Óva inti Angliát az EU-kilépéstől a Goldman Sachs vezére

2015. január 24. 16:26

Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, hogy London továbbra is „a világ pénzügyi fővárosa lehessen” – mondta Gary Cohn, a Goldman Sachs globális bankcsoport elnöke a BBC-nek adott interjúban.

2015. január 24. 16:26

A Goldman Sachs elnöke szerint Nagy-Britannia jobban teszi, ha az EU tagja marad. Gary Cohn erről a BBC-nek adott interjújában beszélt a davosi világgazdasági fórumon. Cohn az interjúban alig burkoltan figyelmeztette a brit kormányt arra, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, azzal a citybeli pénzügyi szektor és az ahhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási háttérágazat londoni jelenlétét tenné kockára.

Nagy foglalkoztatók vagyunk, nagy adófizetők vagyunk, a pénzügyi szolgáltatási szektor (londoni) jelenlétének hatalmas továbbgyűrűző foglalkoztatási hatása is van, itt vannak a jogi és a könyvvizsgáló cégek és az összes többi olyan szolgáltató vállalat, amelyeknek alkalmazottait közvetve vagy közvetlenül szintén mi foglalkoztatjuk” – fogalmazott a City pénzügyi szektorára utalva a Goldman Sachs elnöke. Cohn hozzátette: mindezek alapján Nagy-Britannia számára alapvető fontosságú, hogy e pénzügyi szolgáltatási ágazat Londonban maradjon. „Mindannyian Londonban szeretnénk maradni, London az európai központunk, és remélhetőleg itt tudunk maradni” – tette hozzá.

A bankelnök szerint a City pénzügyi központja „hatalmas gazdasági hajtóerő”, amelynek jelenléte „drámai hatást” gyakorol a brit gazdaság egészére „a befizetett adóktól kezdve a londoni éttermek forgalmáig”. „Nem tudom elképzelni, hogy ezt a pénzügyi erőközpontot mivel lehetne helyettesíteni a brit gazdaságban” – mondta a Goldman Sachs vezetője.

A brit üzleti szféra is egyértelműen a brit EU-tagságot pártolja. A brit gyáripar cégeinek szövetsége (EEF) által nemrégiben elvégzett ágazati felmérés szerint a brit feldolgozószektor vállalkozásainak 85 százaléka kívánja a brit EU-tagság fennmaradását, és mindössze 7 százalékuk szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az unióból.

Nem sokkal korábban a legnagyobb brit vállalatok vezetői – köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Sir Michael Rake, a British Telecom (BT) elnöke és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója – szinte példátlan, közösen megfogalmazott nyílt levélben hívták fel a kormány figyelmét arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (13 ezer milliárd és 38 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi plusznak felel meg.

David Cameron brit miniszterelnök két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2015. január 25. 10:41
Türelmetlenül várom az angol vezetés határoozott válaszát "Kibicnek csöndben kellene maradni", vagy "2008-ben kisemberek pénzén kimentett intézetnek csöndben kéna maradni" címmel. Minden perc késlekedés összeesküvéselméletek hitelét fogja erősíteni.
balbako_
2015. január 25. 10:07
Azért Nagy Britanniát még mindig nem a Goldman Sachs vezeti, vagy tévedek?
Szabadon ébredők
2015. január 25. 09:28
Azt sokan nem is tudják hogy a londoni Cuty állam az államban!!!!!!!!!! Még a királynő is előzetes bejelentkezéssel és engedéllyel mehet oda fentiek is bizonyítják a bankár blog írójának állítását Bemutatkozás Ha azt hiszitek, hogy a politikusok irányítják a világot, akkor tévedtek. Mert a világot mi, bankárok irányítjuk, a politikusokon keresztül. http://bankar.blog.hirszerzo.hu/
Szabadon ébredők
2015. január 25. 09:24
Az egykori Goldman Sachs alkalmazottak (tanácsadók) névsora az Obama kormányban: ALTMAN, ROGER. BERKOWITZ, HOWARD P. BIDEN, JOE. BRAINARD, LAEL. BUFFETT, WARREN. CLINTON, HILLARY. CRAIG, GREGORY. DONILON, THOMAS. DUDLEY, WILLIAM C. EFFRON, BLAIR W. ELMENDORF, DOUGLAS. EMANUEL, RAHM. FARRELL, DIANA. FRIEDMAN, STEPHEN. FROMAN, Michael. FUDGE, ANNE. FURMAN, JASON. GALLOGLY, MARK. GEITHNER, TIMOTHY. GENSLER, GARY. GEPHARDT, RICHARD A. GREENSTONE, MICHAEL (Hamilton Project) HAMILTON PROJECT, THE HORMATS, ROBERT. KAGAN, ELENA. KASHKARI, NEEL. KORNBLUH, KAREN. LEW, JACOB J. LIDDY, EDWARD MICHAEL. LIPTON, DAVID A. MINDICH, ERIC MURPHY, PHILLIP. NIEDERAUER, DUNCAN. OBAMA, BARACK H. ORSZAG, PETER. PATTERSON, MARK. PERRY, RICHARD. RATTNER, STEVE. REISCHAUER, ROBERT D. RIVLIN, ALICE. RUBIN, JAMES. RUBIN, ROBERT. SHAFRAN, STEVEN. SPERLING, GENE. STORCH, ADAM. SUMMERS, LARRY. THAIN, JOHN. TYSON, LAURA D’ANDREA. http://my.firedoglake.com/fflambeau/2010/05/08/an-updated-list-of-goldman-sachs-ties-to-the-obama-admin-including-elena-kagan/ Talán nem véletlen, hogy a "Government Sachs" kifejezés már szállóigévé vált. A volt alkalmazottak kormányba delegálása csak az érme egyik oldala, az előző kormányzat 30 tisztségviselőjének ajánlott munkát a Goldman Sachs, akik azóta lobbizásra használják fel a "szakértelmüket", és a kapcsolataikat. http://sorkoz.blog.hu/2012/01/03/g_119
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!