Barbárok a kapuk előtt

2014. szeptember 11. 12:21

Ma tizenhárom éve csapódott két repülőgép a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. A dzsihád azóta is tart.

2014. szeptember 11. 12:21
Seres László
Seres László

Bármekkora káosz is keletkezett Irak után (és most ne firtassuk, hogy Bush rosszul kivitelezett inváziója vagy Obama kapkodó kivonulása okozta inkább a káoszt), Amerika azért képes volt jelentős csapást bevinni az al-Kaida hálózatnak. Sem Bin Laden sikeres likvidálása, sem az »arab tavasz« nem oldotta meg azonban a franchise-terrorizmus kérdését, de ezt már egymás közt intézték el: helyi al-Kaida sejtekből, szunnita törzsekből és szaddámista szakemberekből létrejött egy új, minden korábbinál fenyegetőbb erő, amely brutalitásában még az elődszervezetet is lekörözte.

Az Iszlám Állam (IS) nevű nonprofit szervezet a világ szeme láttára hozott létre két diszfunkcionális állam területén egy harmadikat, minden muszlimot felszólítva arra, hogy hódoljon be a kalifátusnak és a bevezetett sáriának. Ezzel az IS azt a fő problémát teremtette újra, ami anno ok volt a szövetségesek iraki inváziójára: létrejött a kapcsolat egy területtel, pénzzel, több kiló radioaktív anyaggal rendelkezőállam és mozgó, világszerte bevethető, szervezett terrorcsoportok között. Az IS regionálisan kezdte, de globálisan akarja végezni, mert ugyanúgy utál minket a sikereinkért, a világi demokráciánkért, a nem muszlim vallásunkért, mint az al-Kaida - csak még sokkal jobban.

Az IS zombihadserege fehér Toyota pickup-flottával járja a térséget. Katonák százait gyilkolják le, kínozzák meg és feszítik keresztre; nőket erőszakolnak meg és ejtenek szándékosan teherbe, illetve eladják őket rabszolgáknak; gyerekeket kaszabolnak le, vagy besorozzák őket is, és játékbabákon gyakoroltatják velük a lefejezést. A Twitteren és a YouTube-on profin legyártott, a rémtettekkel büszkélkedő sorozó-videókat osztanak meg, komoly vonzerőt gyakorolva eddig több száz, Európából és Amerikából odautazó fiatal, jóléti dzsihádistára. A jó példa ragadós: időközben az emberrablásban, keresztényüldözésben és rabszolga-kereskedelemben profi nigériai Boko Haram is közölte, létrehozták a saját kalifátusukat.

Nem teljesen világos, mi tartott ennyi ideig, de Obama most végre egy átfogónak tűnő terv vonásait osztotta meg a nagyérdeművel. Ami azért is nagy dolog, mert még napokkal ezelőtt is azt lehetett tőle hallani, hogy »még nincs stratégiánk« az IS-t illetően, de most ezek szerint van: lesznek légicsapások Szíriában is, kiképzik és terepen segítik az iraki és kurd erőket, és míg korábban csak az IS »menedzselhető problémává« redukálását akarta, mára már a szervezet megsemmisítése a cél. Mindez remek. De néhány apró kérdés azért még nyitva marad.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. szeptember 11. 21:00
Seres Úr! Mielőtt a témában még több hülyeséget ír le nézzen bele ebbe a filmbe: https://www.youtube.com/watch?.. Vagy Oliver Stone hasonló témában készült dokumentum-filmjébe.
mantelman
2014. szeptember 11. 18:17
De undorító ez a fickó. Mikor fogod megbánni, hogy Irak lerohanása mellett agitáltál? Magyarországi cionistaként.
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. szeptember 11. 17:19
Seres, maga is tudja, hogy maguk hozták össze 9.11.-et, hiszen tudtak a terroristák céljairól jóval korábban, csak félrenéztek. Maguk öltek meg több ezer ártatlan embert, akiknek esélyük sem volt: vagy leugrottak a mélybe, vagy halálra égtek. Ebben a magyarországi zsidóság is benne van nyakig, minthogy semmiben nem különbözik az amerikai vagy az izraeli zsidóságtól, legalábbis egy kultúrember szemében. Egy amerikai miért öletné meg a saját honfitársait, hogy aztán ezért megtámadja Izrael ellenségeit? Melyik faj ennyire anyagias, materialista? Egyáltalán amerikaiak kezében van az amerikai tőzsde és pénzvilág és politika?
Peter8811
2014. szeptember 11. 16:51
Hannibál a portás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!