Ukrajna: újabb repteret ostromolnak a szakadárok

2014. június 26. 11:33

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen. Egy ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője szerint az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették az ideiglenes tűzszünetet.

2014. június 26. 11:33

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Sevcsenko tudomása szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben.

A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége. Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó, amelyben az ostromlók különféle nehézfegyvereket is bevetnek. Szemtanúk szerint a város egyik utcájából BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a repülőteret. "A mieinknek sürgős és hatékony támogatásra van szüksége, beleértve a légi támogatást is" - hangsúlyozta. Közlését az UNIAN szerint kramatorszki lakosok Twitter-bejegyzései is alátámasztják.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő, Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője Facebook-oldalán délelőtt azt írta, hogy az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették a régióban mindkét fél által meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Az eseteket felsorolva Timcsuk említést tesz arról is, hogy a szakadárok éjfél előtt lőni kezdték aknavetőkkel a kramatorszki repülőteret kézben tartó ukrán alakulatot.

Az ideiglenes fegyverszünet pénteken jár le. Vlagyimir Putyin szerdán ennek meghosszabbítására szólított fel, miután Francois Hollande francia államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Petro Porosenko ukrán elnökkel egyeztetett telefonon. Az orosz parlament felsőháza szerdán egyébként visszavonta az orosz hadsereg ukrajnai bevetésére Putyinnak adott felhatalmazást.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. június 26. 16:13
"Egy ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője szerint az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették az ideiglenes tűzszünetet." Milyen tűzszünetet? Amit Porosenko talált ki magának?
Akitlosz
2014. június 26. 15:43
Bizonyára feltámadt az a több száz holttest a tóból és zombiként támadnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!