Három évig is eltarthat az Iszlám Állam elleni harc

2014. szeptember 09. 08:40

Az amerikai védelmi minisztériumban kidolgozott, háromszakaszos akcióterv keretében akár három évig – vagyis Obama elnöki mandátumának lejárta utánig – is elhúzódhat az ISIS felszámolása. A terv kizárja az amerikai csapatok szárazföldi bevetését.

2014. szeptember 09. 08:40

Barack Obama amerikai elnök elvárja a kongresszustól, hogy megszavazza annak a terrorelhárítási alapnak a feltöltését, amelyből a partnerországok fegyveres szolgálatainak kiképzését és felszelését finanszírozná az Egyesült Államok – jelentette ki hétfőn Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Az ötmilliárd dolláros terrorelhárítási alapból Amerika más országok terrorizmus-ellenes küzdelmét támogatja.

Az Iszlám Állam elleni fellépés érdekében emellett nemzetközi koalíciót hoznak létre, aminek kiszélesítése érdekében kedden a Közel-Keletre utazik az amerikai külügyminiszter.

Az amerikai elnök várhatóan szerdán ismerteti stratégiáját azzal kapcsolatban, hogy miként kívánja legyőzni az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezetet. 

A The New York Times című amerikai lap hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztériumban kidolgozott, háromszakaszos akcióterv keretében akár három évig – vagyis Obama elnöki mandátumának lejárta utánig – is elhúzódhat az ISIS felszámolása. A három szakaszból az első az iraki légicsapásokkal már megkezdődött. A következő fázisban az iraki hadseregnek és a kurd harcosoknak nyújtott tanácsadással, kiképzéssel és fegyverszállítással fokozzák az erőfeszítéseket. A harmadik szakaszban a feladat az ISIS erőinek szíriai megtörése.

A folyamatban kulcsszerepe lesz a nemzetközi összefogásnak, valamint annak a terrorelhárítási partnerségi alapnak, amelyből az Egyesült Államok más országok küzdelmét fogja támogatni a radikális szélsőségesek ellen. A terv kizárja az amerikai csapatok szárazföldi bevetését.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn arról beszélt: hónapokig, talán évekig tartó koalíció jön létre az Iszlám Állam legyőzésére. Kerry kedden a Közel-Keletre utazik, hogy a koalíció bővítéséről egyeztessen. A külügyminiszter jelentős mérföldkőnek nevezte a Irak „új és befogadó” kormányának megalakulását, amit Washington feltételéül szabott Bagdadnak az Iszlám Állam ellen nyújtott katonai támogatás kiszélesítéséhez. 

A Fehér Ház szóvivője szerint a Fehér Háznak jelenleg nincs álláspontja Ted Cruz republikánus szenátornak azzal a javaslatával kapcsolatban, hogy fosszák meg amerikai állampolgárságuktól mindazokat, akik az IÁ oldalán harcolnak. A hivatalosan közölt adatok szerint több, mint százan lehetnek ilyen személyek.

Barack Obama hétfőn telefonon beszélt az iraki miniszterelnökkel. Az amerikai elnök hangsúlyozta az ISIS legyőzésével kapcsolatos elkötelezettségét, Haider al-Abádi pedig hangoztatta elkötelezettségét, hogy együttműködjön minden iraki közösséggel, valamint az ország nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy fokozza Irak képességeit a közös ellenség elleni harcban. A felek egyetértettek abban, hogy az új iraki kormánynak haladéktalanul konkrét lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy választ adjon az irakiak törekvéseire és jogos sérelmeire.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2014. szeptember 09. 12:38
Könyörgöm, mi a lótúró tartana három évig? van egy max. 20 ezer fős, légierő és érdemi nehézfegyverzet nélküli, fanatizált banda, ezeket legfeljebb két hónap alatt teljesen fel lehetne számolni. A csudálatos akciótervből meg kimaradt az a pont, amikor Kerry a tökére lép a katari, meg emirátusi olajsejkeknek, akik pénzelik ezeket az állatokat. Az az igazság, hogy a hangzatos szavak ellenére nincs nagy hajlandósága az USA-nak felszámolni az ISIS-t, mert teljesen jól leköti a szíreket, meg az irániakat is, plusz az iraki kurdokat. A tömeggyilkosságok, nemi erőszak, meg a pusztítás pedig láthatóan annyira nem szempont.
Anonymtalan
2014. szeptember 09. 09:42
Remek! Ez remélem azt jelenti, hogy leszállnak végre Európáról.
Fahrenheit 451
2014. szeptember 09. 09:40
addig nem a keresztényeket, de a siítákat is kipusztítják.
saceur
2014. szeptember 09. 09:05
Reméljük sikeres lesz. A franciáknak hasonló stratégia egészen jól működött Maliban és máshol Nyugat-Afrikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!