Uszítás: Lemondott a német bevándorlás-ellenes Pegida vezetője

2015. január 21. 20:04

Lemondott szerdán a német bevándorlás-ellenes mozgalom, a Pegida vezetője, miután gyűlöletre uszítás gyanúja miatt eljárás indult ellene. Lutz Bachmann korábban állatoknak nevezte a németországi menekülteket.

2015. január 21. 20:04

Lemondott szerdán az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom vezetője, miután gyűlöletre uszítás gyanúja miatt eljárás indult ellene.

 
Lutz Bachmann a Pegida Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint lemondott a mozgalmat szervező egyesület elnöki tisztségéről, bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett korábbi bejegyzéseivel és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megnyilvánulásaival ártott a mozgalomnak.
 
A drezdai ügyészség egy Facebook-bejegyzés miatt indított eljárást, amelyben Bachmann egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek „igazi” háborús menekültek.
 
Lutz Bachmann a közlemény szerint „meggondolatlan megnyilvánulásnak” nevezte a tavaly szeptemberében kelt bejegyzést, és hozzátette, hogy „ma már” nem tenne ilyen kijelentéseket. 
 
Az egyesület a leghatározottabban visszautasítja Lutz Bachmann sértő, „politikai vitába nem illő” szavait – áll a közleményben. Ugyanakkor kiemelték, hogy a visszalépett egyesületi elnök nagy érdemeket szerzett a Pegida elindításával, a hétfő esti drezdai felvonulások megszervezésével és azzal, hogy a mozgalmat „bejuttatta a médiába”.
 
A büntetett előéletű férfit szerdán széles körben bírálták egy szelfi miatt is, amelyen Adolf Hitler náci vezért idéző bajusszal és hajviselettel látható. Ezzel kapcsolatban az egyesület közleményében az áll, hogy a felvétel csupán „humor volt”, Timur Vermes Nézd ki van itt című könyvéhez készült az alkotás hangoskönyv-kiadásának előadója, Christoph Maria Herbst színész Facebook-oldalára. (Timur Vermes szatirikus regénye arról szól, hogy a néhai náci diktátor feltámad a 21. századi Berlinben.)
 
Eközben a Pegida lipcsei társszervezeteként fellépő Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) szerda estére nagyszabású tüntetést hirdetett meg a szászországi nagyvárosba. A demonstrációt 60 ezer főre jelentették be. A mozgalom követeléseit elutasító szerveződések összesen 19 ellendemonstrációt jelentettek be.
 
A Legida tüntetésével kapcsolatban a Pegida egyesület a közleményében hangsúlyozta, hogy a Legida nem nyilatkozott arról, elfogadja-e a Pegida követeléseit, és nem egyeztetett a demonstrációról. Hozzátették, hogy jogi lépéseket mérlegelnek a Legida ellen.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. január 22. 14:41
A politikusok újra és újra elkövetik ugyanazokat a hibákat.Amit támadnak, elnyomni próbálnak az megerősödik. Ha az alapproblémát nem oldják meg, elhallgatással, fenyegetésssel, akadályozással, csak ideig óráig lehet feltartani folyamatokat, de aztán sokszoros erővel fog újra előtörni amit eddig elfojtottak.
thymian
2015. január 22. 08:53
"úgy vélekedett, hogy nincsenek „igazi” háborús menekültek" Ebben teljesen igaza volt, mert a többség nem az.
szancso
2015. január 22. 06:22
Naprol napra mossa a köz TV az egyszerü emberek agyat. Keverik a szezont a fazonnal. Probaljak bemeselni, hogy micsoda nagy szerencse, hogy ezek az emberek ide menekülnek. Sajnos arrol szinte egy szo Sem esik, hogy mennyit fizetnek ki az embercsempeszeknek, hogy a politikai elit semmit nem tesz ez ellen. Ugyan akkor az unios bevandorlokrol ertekeznek, mintha nem tudnak, hogy ez mas teszta. Ha szembe allitom a 2014-es ev törteneseit, akkor varhato Volt, hogy megindul a nep az utcara. Ezek; a cirkusz az u.n. Mütterrentevel, a cirkusz a 45 evet ledolgozok nyugdijba vonulasaval 63 eves korukban levonas nelkül, a döntes, hogy jan.1-töl bevezetik a 8,50 € minimalbert, es termesztesen ezek az intezkedesek teszik tönkre a gazdasagot. Ugyanakkor minden tovabbi nelkül kerültek elö milliardok Poroschenko es bandaja tamogatasara, a Pessmerga felfegyverzesere, stb. Most pedig megprobaljak szembe allitani a nemeteket. Oszd meg es uralkodj!
kjkj945
2015. január 21. 20:46
Pediga? Nem pedig B.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!