Metrón gondolkodik Temesvár

2015. január 06. 16:30

Egy metróvonal esetleges megépítéséhez készíttet megvalósíthatósági tanulmányt Temesvár önkormányzata – jelentette Nicolae Robu polgármester, aki a várost átszelő vasútvonalat süllyesztené a föld alá és duplázná meg egy metróvonallal, majd autóutat építene föléje.

2015. január 06. 16:30

Egy metróvonal esetleges megépítéséhez készíttet megvalósíthatósági tanulmányt Temesvár önkormányzata – jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón Nicolae Robu, a nyugat-romániai nagyváros polgármestere.

A polgármester szerint a temesváriaknak kihasználandó lehetőségként kell tekinteniük arra, hogy a várost a főtértől alig pár száz méterre elhaladó vasútvonal szeli át. Nicolae Robu ezt a vasútvonalat süllyesztené a föld alá és duplázná meg egy metróvonallal. A pálya fölé pedig a gépkocsiforgalom számára építene utat – idézte a liberális párti polgármester elképzeléseit a Mediafax hírügynökség.

Nicolae Robu elmondta, hogy a tervet a román vasúttársasággal (CFR) összefogva valósíthatná meg a város. Hozzátette, elképzeléseiről decemberben tájékoztatta a CFR-t, és „zöld jelzést adott” ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal szerződést kössön a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. 

„Fel sem vetődik, hogy mindezt saját forrásból megvalósíthatnánk, még a hagyományos uniós forrásokra sem alapozhatunk, de nem lehetetlen egyes speciális források elérése erre a célra” –  idézte a polgármestert a hírügynökség. A városvezető szerint a temesvári vasút- és metróvonal földbe süllyesztése hozzávetőlegesen kétmilliárd euróba kerülne, a munkálatok pedig mintegy tíz évig tartanának. 

A 303 ezer lakosú Temesvárt északkelet-délnyugat irányban szeli át a Bega-csatorna és a vasútvonal. Az egykor várfalakkal körülvett belvárost a Bega-csatorna délről, a vasútvonal pedig északról kerüli meg.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2015. január 07. 07:46
Én is szoktam a metrón gondolkodni, gyakran olvasni is. :)
Akitlosz
2015. január 06. 22:55
Tervekből, ötletekből nem szokott hiány lenni.
indiáner
2015. január 06. 20:25
Szerencséjükre elkéstek.
hátakkor
2015. január 06. 17:44
Demszkij szabadlábon, ráér.. Kijevbe nem kellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!