mint a sajtó útján felhívni az Ukrajnában harcoló magyar katonák figyelmét arra a tényre, hogy számukra mindenkor nyitott a magyar határ. A bevándorlókra költött milliárdokból a valódi menekültek letelepedését támogathatná a kormány. Hazavárunk minden kárpátaljait, akit a cionista kijevi junta harcra kényszerít.
Lázár Páván
2015. február 03. 12:15
hawken "Hát ja, igazad van. A faszé' kellet Muhi, Mohács síkjain harcba szállni, elesni Pákozdnál, vagy Hegyestetőn...ugye, te segglyuk?????" Így ótólag visszagondolvan, Thököly Imrének volt igaza aki a törökök mellé akarta állítani az országot Mégis mit kaptunk jutalmul a "művelt" nyugattól azért mert 400+ évig védtük őket az oszmán birodalomtól? Ja Trianont
Lázár Páván
2015. február 03. 11:53
A háború kezdete óta amúgy is sok ukrajnai fiatal menekült Oroszországba, hiszen több éven át mintegy hárommillió ukrán dolgozott rendszeresen orosz állami és magánépítkezéseken szerte az országban, főleg a téli olimpia helyszínén, Szocsiban. „E napokban is sokan találnak menedéket nálunk a fiatalok közül, hiszen jól tudják, hogy ez nem az ő háborújuk, csak ágyútölteléknek használják őket az ukrán oligarchák által vezényelt hadseregben. Meg fogjuk találni a módját, hogy segítsünk ezeken a fiatalokon, akár a főiskolák, egyetemek támogató programjai által.” https://kuruc.info/r/4/138725 (Olvasónktól, forrás itt.) http://lifenews.ru/news/148943
Lázár Páván
2015. február 03. 11:52
Oroszországban kapnak menedéket az ukrajnai dezertőrök A szentpétervári Gornij Nemzeti Ásvány és Nyersanyag Egyetemen megtartott előadása folyamán az orosz elnök kijelentette: „az ukrán hadsereg, különösen az „AZOV” hadtest lényegében külföldi profi zsoldosok serege, akiknek közömbös Ukrajna és Oroszország sorsa. A ma érvényes törvényeink szerint az ukrán állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak bejelentkezési kötelezettség nélkül Oroszország területén. Ha visszatérnek hazájuk földjére, máris viszik meghalni őket Novorosszijába. Éppen ezért most változtatni fogunk ezen a törvényen, egyes személyekre vonatkozóan - különös tekintettel a sorkötelesekre - kiterjesztjük a tartózkodási engedély meghosszabbításának lehetőségét.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!