Kétnyelvű utcanévtáblák lesznek Marosvásárhelyen

2014. augusztus 05. 18:53

Elmarasztalta Marosvásárhely polgármesterét és jegyzőjét az egynyelvű, román utcanévtáblák miatt a román Országos Diszkriminációellenes Tanács, és a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésére utasította a város vezetését.

2014. augusztus 05. 18:53

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta Marosvásárhely polgármesterét és jegyzőjét a település egynyelvű utcanévtábláinak a magyar közösséget hátrányosan megkülönböztető jellege miatt – közölte kedden a Transindex portál. A táblák ügyében a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen nevű, fiatalokból álló csoport lépett fel májusban. Számukra a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) nyújtott szakmai támogatást a jogi eljárás során.

Keresetükre a tanács figyelmeztetésben részesítette a város polgármesterét és jegyzőjét, továbbá hat hónapos határidőt szabott a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésére. A tanács felszólította az intézményvezetőket a polgármesteri hivatal költségvetésének módosítására, a táblacsere pénzügyi feltételeinek a megteremtésére. A diszkriminációellenes tanács bírság kirovását helyezte kilátásba, ha az elkövetkező fél évben nem kerülnek ki valamennyi utcára a kétnyelvű táblák.

A polgármesteri hivatal múlt szerdán cserélte ki kétnyelvűre három marosvásárhelyi utca névtábláit. A Civil Elkötelezettség Mozgalom közölte, Marosvásárhely több mint háromszáz utcájában kell a táblákat kicserélni. A jelenlegi táblákon csak az utca illetve a tér szó szerepel magyarul, az utcák, terek neveit csak románul írták ki.

Július elején a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen csoport saját készítésű táblákat helyezett ki a város forgalmasabb utcáira. Akkori akciójukkal azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen. A közel 128 ezer lakosú Marosvásárhelyen a magyarok a lakosság 45 százalékát teszik ki.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2014. augusztus 05. 21:21
Még Romániában is erősebb a jogállam, mint nálunk.
emhem
2014. augusztus 05. 19:11
off: és arról miért nem ír a mandiner, hogy a forint belföldi okok miatt két és fél éves mélypontra került az euróval szemben? http://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/ket_es_feleves_melypontra_zuhant_a_forint.202178.html megint az lesz, mint múltkor, hogy majd pár nap múlva büszkén megírják, hogy "erősödött a forint", amikor egy esetleges 320-ról visszaerősödik a jelenlegi 315-re?
Dr Dániel Péter
2014. augusztus 05. 19:03
meg Szabad Székelyföld is legyen Marosvásárhely központtal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!