Lemondott az amerikai védelmi miniszter

2014. november 24. 17:25

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter benyújtotta lemondását, s ezt Barack Obama elnök el is fogadta – jelentette az amerikai média kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva hétfőn. A The New York Times úgy tudja, hogy Obama szólította fel lemondásra Hagelt.

2014. november 24. 17:25

A miniszter és az elnök sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni, Szíriában történő katonai fellépés, valamint az Ukrajnával kapcsolatban követendő irányvonal kérdésein különbözött össze. Hagel kifogásolta egyebek között a Fehér Ház szerinte nehézkes döntéshozatalát, amely álláspontja szerint mind Amerika szövetségeseit, mind az ellenfeleit bizonytalanságban tartja Washington céljait illetően Bassár el-Aszad sorsával kapcsolatban.

Az elnök közép-európai idő szerint hétfőn délután jelenti be Hagel távozását. A demokrata párti Obama nemzetbiztonsági kabinetjének egyetlen republikánus tagjaként Hagel csaknem két évig állt a Pentagon élén. Kormánykörökből származó tájékoztatás szerint utódjának szenátusi megerősítéséig marad hivatalában.

Az amerikai védelmi tárca vezetésére esélyes személyek között a médiában Michele Flournoyt, a Pentagon volt államtitkárát, Ashton Carter volt védelmi miniszterhelyettest és Jack Reed Rhode Island-i demokrata szenátort nevezték meg. Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztségviselő szerint Hagel októberben kezdett tárgyalni távozásáról az elnökkel, amire a félidős választások utáni átmenet szolgáltatott alkalmat. Az illetékes szerint az egyeztetés heteken át tartott.

A Hagel távozásával kapcsolatos találgatások először akkor kaptak lábra Washingtonban, amikor a miniszter lemondta a november közepére tervezett ázsiai látogatását. Noha a politikus korábban republikánus szenátor volt, párttársai 2013-ban, a kinevezésével kapcsolatos szenátusi meghallgatása során bizalmatlanságról árulkodó kérdéseket fogalmaztak meg a katonai erő alkalmazására és a nukleáris arzenál hasznosságára vonatkozó nézeteivel, valamint azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az iraki csapaterősítés ellen szavazott. Viszonya a kongresszussal azóta is feszült volt. 

Az Obama-kormányra újult nyomás nehezedik a biztonságpolitikai stratégia ügyében, mivel a félidős választásokon a republikánusok a képviselőház után a szenátusban is megszerezték a többséget. Hagel távozása az első jelentős kormányátalakítási döntés a demokraták három héttel ezelőtt elszenvedett választási veresége óta.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Civilkontroll
2014. november 25. 00:18
" Washington céljait illetően Bassár el-Aszad sorsával kapcsolatban." Csak kibujik a zsidó szög a zsákból A "demokraták" akarják eldönteni más, szuverén országok és azok megválasztott vezetői sorsát Milyen alapon merészel az usa belepofázni mindenbe? Ki a f@sz hatalmazta fel rá?
pitypang1125
2014. november 24. 23:33
Amerikának nincs is szüksége védelmi miniszterre! Sokkal inkább támadás miniszterre van szüksége! Amerikát (hosszú-hosszú) történelme folyamán soha senki sem támadta meg!A záró jelben egy vicc volt!!! Viszont ellenkezőjére igen sok példa volt, és van is! Még ha az indokokat meg is találják mindig! MERT CSAK!
Vadjoe
2014. november 24. 21:07
Obama akkora lúzer, ilyen béna amerikai elnököt a világ nem látott. A maradék időre meg még bénább lesz a republikánus többségnek köszönhetően. Olyan, mint Demszky, médiaszereplésben kitűnő, egyébként meg egy határozatlan, könnyen irányítható, nagy rakás szerencsétlenség. A két év alatt még megemeli egy-kétszer a költségvetési adósságplafont, aztán mehet, dolgavégeztével. Mert hogy az vot a dolga, hogy mekkora szuperjófejség ez az usa, turbótoleráncs, meg ilyesmi, hogy feket, érted, FEKETE ELNÖKÜK is volt! És ezt most majd jól elmondhatják akkor is, amikor kinyírják a következő játékpisztolyos gyereket.
Peter8811
2014. november 24. 21:01
Horn Gyula nézett ki igy, mint Csak Hágel, csak Csak Hágel nem ivott annyit mint Gyula bá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!