Észak-Korea konföderációra lépne Dél-Koreával

2014. szeptember 28. 10:34

Tizenöt év óta először szólalt fel észak-koreai külügyminiszter az ENSZ szombati közgyűlésén. Ri Szu Jong azt javasolta, hogy konföderációban egyesüljön Észak- és Dél-Korea; szerinte csak így lehet elkerülni a háborút.

2014. szeptember 28. 10:34

Az ENSZ közgyűlésén tizenöt év óta először szólalt fel észak-koreai külügyminiszter. Ri Szu Jong szombat este arról beszélt a világszervezet képviselői előtt, hogy országa konföderációt javasol Dél-Koreával. Észak-Korea szerint csak így lehet a háborút elkerülni.

Észak-Korea azt javasolja, hogy az újraegyesítés ne különböző (politikai) rendszerek konfrontációjával, hanem konföderációvá alakulásával jöjjön létre, amely alatt egymás mellett élésük értendő. Ez az egyetlen útja a háború megelőzésének és a béke szavatolásának” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy „a haza egyesítése az egész koreai nép legfontosabb célja”.

Ri Szu Jong az atommentesítésről is beszélt: ez szerinte csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok véget vet ellenséges politikájának és megszűnik az Észak-Korea szuverenitására leselkedő veszély. Mint mondta, éppen az amerikai „fojtogató” politika miatt kényszerült arra Észak-Korea, hogy atomhatalommá váljon.

Az emberi jogi helyzetről úgy fogalmazott: nyitottak a párbeszédre, ha az mentes a politikai indítékoktól és képmutatástól.

Az észak-koreai külügyminiszter Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is tárgyalt, aki reményét fejezte ki, hogy az Észak-Korea és a nemzetközi közösség közötti rendezetlen kérdések párbeszéddel oldódnak meg – írja az Index.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. szeptember 29. 08:24
Simán lehet konföderációt csinálni. Csak előbb le kell játszani az Észak - Dél háborút!
tango47
2014. szeptember 28. 22:16
Elhiszi-e bárki egy szavukat?
kjkj945
2014. szeptember 28. 18:08
Kim Dzsongil szeretett vezető irányításáéval???
Akitlosz
2014. szeptember 28. 18:06
Jó ötlet. A konföderáció tisztességes megoldás államok szorosabb együttműködésére, ellentétben a föderációval, amely államok végét jelenti, s egyesülését egy országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!