A legtöbb német tart az iszlámtól

2015. január 08. 19:07

A nem muzulmán vallású németek 57 százaléka szerint fenyegetés az iszlám jelenléte Németországban, derül ki egy friss felmérésből. A lakosság 61 százaléka szerint az iszlám nem illeszkedik a nyugati értékekhez. A felmérésből az is kiderül, hogy a négymilliós németországi muzulmán közösség viszont ragaszkodik Németországhoz.

2015. január 08. 19:07

Németországban erősödnek az előítéletek a muzulmánokkal szemben, különösen a volt NDK területén, vonták le a következtetést a TNS Emnid közvélemény-kutató intézet elemzői csütörtökön ismertetett felmérésükből, amely szerint a nem muzulmán vallású németek 57 százaléka fenyegetésként éli meg az iszlám jelenlétét az országban.

Főleg keleten van félelem

Az előző, 2012-ben végzett felmérésben 53 százalék volt ez az arány. A Bertelsmann Alapítvány megbízásából végzett kutatás szerint a fenyegetettség érzése főleg a keleti tartományokban, a volt NDK területén erős. Türingiában és Szászországban például a lakosság 70 százaléka tartja veszélyesnek az iszlámot. Ez azt jelenti, hogy a félelem éppen ott a legnagyobb, ahol a legkevesebb muzulmán él.

Az iszlámellenesség már nem szórványos, elszigetelt társadalmi jelenség, állapították meg a TNS Emnid elemzői, rámutatva, hogy a német lakosság 61 százaléka úgy véli, a muzulmán vallás nem illeszkedik a Nyugat életmódjához és értékrendjéhez. 2012-ben 52 százalék volt ez az arány. A felmérésben azt is kimutatták, hogy a németek 40 százaléka idegennek érzi magát hazájában a muzulmánok jelenléte miatt, és 25 százalékuk szerint meg kellene tiltani a muzulmán vallásúak bevándorlását Németországba.

A muzulmánok ragaszkodnak Németországhoz

Ugyanakkor a lakosság 5 százalékát kitevő, 4 milliós muzulmán közösség tagjainak túlnyomó többsége ragaszkodik a német társadalom alapértékeihez és erősen igyekszik kapcsolatot kialakítani a többségi társadalommal. Így például a magukat eléggé vagy nagyon vallásosnak tartó muzulmánok 90 százaléka jó berendezkedésnek tartja a demokráciát, ugyancsak 90 százaléka pedig a szabadidejében nem muzulmánokkal is tart kapcsolatot, 50 százalékuknak pedig legalább annyi ismerőse, barátja van a vallási közösségen kívül, mint muzulmán vallású társaik között. A németországi muzulmánok többsége jámbor és liberális, ezt mutatja egyebek között, hogy a magukat eléggé vagy nagyon vallásosnak tartó muzulmánok 60 százaléka pártolja az azonos neműek házasságát.

A jellemzően bevándorló vagy bevándorlóktól született muzulmánok számára Németország a hazát jelenti, de a róluk a többségi társadalomban élő kép az integrációt és a demokratikus berendezkedést elutasító radikális iszlamista kisebbség hatására formálódik, állapította meg Yasemin El-Menouar, a tekintélyes közhasznú alapítvány szakértője. Az utóbbi hónapokban iszlámellenes mozgalom szerveződött Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) néven Drezdában, ahol a muzulmán vallású lakosság aránya 0,4 százalék. A Drezdában a hétfő esti tüntetéseken tízezres tömeget megmozgató Pegida a nyugati tartományokban inkább elutasításra talál, például Észak-Rajna Vesztfáliában - ahol a németországi muzulmánok egyharmada él - a mozgalom demonstrációin néhány százan jelennek meg, az ellentüntetéseken viszont ezrek.

Ez nem Franciaország

Szakértők a párizsi vérengzésekkel kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy a francia és a német muzulmán közösségnek nemigen vannak közös vonásai. A nagyjából 6 milliós franciaországi muzulmán közösség többsége síita arab, míg a németországi muzulmánok jellemzően sokkal világiasabb felfogást képviselő, török származású szunniták.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andre
2015. január 09. 07:52
egy teljessen kiszamithatatlan hit..........totlis ketszinuseggel,HA KELL!!!
egysegelem
2015. január 08. 23:04
Hűségesküt tett Putyinnak 20 ezer muszlim harcos Kadirov beszédében méltatta Putyin elnököt, mint aki az egyetlen volt, aki a csecsen népnek segítséget nyújtott (nem háborút vezetett a csecsenek ellen, hanem megvédte őket). „Amerika, Európa hadat üzentek Oroszországnak gazdasági téren: káoszt, pánikot és tömeges rendbontásokat akarnak elérni – mondta a köztársaság feje –, ugyanakkor a csecsen nép ebben a nehéz helyzetben összezár Putyin körül. Tudjuk, hogy az országban van reguláris hadsereg, légierő és flotta, valamint nukleáris fegyverek, azonban vannak feladatok, melyeket önkéntesek tudnak elvégezni. És mi elvégezzük őket.” A mintegy húszezer muszlim harcos nyilatkozatot írt alá, melyben elkötelezik magukat Putyin mint a hadsereg főparancsnoka iránt, és az Orosz Föderáció védelmében készek önkéntesként bármilyen harci cselekményben részt venni. A harcosok a rendezvény végén „Allah Akbar” kiáltásokkal hagyták el a helyszínt.
Rike
2015. január 08. 22:30
Igaz. A kereszténység nevében mérhetetlen bűnök estek meg, még három-néysáz éve is. Az iszlám fiatalabb. Most tartanak ott. Szenvedjétek el.
Fantasy55
2015. január 08. 20:36
A német ma az egyik legliberálisabb nép. Ellentétben más népekkel, ők bűneiket elismerték, felgolgozták sötét múltjúkat és bocsánatot kértek érte a szenvedőktöl. Ezért minden tisztelet megérdemelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!