Orosz katonai járművek lépték át az ukrán határt

2014. augusztus 15. 08:40

Orosz páncélozott személyszállítók és más katonai járművek lépték át az ukrán határt csütörtök este, míg a 280 kamionból álló orosz segélyszállítmány a határ közvetlen közelében vesztegelt.

2014. augusztus 15. 08:40

Csütörtök este sötétedés után 23 páncélozott személyszállító és néhány üzemanyagszállító teherautó lépett be Ukrajna területére – írja szemtanúkra The Guardian és a The Telegraph. Közülük sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt. A The Telegraph szerint nem világos, hogy a katonai járművek az orosz segélykonvojhoz tartoznak-e vagy sem.

A kedden elindított orosz segélyszállítmány közben megérkezett a határra. Korábban Ukrajna aggodalmát fejezte ki, hogy Oroszország katonai beavatkozást tervez a humanitárius segély ürügyén, mivel az oroszok nem voltak hajlandók a Vöröskereszt teherautóiba átpakolni a segélycsomagokat. Az orosz konvoj csütörtök este a határ közvetlen közelében vesztegelt. Nem megerősített ukrán sajtóhírek szerint a konvoj a szeparatisták által ellenőrzött területen akarta átlépni a határt.

Az orosz külügyminisztérium csütörtök este tűzszünet életbe léptetését kérte az ukrán hadsereg és a szeparatisták között, hogy a segélykonvoj biztonságát garantálni lehessen és szét lehessen osztani a lakosság közt a humanitárius segélyt – írja az Index.

Csütörtök délután ágyútűz érte Donyecket: lakóházak és üzletek is megsérültek, a várost ért eddigi legsúlyosabb tüzérségi támadásban sajtójelentések szerint két civil meghalt. A rendőrség felszólította az embereket, hogy ne menjenek az utcára. Azt nem lehet még tudni, hogy kik lőtték a várost – számol be az Index a történtekről.

Donyeckben egyébként újabb szakadár vezető mondott le csütörtökön. Igor Sztrelkov távozott „védelmi miniszteri” posztjáról, helyét egy másik szakadár vette át. Korábban már lemondtak a donyecki és a luhanszki „népköztársaságok” vezetői, Alekszandr Borodaj és Valerij Bolotv is.

Csütörtökön negyvenhat szakadár zsoldos megadta magát az ukrán hadseregnek, és az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács közlése szerint Luhanszk megyében Krasznodonnál a hadsereg „felszabadította” a szakadárok ellenőrzése alól Novoszvitlivka települést, és ezáltal az utolsó közúti összeköttetést is elvágták a Luhanszk városában lévő szeparatisták és a többi megszállt terület között.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. augusztus 15. 10:17
Közelít a tél. A kemény, dermesztő ukrán tél. Ukrajnának se fűtőanyaga, se pénze... Sajnálom az ukrán népet. Da a Majdant nagyon elszúrták, amiért nagy árat fog fizetni ez az ország. S nem a kijevi majdanosok, hanem az egyszerű ukrán nép.
poppy flower
2014. augusztus 15. 10:07
Putyín puszil seggarc!Ignor?Barom.
Berecskereki
2014. augusztus 15. 09:32
Az eseményekből egyértelműen látszik, hogy az ukrán vezetés, az ukrán kormány gyenge és már régen megbukott volna, ha nem kap nyugati segítséget, elsősorban az USA-tól. Ez azonban nem humanitárius segítség, hanem a hidegháború része. Egyértelmű, hogy az orosz segélyszállítmány visszatartásának az a célja, hogy a kelet ukrajnai lakósságot szembeállítsák a szeparatistákkal, az ukrán ajkú lakósságot az oroszokkal. Természetesen mindezt humanitárius célzattal és demokratikusan. A világcsendőr szerepét játszó USA ebben is nagy segítséget ad, holott Ukrajna nem tagja a NATO-na és az Európai Uniónak sem, ugyanakkor az USA nem határos sem Ukrajnával, de ehhez kapcsolódóan Oroszországgal sem. Az USA-nak viszont politikailag, gazdaságilag és katonai szempontból létérdeke a hidegháborús hangulat fenntartása. Az események legalább is erre engednek következtetni. Amennyiben nem így lenne az USA már régen tárgyalóasztalhoz ülne az üzengetés helyett, különböző egyoldalú feltételek előírásával, amelyre hasonló választ kap. Ez viszont arra ad feltételezési alapot, hogy az USA-nak nem érdeke a megegyezés kölcsönös alapon.
majszter
2014. augusztus 15. 09:07
borítékolni lehetett. hogy a "segély" biztonságos célbajuttatása lesz az ürügy, legfeljebb még azt lehet találgatni, hogy reguláris egységek is benyomulnak Ukrajnába, vagy "beérik" az erőfitogtatás mellett a fegyverutánpótlás célbajuttatásával. Az orosz nagyhatalmi gátlástalanságnak (Grúziától a Krímig erre már épp elég bizonyítékot szolgáltattak) csak egységes nemzetközi összefogás tudna ennek gátat venni. A hülye "keleties" politizálásával Orbán sokat tesz ennek az egységnek a bomlasztásáért, amiért nagyon nagy árat fogunk fizetni (nem Orbán, hanem mi magyar emberek). Most éppen megint rossz lóra teszünk, - mint már annyiszor történelmünk során -, kiváltva ezzel az egész demokratikus világ megvetését. Lassan szégyellnünk kell magyarságunkat, ugyanis a demokratikus világ közvéleménye szemében mi csak egy diktátora ellen még fellázadni se képes szolganépnek látszunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!