Auschwitz-Birkenau felszabadítására emlékezik a világ

2015. január 27. 14:16

Az auschwitz–birkenaui tábornál tartandó kedd délutáni megemlékezésen 42 állam képviselői vesznek majd részt.

2015. január 27. 14:16

Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára emlékezik ma a világ. A megemlékezés mottója: „Hallgasd meg a túlélők szavát”. A szervezők elsősorban a holokauszt szemtanúit szólaltatják meg, hogy a történelmi katasztrófákat kiváltó, megalázásra, megvetésre, emberirtásra való hajlamainkra figyelmeztessenek – mondta Piotr Cywiński, az auschwitzi múzeum igazgatója. 

Oświęcim városában, az egykori láger hírhedt kapujának árnyékában már reggel óta gyülekeznek az emlékezők. Délután fél négykor kezdődik megemlékezésen 42 állam képviselője lesz jelen, Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseli, és a Mazsihisz, valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében induló csoportok is jelen lesznek. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. január 28. 07:23
A ghulágokról nincs ekkora felhajtás. Ja azért nem lehet zsebelni!
pimepime
2015. január 27. 20:19
Valaki hiteles forrásra hivatkozott.Íme. Persze cáfolni is lehet. "Érdekes, ezt a 750 gyereket nem gázosították el a vadállati kegyetlenségű nácik... Mi több, nagyobbik részük - több tízezer felnőtt fogollyal együtt - a "dicsőséges felszabadítók" érkezése előtt a "csecsemőket élve tűzbe hajigáló, a foglyokon barbár orvosi kísérleteket végző, milliókat elgázosító, vadállati kegyetlenségű nácikkal" nyugati irányba elvonult. A németek pedig valamilyen rejtélyes okból kifolyólag életben hagyták a lágerben maradó fiúkat és lányokat, továbbá sok száz beteg felnőttet is - azzal sem törődve, hogy az életben maradott sok ezer auschwitzi fogoly tanúsíthatta az állítólagos borzalmas bűncselekményeket." Forrás: https://kuruc.info/r/56/138739/
Akitlosz
2015. január 27. 19:14
Na most ez a "felszabadítás" úgy történt, hogy az NKVD átvette a tábor irányítását és ugyanúgy koncentrációs táborként üzemeltette tovább 1947-ig.
békalepcse
2015. január 27. 17:18
Gyerekek. Nem tudnátok a magatok csendességében emlékezni? Hidjétek el, nekünk is van mire emlékezni, amire ti magatokban hőstettként gondoltok, nekünk meg gyász.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!