Az orosz külügy máris veszélyben látja az ukrajnai békefolyamatot

2014. szeptember 05. 19:44

Moszkva szerint a NATO-val közösen Ukrajnában tervezett hadgyakorlatok és a walesi csúcstalálkozó hangneme alááshatják az ukrajnai békefolyamatot, amely éppen csak elindult a péntek esti tűzszünettel.

2014. szeptember 05. 19:44

Az orosz külügyminisztérium kemény hangú közleményben reagált pénteken az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozójának döntéseire. Nem sokkal azt követően, hogy Minszkben az EBESZ és Moszkva közvetítésével a délkelet-ukrajnai szakadárok és Kijev tűzszüneti megállapodást kötöttek. 

Moszkvában úgy látják, hogy a NATO-csúcson az ukrán válsággal kapcsolatosan elhangzott nyilatkozatok és a döntés a 2014 végéig tervezett közös ukrán-NATO hadgyakorlatokról elkerülhetetlenül „élezni fogják a feszültséget és veszélyeztetik az ukrajnai békefolyamatban bekövetkezett óvatos előrelépést”. Emellett hozzájárulnak „az ukrán társadalom megosztottságának mélyüléséhez”. Ráadásul arról tanúskodnak, hogy a NATO feltétel nélkül támogatja a neonáci és szélsőséges kijevi erőket, közöttük a Jobboldali Szektort. 

Ezek nem tetszenek az oroszoknak

Az észak-atlanti szövetség egyes tagállamai és Ukrajna hadseregének egységei a tervek szerint szeptember 16. és 26. között Nyugat-Ukrajnában hajtanak végre közös hadgyakorlatot. A 15 ország részvételével megrendezendő, Rapid Trident (Gyors Szigony) elnevezésű hadgyakorlaton az Olaszországban állomásozó amerikai 173. légi szállítású dandár 200 katonája is részt vesz – közölte szerdán a Pentagon. 

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint aligha keltettek meglepetést a walesi csúcstalálkozó eredményei. A tárca élesen bírálta az észak-atlanti szövetséget, amelynek Walesben hozott döntései szerinte „egyértelműen megmutatták, hogy a NATO, amelynek politikáját Washington és néhány európai főváros »héjái« diktálják, Európában továbbra is uralkodó szerepre törekszik katonai területen.” Szerinte a valódi veszélyek, a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen tett nemzetközi erőfeszítések szenvednek emiatt károkat. 

A NATO walesi csúcsértekezletén egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról született megállapodás. Anders Fogh Rasmussen főtitkár azt is bejelentette, hogy a csúcsértekezleten döntést hoztak arról, hogy megerősítik a partnerségi országokkal szembeni elkötelezettséget, és elősegítik, hogy a NATO nagy létszámú harcoló alakulatok bevetése nélkül is védhesse a stabilitást. Ezt a kezdeményezést a NATO kiterjeszti Grúziára, és Moldovára is. Rasmussen kijelentette: a szervezet ajtaja továbbra is nyitva áll az új tagok előtt, és kívülálló országoknak nincs vétójoguk a NATO-bővítési döntésekben.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lorien
2014. szeptember 06. 14:08
Az USA által dominált NATO-nak éppen ez a célja! Szítani az "európai tüzet". Ha csak az ukránokon és az oroszokon múlna a dolog, kiegyeznének, megtalálnák a kompromisszumos megoldást. Na ez az, amit nem fognak megengedni az igazi döntéshozók!
magnamater
2014. szeptember 06. 13:59
Erdőtüzeknél szokásos eljárás, az ég rész körülszántják, így megakadályozzák a tűz terjedését. Ezt a módszert kellene alkalmazni itt is. A NÁTÓ intézkedései előbb utóbb azt fogják eredményezni, hogy a Nátóhoz tartozó országok is be lesznek vonvaa a háborúba! Két rokon nép, értik az egymás beszédét, ajd kiegyeznek előbb utóbb!
kjkj945
2014. szeptember 06. 13:54
http://www.rferl.org/contentinfographics/infographics/25304924.html
Willard
2014. szeptember 06. 10:38
Egy NATO-romboló már befutott a konstancai kikötőbe, úgy látszik, a Nyugat feszengeti az orosz pofonláda fedelét. Azért az figyelembeveendő, hogy a Krím orosz fennhatóság alá történt visszakerülése azt is jelenti, hogy az orosz felségvizek területe is kiterjedt. Nem ajánlatos tehát a NATO-nak a közelben szimatolgatni, mert meglehet, hogy egy "szabadságát töltő" missile elszabadulhat valahonnan és szarrá lövi őkelmét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!