Biró Rozália lesz a román kormányfőhelyettes

2014. augusztus 01. 12:27

Victor Ponta román kormányfő elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatát, és Biró Rozália szenátort, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnökét jelölte pénteken miniszterelnök-helyettesnek, illetve kulturális miniszternek, mivel Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke augusztus elsejei hatállyal lemondott kormánytisztségeiről.

2014. augusztus 01. 12:27

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy Claudiu Manda szociáldemokrata képviselőt jelölte a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszteri posztra, a jegybank helyettes kormányzójává kinevezett Liviu Voinea helyett. A két jelölt akkor veheti át hivatalát, ha az államfő aláírja kinevezésüket. Romániában az államfő menti fel, illetve nevezi ki a minisztereket a miniszterelnök előterjesztése alapján. Traian Basescu államfő több esetben elutasította egyes tisztségviselők kinevezését.

Biró Rozália alkalmasságát több ellenzéki politikus és publicista megkérdőjelezte arra hivatkozva, hogy közgazdászként kevés köze van a kultúrához. Azt is szemére vetették, hogy érdek-összeférhetetlenség miatt folytatott vizsgálatot ellene a feddhetetlenségi ügynökség (ANI). Biró Rozália a vádakra válaszolva egy lapinterjúban úgy vélekedett, a román kulturális tárcának elsősorban jó menedzserre van szüksége, aki a szűkös anyagi lehetőségek között is hatékonyan tudja irányítani a tárca tevékenységét. Elmondta, a feddhetetlenségi ügynökség azért vizsgálta, mert Nagyvárad alpolgármestereként 2006-ban jóváhagyta, hogy a Léda-házat (Ady Endre múzsájának a házát) annak a Partium Alapítványnak adják bérbe, amelyiknek ő az egyik alapítója. Hozzátette, az érdek-összeférhetetlenség vádját két héttel ezelőtt ejtette a bíróság.

Az RMDSZ alapszabálya szerint a belső parlamentként működő SZKT elnöke a második legmagasabb rangú tisztségviselője a szervezetnek. A bukaresti parlament márciusban az RMDSZ kormányra lépésekor új kormánystruktúrát szavazott meg, amely szerint a kulturális tárca vezetője miniszterelnök-helyettesi rangban vesz részt a kabinet munkájában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2014. augusztus 02. 15:18
Most akkor a kétlábú gyerekeknek extra támogatás jár! (Annyira "okos" a szőkéje. hogy ezzel szívatták meg a rádiósok), illetve felélednek a tükörfordítások utcanevek. Gratula udemeráj,Rozikánál csak Donald kacsa nagyobb szakértő!
Akitlosz
2014. augusztus 01. 21:09
Alkalmatlan pénzéhes. Ez a nő 12 évig volt Nagyvárad alpolgármestere, de annyit sem volt képes elintézni 12 év alatt sem, hogy magyar nyelvű utcatáblákat tetessen ki, holott erre kötelező törvény van Romániában. Nem fog ő tenni a magyarokért, pénzért annál inkább.
Lord of Taplow
2014. augusztus 01. 14:49
Ki dugja ezt a nőt?
Maddox
2014. augusztus 01. 13:56
Ez a szocialista repedtsarkú tíz évig volt Nagyvárad alpolgármestere, de egy kétnyelvű táblát nem rakatott ki, egy magyar egyházi ingatlanból nem picsázta ki a románokat, egy kommunisták által elbontott magyar szobrot nem rakatott vissza a helyére. Na most akkor tippeljünk, milyen karrier áll előtte: - kőkeményen fog harcolni a magyar érdekekért vagy - Pontának kellett egy szoci bólogató János Na tippeljetek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!