Kelet és nyugat közt vívódik Moldova

2014. december 02. 08:57

Valószínűleg az Európa-párti erőknek sikerül koalíciót alkotniuk a moldovai választás után, de a lakosság megosztott abban, hogy az EU-hoz, vagy Oroszországhoz kell-e közeledni.

2014. december 02. 08:57

Az oroszpártiak attól félnek, hogy egy esetleges EU-csatlakozás után Moldova egyesülni fog Romániával, az Európa-pártiak viszont a krími forgatókönyv megismétlődésétől tartanak.

Moldovának már évek óta van egy szakadár része, Transznisztria, ahol nem is tartottak választást vasárnap. Az orosz nyelvű területen jelenleg is orosz békefenntartók állomásoznak.

Az ország júniusban írta alá a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val, amire válaszul Moszkva embargót vezetett be a Moldovából érkező mezőgazdasági termékekkel szemben. Ez elég súlyosan érinti az ország gazdaságát: Moldova a legszegényebb ország Európában, GDP-je negyven százalékát a mezőgazdasági termelés adja, és exportjának 80 százaléka Oroszországba irányult eddig.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2014. december 02. 21:07
Nem "az oroszpártiak attól félnek", idióták, hanem _EZ_LESZ_. Pont. Fel kéne rá készülni. Csak it ehelyett az atlantista kukitokkal játszatok évek óta, és nyivákoltok.
Akitlosz
2014. december 02. 15:10
Moldova felesleges ország. Csatlakozzon Romániához, Transznyisztria pedig Oroszországhoz!
yanoo
2014. december 02. 14:50
https://www.youtube.com/watch?v=8Fk680HkOpY
paraklétosz
2014. december 02. 13:21
Amennyiben a leadott szavazatok számát nézzük, az oroszpártiak vannak többségben. Mivel két kisebb oroszbarát párt 4-4%-al nem jutott be a parlamentbe, a mandátumok elosztása szerint, az EU pártiak vannak többségben. A másik probléma, hogy a területi megoszlás is ellentmondásos. Az északi és déli területeken kelet felé szavaztak, a középső megyékben nyugatra. Nem lesz könnyű dolga a kormánynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!